AVRUPA'DA YAŞAYAN TÜRKLERİN TÜRK TELEVİZYON YAYINLARI ve TÜRKÇE ÜZERİNE GÖRÜŞLERİ

Almanya'da 1964 yılından itibaren göçmenlerin ana dillerinde yayınlar yapılmaya başlanmıştır. Bu yayınlar, 1980'lerin artmış ve çeşitlenmiştir. Özellikle 1990'lı yıllardan itibaren özel televizyon kanallarının yayın hayatına başlaması ile birlikte çok seslilik ilkesinin egemen olduğu bir döneme geçilmiştir. Avrupa'da yaşayan göçmen Türklere televizyon aracılığı ile uzatılan el, Türk toplumu içinde yankı bulmuş ve bir arz talep ilişkisi oluşturacak şekilde her kuşaktan insanın Türkçe işitme ve Türkiye'den haber alma ihtiyacını karşılamaya başlamıştır. Bu araştırmada kendi dilleri ve kültürlerini yaşatma ve Türkiye ile olan bağlarını sürdürme açısından önemli yer tuttuğu düşünülen Türkçe televizyon yayınları ve Türkçe hakkında, Avrupalı Türklerin görüşlerini ortaya koymak amaçlanmış- tır. Bir tür olgu bilim araştırması olan çalışma kapsamında uzman görüşü ve ilgili alanyazın göz önünde bulundurularak yarı yapılandırılmış görüşme formları hazırlanmıştır. Çalışma grubunun amaçsal örnekleme ile belirlendiği araştırmada Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan 38 Türk göçmen ile görüşülmüş ve bu görüşmelerin içerikleri analiz edilmiştir. Böylece Türk televizyon kanallarının ana dili olarak Türkçe ediniminde ve Türk kültürünün geleceğe aktarılmasına ilişkin rolünün belirlenmesine çalışılmıştır. Beş tema etrafında toplanan bulgular ışığında Türkçenin ve Türk kültürünün geleceğe aktarılmasında Türkçe televizyon kanallarının katkısını yadsınmamakla birlikte daha nitelikli programların hazırlanması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

THE VIEWS OF TURKISH PEOPLE LIVING IN EUROPE ON TURKISH LANGUAGE AND TURKISH TELEVISION BROADCASTING

In Germany, broadcasts have started to be in the native language of immigrants from 1964 onwards. These broadcasts increased and varied in 1980s. Especially since the 1990s, a new era dominated by the principle of polyphony has begun with the start of private TV channels' broadcasts. The aid through television to the Turkish immigrant people living in Europe had a tremendous impact in Turkish society, and started to meet the needs of people of all generations which is hearing Turkish as to create a supply-demand relationship and the needs of getting news from Turkey. This study aimed to reveal the views of European Turkish people on Turkish language and Turkish television broadcasts which are thought to be significant in terms of maintaining their own language and culture as well as maintaining the links with Turkey. Semi-structured interviews were prepared considering the related literature and experts' opinions in the scope of this research which is a kind of case study. In this research, the study group has been determined by purposeful sampling, and 38 Turkish immigrants living in various European countries were interviewed and the content of these interviews were analyzed. Thus, the role of Turkish television channels on the acquisition of Turkish as a native language and on Turkish culture transmission to the future was tried to be identified. In light of the findings gathered around five themes, it has been found out that the contribution of the Turkish television channel for transmitting Turkish culture cannot be ignored and along with this finding, it is also obtained that more qualified programs need to be prepared.

___

  • AKPINAR, B. (2004). "Konuşulan, Otantik Bir Dil Kaynağı Olarak Tele- vizyon Reklamlarının, Yabancı Dil Öğretiminde Kullanılması", Kuram ve Uygula- mada Eğitim Yönetimi, S:38.
  • BAŞKAN, Ö. (2006). Yabancı Dil Öğretimi İlkeler ve Çözümler, Multilin- gual Yayınları: İstanbul.
  • BEDİRHAN, Y. (2009). "Avrupa Birliği Ülkelerinde Yaşayan Türk Çocuk- larının Kültürel Uyum Sorunları ve Çözüm Önerileri". Akademik Bakış, S:16.
  • BELET, Ş. D. (2009). "İki Dilli Türk Öğrencilerin Ana Dili Türkçeyi Öğ- renme Durumlarına İlişkin Öğrenci, Veli ve Öğretmen Görüşleri", Selçuk Üniversi- tesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S:21.
  • BÜYÜKBAKKAL, C. I. (2011). "Günümüzde Türkiye'deki televizyon ya- yıncılığının genel görünümü", İstanbul Aydın Üniversitesi Dergisi, S:3(10).
  • BÜYÜKÖZTÜRK, Ş., KILIÇ-ÇAKMAK, E., AKGÜN, Ö. E., KARADENİZ, Ş. ve DEMİREL, F. (2010). Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Pegem Yayınları: Ankara.
  • HALM, D. ve SAUER, M. (2006). Avrupa'daki Türk Medyası. http://www.konrad.org.tr/Medya%20Mercek/04halm.pdf, Erişim Tarihi: 22.09.2015
  • KAYA, İ. (2008). "Avrupalı Türkler: Misafir İşçilikten Avrupa Vatandaşlı- ğına", Doğu Coğrafya Dergisi, S:19.
  • RTÜK, (2007). Almanya'da Yaşayan Türklerin Televizyon İzleme Eğilim- leri Kamuoyu Araştırması. www.medyaokuryazarligi.org.tr/arastirmalar/almanyadaki_turklerin_tv_aliskanliklar i.pdf Erişim tarihi: 22.09.2015
  • TÜRNÜKLÜ, A. (2000). "Eğitimbilim araştırmalarında etkin olarak kulla- nılabilecek nitel bir araştırma tekniği: görüşme", Eğitim Yönetimi, S:6(25).
  • YILDIRIM, A. ve ŞİMŞEK, H. (2011). Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayıncılık: Ankara.