AVRUPA DİLLERİ ÖĞRETİMİ ORTAK ÇERÇEVE METNİ VE YURT DIŞINDAKİ TÜRK ÇOCUKLARI İÇİN TÜRKÇE VE TÜRK KÜLTÜRÜ ÖĞRETİM PROGRAMI

Yurt dışında yaşayan Türk çocuklarına ana dili bilincini kavratmak amacıyla Türkçe ve Türk kültürü dersi verilmekte ve bu ders, Yurt Dışındaki Türk Çocukları İçin Türkçe ve Türk Kültürü Öğretim Programı kapsamında işlenmektedir. Ana dilinin ve kültürün bireye öğretimini amaçlayan bu programın uygulanma sürecinde yabancı dil öğretim yöntem ve tekniklerinden yararlanılması faydalı olacaktır. Avrupa Konseyine üye ülkeler, yabancı dil öğretiminde Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metni’ne paralel programlar izlemektedirler. Bu bağlamda, yurt dışındaki Türk çocuklarına Türkçe öğreten programların da söz konusu çerçeveyle paralel olması, dil öğrenmeyi amaçlayanlara birçok avantaj sağlayacaktır. Bu varsayımdan hareketle çalışmada Yurt Dışındaki Türk Çocukları İçin Türkçe ve Türk Kültürü Öğretim Programı, Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metni temelinde değerlendirilmiş, Çerçeveyle Programın kesişen ve çelişen noktaları belirlenmiştir

Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metni ve Yurt Dışındaki Türk Çocukları İçin Türkçe ve Türk Kültürü Öğretim Programı

Keywords:

-,

___

  • AKSAN, Doğan (1982), Her Yönüyle Dil, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara.
  • BALCI, Ali (2001), Sosyal Bilimlerde Araştırma, Pegem Yayınları, Ankara.
  • BAŞKAN, Özcan (2006), Yabancı Dil Öğretimi İlkeler ve Çözümler, Multilingual Yayınları, İstanbul.
  • BRENT, Rebecca-Felder, Richard (2003), “Random Thoughts: Learning by Doing”, Chemical Engineering Education, 37 (4), s. 282–283.
  • CEF (Common European Framework) (2001), Counsil For Cultural Comission, Common European Framework Of Reference For Language, Learning, Teaching, Assesment, Cambridge University Press, Cambridge.
  • CEFR (Common European Framework References) (2002), Council of Europe, Common European Framework of Reference for Languages: Learning, Teaching, Assessment Case Studies, Council of Europe, Strasbourg.
  • CUMMİNS, James (1979), “Linguistic Interdependence and the Educational Developlment of Bilingual Children”, Rewiev of Educational Research, Washington, s. 222-251.
  • ÇSGB (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı) (2007), Yurt Dışındaki Vatan- daşlarımıza İlişkin Veriler:2005-2006 Raporu, Şen Matbaa, Ankara.
  • DEMİRCAN, Ömer (2002), Yabancı Dil Öğretim Yöntemleri, Der Yayınları, İstanbul.
  • FİNOCCHİARO, M.-Brumfit, C. (1982), The Functional-Notional Approach: from Theory to Practice, Oxford University Pres, New York.
  • MFA, http://www.mfa.gov.tr/yurtdisinda-yasayan-turklertr.mfa, (son erişim 12.07.2009).
  • İLERİ, Esin (2000), Avrupa Topluluğu’nun Dil Politikası Ve Almanya’da Okula Giden Türk Asıllı Öğrencilerin Dil ve Öğretim Sorunları, (Avrupa’da Ya- şayan Türk Çocuklarının Ana Dili Sorunları Toplantısı), TDK Yayınları, Ankara:
  • KOCAMAN, Ahmet, (1983), “Yabancı Dil Öğretiminde Yeni Yönelimler,” Türk Dili Dil Öğretim Özel Sayısı, S. 379-380, s. 117-134.
  • MEB (2006), Yurt Dışında Yaşayan Türk Çocukları İçin Türkçe ve Türk Kültürü Öğretimi Programı (1-10. Sınıflar), Devlet Kitapları Basımevi, Ankara.
  • MEB (2009) Yurt Dışında Yaşayan Türk Çocukları İçin Türkçe ve Türk Kültürü Öğretimi Programı (1-10. Sınıflar), Devlet Kitapları Basımevi, Ankara.
  • ŞEN, Ülker (2009), “Turkish And Turkish Culture Education Programs of Turkish Children Abroad During Adaptation Process”, (Yayınlanmamış bildiri), Second International Congress for European Turks, 14-16 Mayıs 2009, Belçika.
  • ÖZDEMİR, Çağatay (1988), Federal Almanya’daki Türk İşçi Çocuklarında İki Dillilik ve Türkçe Öğretimi, “Dünyada Türkçe Öğretimi”, S. 1, s. 84-87.
  • TOPSAKAL, Cem (2003), Avrupa Birliği Eğitim Politikaları ve Bu Politikalara Türk Eğitim Sisteminin Uyumu. (Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi), İstanbul.
  • UYSAL, Başak (2009), Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metni Doğrultu- sunda Türkçe Öğretimi Programları ve Örnek Kitapların Değerlendiril- mesi, (Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Bolu.
Türklük Bilimi Araştırmaları-Cover
  • ISSN: 1300-7874
  • Başlangıç: 1995
  • Yayıncı: Prof. Dr. Hazım Hikmet POLAT
Sayıdaki Diğer Makaleler

