KÜÇÜK VE ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ İŞLETMELERDE (KOBİ) İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI: ANKARA İMALAT SANAYİ ÖRNEĞİ

Bu çalışmada, Türkiye sanayisinin %99,5'ini (Çelik ve Akgemci, 2007:121) oluşturan KOBİ'lerin Ankara bölgesinde makine imalat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerdeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına yönelik yaptıkları çalışmalar incelenmiştir. Araştırma sürecinde, işletmedeki iş kazalarının nedenlerini sorgulayan bir anket çalışması yapılmıştır. Bu anket çalışmasında, yönetici ve çalışanlara iş kazalarının oluşum nedenleri sorulmuştur. Elde edilen veriler istatistik! olarak değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda, bazı sorunlar tesbit edilmiştir. Bu çalışma sonucunda, problemlerin düzeltilmesi için çözüm önerileri sunulmuştur.

INVESTIGATION OF FACTORS AFFECTING THE HEALTH AND SAFETY SMALL AND MEDIUM-SIZED ENTERPRISES (SMEs) : EXAMPLE OF ANKARA

In this study, occupational health and safety of their work practices Turkey industry for 99.5% (Çelik ve Akgemci, 2007:121) of SMEs that make up the machinery manufacturing sector enterprises in Ankara. Research process, a survey was conducted questionnaire the reasons for undertaking work related accidents. In this survey, the causes of work related accidents have been asked to manager and employees. As the result of evaluation, some problems have been identified. As the result of this working, recommendations for solution of problems have been presented.