SURİYELİ SIĞINMACILARIN GÖZÜNDEN TÜRKİYE'DE YAŞAM: ANKARA ÖRNEĞİ

Türkiye’ye 2011 yılında başlayan Suriyeli sığınmacı akını, 2018 yılıyla beraber üç buçuk milyonu aşmıştır. Başta kısa süreli olarak misafir edileceği düşünülen Suriyeli sığınmacılar, savaşın uzaması ile kalıcı hale gelmiştir. Türkiye buna hazırlıksız yakalanmış ve sığınmacılar için entegrasyon ve uygun yaşam koşullarını sağlama noktasında sorunlar ortaya çıkmıştır. Ayrıca birtakım hizmetlerin, acil ihtiyaçların ardına itilerek ikincil konumda olması nedeniyle Suriyeli sığınmacılar için çok yönlü müdahaleler gerekli olmuştur. Çalışmanın amacı, farklı yaş gruplarından Suriyeli sığınmacıların ihtiyaçlarını ve yaşadıkları zorlukları belirlemek ve dolaylı olarak entegrasyon sürecinin hangi boyutlarında eksik kalındığını ve sığınmacıların bu sürece nasıl dâhil edileceğinin keşfedilmesine yardımcı olmaktır. Çalışma nitel araştırma metoduna uygun olarak yürütülmüş ve betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Ankara’nın farklı semtlerinden 13 Suriyeli erkek sığınmacı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Suriyeli erkek sığınmacıların Türkiye’nin sunduğu kamu hizmetlerinden çok memnun olduğu, eğitim ve dil sorunu başta olmak üzere farklı yaş gruplarının farklı ihtiyaçlar hissettiği, özellikle gençlerin yoğun işsizlik endişesi taşıdığı ve yaşlı erkek sığınmacıların, ailelerine yardım edemediğinden dolayı üzüntü duydukları görülmüştür.

___

  • Bonifas, R. (2015). Dr. Robin Bonifas İle Nitel Araştırma. J. L. Krysik, J. Finn, & E. Erbay (Dü.) içinde, Etkili Uygulama İçin Sosyal Hizmet Araştırması (A. Aykara, & K. Düzyurt, Çev., s. 187-226). Ankara: Nika Yayınları.
  • Connor, P. (2018, Ocak 29). Most Displaced Syrians Are In The Middle East, and About A Million Are In Europe. Aralık 4, 2018 tarihinde Pew Research Center: http://www.pewresearch.org/fact-tank/2018/01/29/where-displaced-syrians-have-resettled/ adresinden alındı
  • Emin, M. N. (2016). Türkiye'de Suriyeli Çocukların Eğitimi: Temel Eğitim Politikaları. SETA.
  • Hansen, L., & Huston, L. (2016). Health considerations in the Syrian refugee resettlement process in Canada. Canada Communicable Disease Report (CCDR), 53-57.
  • İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü. (2018, Kasım 29). Geçici Koruma. Aralık 4, 2018 tarihinde T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Web Sitesi: http://www.goc.gov.tr/icerik3/gecici-koruma_363_378_4713 adresinden alındı
  • Kaya, A., & Kıraç, A. (2016). İstanbul'daki Suriyeli Mültecilere İlişkin Zarar Görebilirlik Değerlendirme Raporu. Hayata Destek Derneği.
  • Kaygısız, İ. (2017). Suriyeli Mültecilerin Türkiye'deki İşgücü Piyasasına Etkileri. Friedrich Ebert Stiftung Derneği.
  • Szűcs, T. (2017). Cultural Integration. R. Bauböck, & M. Tripkovic içinde, The Integration of Migrants and Refugees (s. 115-144). European University Institute.
  • Şimşek, H., & Yıldırım, A. (2016). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri (10. Baskı b.). Seçkin Yayınları.
  • Taylor, S. E., Peplau, L. A., & Sears, D. O. (2015). Sosyal Psikoloji (4. Baskı b.). (A. Dönmez, Çev.) Ankara: İmge Yayınları.
  • TÜİK. (2018, Nisan 16). Türkiye İstatistik Kurumu. Temmuz 28, 2018 tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu Web Sitesi: http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=27693 adresinden alındı
  • Türk Kızılayı Göç ve Mülteci Hizmetleri Müdürlüğü. (2018). Suriye İnsanî Yardım Operasyonu. Ankara: Türk Kızılayı Göç ve Mülteci Hizmetleri Müdürlüğü.
  • Yıldırımalp, S., İslamoğlu, E., & İyem, C. (2017). Suriyeli Sığınmacıların Toplumsal Kabul ve Uyum Sürecine İlişkin Bir Araştırma. Bilgi Sosyal Bilimler Dergisi, 107-126.