Antalya'nın Kepez İlçesinde Geleneksel Sera Üretiminin Özellikleri

Ülkemizde seracılık ekolojik koşullara bağlı olarak gelişmiş olup, iklimin uygun olduğu Akdeniz sahil kuşağımızda yaygınlaşmıştır. Bu sahil kuşağında Antalya, toplam 239804.42 da örtüaltı alanı ile Akdeniz Bölgesindeki seraların % 47.2sine, Türkiye seralarının ise % 38.8ine sahip olan, lider il konumundadır. Bu çalışmada, Antalyanın örtüaltı tarımı yapan işletme sayısının en yüksek olduğu Kepez ilçesinde geleneksel sera üretiminin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla ilçedeki üretici, işletme ve sera yapısı, yetiştiricilik, tür ve çeşit seçimi ve pazarlamaya ait bilgileri ve sorunları ortaya koyabilmek için 2011 yaz aylarında gayeli örnekleme yöntemine göre seçilen 45 üretici ile hazırlanan anket formları ile doğrudan görüşme yoluyla veriler toplanmıştır. Elde edilen sonuçlar, üreticilerin büyük çoğunluğunun ilkokul mezunu olduğunu, PE örtülü ve demir iskeletli serada yetiştiricilik yapıldığını, yan havalandırmanın hakim olduğu seralarda böcek neti kullanılmadığını, sadece dondan korumaya yönelik ısıtmanın yapıldığını, seralarda yetiştiriciliğin toprakta gerçekleştirildiğini ve tek ürün şeklinde ağırlıklı olarak domates, hıyar ve çilek yetiştirildiğini göstermiştir. Toprak analizinin yapılmadığı ve sentetik kimyasalların ise aşırı miktarda kullanıldığı dikkat çekmiştir. Üreticilerin çeşit seçimini kendileri veya bayi yönlendirmesine göre yapmakta olduğu ve en çok hastalık ve zararlılara dayanımı kriter aldıkları, fide kullanımının giderek arttığı ve üreticilerin çoğunluğunun hazır aşısız fide ile üretime başladığı, tarımsal bilgi kaynağı olarak daha çok zirai ilaç bayinin kullanıldığı, kontrollerin zamanında yapılmaması ve verilen bilgilerin yetersiz olması nedeni ile memnuniyetsizlik yaşandığı, üretilen ürünlerin çoğunluğunun hale satıldığı ve ürün fiyatının haldeki komisyoncular tarafından belirlendiğinden üreticilerin bu durumdan şikayetçi oldukları belirlenmiştir.

Properties of Conventional Greenhouse Production in Kepez Township of Antalya

In our country greenhouse cultivation has developed according to the prevailing climatic conditions and become widespread at the Mediterranean coast where the climate is suitable. In this coastal area, Antalya is the leading province with 47.2% of greenhouses located in the Mediterranean Region and 38.8% of greenhouses of Turkey. In this study, it is aimed to evaluate greenhouse cultivation in Antalya-Kepez where the number of protected cultivation holdings was the highest. For this purpose, data was collected with direct contact via the questionnaires from 45 producers selected according to purposive sampling during the summer months of 2011 in Kepez in order to reveal information related to greenhouse producers, operation and greenhouse structure, production, selection of species and varieties, marketing and their problems. The results obtained showed that the majority of producers are primary school graduates, production has realized in greenhouses covered with PE and iron-framed, insect net is not used in greenhouses particularly having side air vent, heating has done only for frost protection, plants are grown in soil and mostly tomato, cucumber and strawberry are grown as long season crop production. It has drawn attention that soil analysis is not realized and synthetic chemicals are used in excessive amounts. It s determined that producers make variety selections based on themselves or dealers orientations and the most common criteria that are taken into consideration is pest and disease resistance, seedling usage has increased and the majority has started with non-grafted seedlings, pesticide dealers are the most common agricultural information source for the growers, growers are dissatisfied due to lack of information and controls, not-well-timed controls most of the products are sold in wholesale market hall and price is determined by broker.

___

Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-2306
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: SİİRT ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Farklı Fluviyal Depozitler Üzerinde Oluşmuş Toprakların Dağılım Alanlarının Belirlenmesi ve Sınıflaması

Orhan DENGİZ, Coşkun GÜLSER

Agricultural Meteorological Properties of Aras Basin in Turkey

Mücahit KARAOĞLU

Sera Domates Yetiştiriciliğinde Symbion VAM (Glomus fasciculatum) İnokulasyonunun Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisinin Belirlenmesi

Gölgen Bahar ÖZTEKİN, Mehmet ECE

Antalya'nın Kepez İlçesinde Geleneksel Sera Üretiminin Özellikleri

Gölgen Bahar ÖZTEKİN, Yüksel TÜZEL, Uğur GALE

Factors Affecting the Structural Features of Dairy Farming Organizations in Yalova: The Habits of Feeding and Nutrition

Galip BAKIR, Ferhat HAN

Bazı Orkide Türlerinde Farklı Yöntemlerle İzole Edilen Funguslar

Arzu ÇIĞ, Hüdai YILMAZ

Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistem Teknikleri Kullanılarak Arazi Örtüsü / Arazi Kullanımı Zamansal DeğiÄ¢imin Belirlenmesi: Samsun Merkez Ä lçesi Örneği (1984-2011)

Orhan DENGİZ, İnci DEMİRAĞ TURAN

Yalova İlindeki Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özelliklerini Etkileyen Faktörler: Yem ve Besleme Alışkanlıkları

Galip BAKIR, Ferhat HAN

Kireçleme Materyali Olarak Kullanılan Şeker Sanayi Atığı Şlamın Çay Bitkisinin Verim, Kalite ve Toprak Özelliklerine Etkisi

Gülen ÖZYAZICI, Osman ÖZDEMİR, Safiye Pınar ÖZER, Zühal KALCIOĞLU

Antalya'nın Kepez İlçesinde Geleneksel Sera Üretiminin Özellikleri

Uğur GALE, Yüksel TÜZEL, Gölgen Bahar ÖZTEKİN