SAĞLIKTA AKREDİTASYON DENETİM YÖNTEMİ: TÜRKİYE SAĞLIK HİZMETLERİ KALİTE VE AKREDİTASYON ENSTİTÜSÜ UYGULAMASI

Bu çalışma Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA)’nün ulusal ve uluslararası sağlıkta akreditasyon denetimleri için ilke, teknik ve kuralları içeren yöntemi ortaya koymak için yapılmıştır. Bu yöntem ile denetim faaliyetini yürütecek sağlıkta akreditasyon denetçilerinin en doğru denetim kararını almaları ile akreditasyon denetim kültürünün kalite felsefesini yansıtması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda “denetim kriterleri, kanıt toplama ilke ve teknikleri, uygunsuzluk tanımlama kriterleri ve karşılanma düzeyi kararı verme” konuları yöntemin temel yapıtaşları olarak tasarlanmış ve pilot uygulamalarla test edilmiştir. Yöntem TÜSKA akreditasyon denetimlerinde kullanılmakta olup kalite kültürünü kurumsal, ulusal ve uluslararası düzeyde olumlu yönde etkileyeceği beklenmektedir

Health Accreditation Control Method: Turkish Health Care Quality and Accreditation Institute

In this study, Turkey Health Care Quality and Accreditation Institute (TCQAI) has established principles for national and international health accreditation surveys, including technical and rules were made to demonstrate the method. With this method, it is aimed to reflect the quality philosophy of the accreditation audit cultures by taking the most accurate control decision of health accreditation surveyors to carry out the survey activity. In this context, it has been designed and tested with pilot applications as the building blocks of the "survey criteria, evidence collection principles and techniques, non-conformity definition criteria and decision making level decision" methods. The method is used in TCQAI accreditation inspections and it is expected that quality culture will affect positively in institutional, national and international level

___

  • Can, A., (2008), “Örgüt Kültürünün Hastanelerde Toplam Kalite Yönetimi Uygulamalarına Uygunluğunun Testine Yönelik Bir Araştırma”, Süleyman Demirel Üniversitesi ktisadi ve dari Bilimler Fakültesi Dergisi, Y.2008, C.13, S.3 s.293-307.
  • Donabedian, A., (1988), “The Quality of Care: How Can It Be Assessed?” Journal of the American Medical Association, 260:1743–1748.
  • Dorse, D. M., Ostenberg, P. V., “Accreditation Standards for Hospitals Accreditation in Health Care”, Joint Commission International-Accreditation, İstanbul, 2004, s. 9.
  • Drucker, F.P., (1995) Gelecek çin Yönetim 1990’lar ve Sonrası, (Çeviren: Fikret Üçcan), Türkiye ş Bankası Kültür Yayınları Genel Yayın No:327,Ankara, s. 199.
  • Kavuncubaşı, Ş., (2000), Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi, Siyasal Kitabevi,Ankara, s. 5-7.
  • Koçel, T. (2014), İşletme Yöneticiliği, Beta Yayınevi, İstanbul.
  • Ostenberg, P. V., “Dış Kalite Değerlendirme Sistemi olarak Akreditasyon”, Akreditasyon Aracılığıyla Mükemmellik (Akreditasyonla Mükemmellik) Eğitim Semineri, 2004, s. 12.
  • Tengilimoğlu, D., Işık, O. ve Akbolat, M. (2015), Sağlık İşletmeleri Yönetimi, Nobel Kitabevi, Ankara
  • http://www.tuseb.gov.tr/tuska/akreditasyon-nedir (Erişim Tarihi: 21.04.2018)