AVRUPA DİLLERİ ÖĞRETİMİ ORTAK ÇERÇEVE METNİ VE YURT DIŞINDAKİ TÜRK ÇOCUKLARI İÇİN TÜRKÇE VE TÜRK KÜLTÜRÜ ÖĞRETİM PROGRAMI

Yrd. Doç. Dr. Kemalettin DENİZ/, Arş. Gör. Başak UYSAL

KAŞGARLI MAHMUT’UN TÜRKÇE ÖĞRETİM YÖNTEMİ

Yrd. Doç. Dr. M. Sani ADIGÜZEL

“Türk Dili Araştırmaları Yıllığı Belleten–2006/1 (Türkçenin Eğitimi Öğretimi Özel Sayısı)”, “Türkçenin Eğitimi ve Öğretimi Üzerine Konuşmalar”

Arş. Gör. Adem ÖZBEK

İLKÖĞRETİM 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ATASÖZLERİ VE DEYİMLERİ ALGILAMA DÜZEYİ

Yrd. Doç. Dr. Hasan BAĞCI

EYLEM ARAŞTIRMASI: İLKÖĞRETİM DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN OKUMA VE ANLAMA GÜÇLÜKLERİNİN GİDERİLMESİ

Arş. Gör. Sabri SİDEKLİ

TÜRKÇEDEKİ KELİME TÜRETME ÖZELLİĞİNİN İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN YAZILI ANLATIMLARINA YANSIMASI

Yrd. Doç. Dr. Özay Karadağ/yrd. Doç. Dr. KURUDAYIOĞLU, Özay KARADAĞ, Mehmet KURUDAYIOĞLU

MEZUN OLDUKLARI BÖLÜMLERİN ÖĞRETMENLERİN DİLBİLGİSİ ÖĞRETİMİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Yrd. Doç. Dr. İlhan Erdem/arş. Gör. Must BAŞARAN, İlhan ERDEM, Mustafa BAŞARAN

TÜRKİYE’DE OKUMA SEFERBERLİĞİ ÇERÇEVESİNDE SEÇİLEN KİTAPLARIN KELİME-CÜMLE UZUNLUKLARI VE OKUNABİLİRLİK AÇISINDAN İNCELENMESİ

Yrd. Doç. Dr. Fahri TEMİZYÜREK

“ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ” DERSİNİN TÜRKÇE ÖĞRETMENİ YETİŞTİRME SÜRECİNE KATKISI

Yrd. Doç. Dr. Duygu UÇGUN

BEYNİN BİLİŞSEL İŞLEVLERİ ÜZERİNE YAPILAN ARAŞTIRMALAR VE ANA DİLİ EĞİTİMİNE YANSIMALARI

Yrd. Doç. Dr. Bilginer ONAN