Yeni Güvenlik Yaklaşımları Çerçevesinde Sağlık Güvenliği

Geçmişten günümüze yıkıcı etkileri olan salgınlar ve insan sağlığını hedef alan terör saldırıları, toplumlar üzerinde büyük izler bırakmıştır. Salgınların insanlar arasında hızlı bir şekilde yayılarak pandemilere dönüşmeleri, savaşlar ve devlet dışı aktörlerin eylemlerinde insan sağlığını doğrudan hedef alacak şekilde kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer ajanları silah olarak kullanmaları güvenlik anlayışının değişmesine sebep olan etkenler arasındadır. Bu sebeple hem uluslararası güvenlik hem de yerel/bölgesel güvenlik ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda devletlerin güvenlik endişelerinin temelinde askeri ve siyasi konular birinci sırada yer alsa da sağlık güvenliğinin de en az diğer güvenlik tehditleri kadar önemli olduğu anlaşılmaktadır. Devletler kendi popülasyonlarının güvenliğini temin etmek durumundadır. Devletlerin özellikle insan mobilitesinin bu denli kolaylaşması nedeniyle bireylerin sağlık güvenliği için karşı karşıya kaldıkları tehditleri analiz edebilmeli ve önlem planları hazırlamaları gerekmektedir. Araştırmada descriptive (betimsel) metot uygulanmış ve interpretative (yorumlayıcı) yaklaşım çerçevesinde birincil ve ikincil veriler incelenerek doküman analizi yapılmıştır. Tarihsel süreçte sağlık güvenliği tehditlerinin daha iyi anlaşılabilmesi için vaka çalışması yöntemi kullanılarak kavramsal tanımlamalara katkı sağlanmıştır.

HEALTH SECURITY WITHIN THE FRAMEWORK OF NEW SECURITY APPROACHES

Epidemics and targeting human health terrorist attacks, which have had devastating effects from the past to the present, have left great impacts on societies. The rapid spread of epidemics among people and their transformation into pandemics, the use of chemical, biological, radioactive and nuclear agents as weapons that directly target human health in the wars and the actions of non-state actors are among the factors of a change in the understanding of security. For this reason, both international security and local/regional security come to the fore. In this context, although military and political issues are at the top of the states' security concerns, it is understood that health security is at least as important as other security threats. In doing this, States must ensure the safety of their populations. States should be able to analyze the threats they face for the health security of individuals and prepare precautionary plans, especially in the context of an increasing human mobility. In the research, descriptive method was applied and document analysis was performed by examining primary and secondary data within the framework of interpretative approach. In order to better understand health safety threats in the historical process, conceptual definitions have been contributed by using the case study method.

___

  • Ağır, S. B. ve Arman, N. M. (2014). Deepening of security conception and violent non-state actors as the challengers of human security. Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(1), 105-116.
  • Aksu, M. ve Turhan, F. (2012). Yeni tehditler, güvenliğin genişleme boyutları ve insani güvenlik, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 2012, 4(2), 69-80.
  • Arıboğan, D. Ü. (2017). Duvar: tarih geri dönüyor, İstanbul: İnkılap Kitabevi.
  • Baysal B. ve Lüleci Ç. (2015). Kopenhag Okulu ve Güvenlikleştirme Teorisi, Güvenlik Stratejileri Dergisi, 11(22), 61-96.
  • Bilgin, P. (2010). Güvenlik çalışmalarında yeni açılımlar: Yeni güvenlik çalışmaları. SAREM Stratejik Araştırmalar Dergisi, 8(14), 69-96.
  • Buzan, B. (1997). Rethinking security after the Cold War. Cooperation and conflict, 32(1), 5-28.
  • Buzan, B., Wæver O. ve Wilde J. (1998). Security: a new framework for analysis, Lynne Rienner Publishers. CDC. Emergency preparedness and response, bioterrorism agents/diseases (Nisan 2018). Erişim tarihi: 5 Aralık 2021, https://emergency.cdc.gov/agent/agentlist-category.asp.
  • Chakraborty, I. ve Maity, P. (2020). COVID-19 outbreak: Migration, effects on society, global environment and prevention. Science of The Total Environment, 138882. doi:10.1016/j.scitotenv.2020.13882
  • Christine, G. M. (2001). The 1988 chemical weapons attack on Halabja, Iraq, (Hoenig M. ve Alexander Y. (Ed.), Super terrorism: biological, chemical and nuclear (ss. 7-11). Transnational Publishers Inc.
  • Dilber, M. (2015). Birey güvenliği ve ulusal güvenlik. Çıtak, E. (Çev.), İnsanlar, devletler ve korku: soğuk savaş sonrası dönemde uluslararası güvenlik çalışmaları için bir gündem. İstanbul, Uluslararası İlişkiler Kütüphanesi.
  • ECDC, “Multi-Annual Programme”, ECDC Strategic Multi-Annual Programme (Ocak 2007) 2007-2013, Erişim tarihi 21 Ocak 2023, https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/ecdc-strategic-multi-annual-programme-2007-2013
  • Elbe, S. (2018). Pandemics, pills, and politics: Governing global health security. JHU Press.
  • Emmers, R. (2017). Güvenlikleştirme. Çağdaş güvenlik çalışmaları, 131-144.
  • McInnes, C. (2008). Health, security studies: an ıntroduction. Wlliams, P. D. (Ed.), In security studies (ss. 23-24). Tylor and Francis e- Library.
  • McInnes, C. (2015). The many meanings of health security. Rushton, S. and Youde, J. (Ed.), Routledge handbook of global health security. Routledge.
  • Ortatatlı, M., Sezigen, S., Ayan, H. A., Balandız, H., ve Kenar, L. (2015). Terörizm kapsamında kimyasal, biyolojik, nükleer ve radyasyona bağlı yaralanmaların değerlendirilmesi. Türkiye Klinikleri J Foren Med Special Topics, 1(2), 44-52.
  • Paris, R. (2001). Human security: paradigm shift or hot air?. International security, 26(2), 87-102.
  • Patocka, J. (2016). Syria conflict and chemical weapons: what is the reality. Mil Med Sci Lett, 85(1), 39-43.
  • Rosenau, W. (2010). Aum Shinrikyo's Biological Weapons Program: Why Did It Fail?. Studies in Conflict & Terrorism, 24(4), 289-301.
  • Soner, B. A. (2020). Kovid-19 salgını ve sonrası uluslararası siyasette süreklilik ve değişimler. Polis Akademisi Yayınları, 92.
  • Ullman, R. H. (1983). Redefining security. International security, 8(1), 129-153.
  • Visualizing the history of pandemics. Erişim tarihi: 15 Mart 2020, https://www.visualcapitalist.com/history-of-pandemics-deadliest/,