Rekreasyonel etkinlikler için uygun alan seçimine yönelik yeni bir yöntem yaklaşımı: Bartın-Uluyayla örneği

Bu çalışmanın amacı, kırsal alanlarda gerçekleştirilebilecek bazı rekreasyon-turizm etkinlikleri için en uygun alanların saptanabilmesi amacıyla bir yöntem ortaya koymak ve bu yöntemi kullanarak Bartın-Uluyayla’da, etkinlikler için uygun alanları belirlemektir. Bu amaç için, önce insanların en çok tercih ettikleri kırsal alan rekreasyon-turizm etkinlikleri ve bu etkinliklere ait değerlendirme faktörleri belirlenmiştir. Belirlenen bu faktörlerin, uzman görüşleri de alınarak, "uygunluk sınıfı değerleri" çizelgeleri oluşturulmuştur. Araştırma alanına ait doğal ve kültürel özellikler belirlenmiş ve bir veri tabanı oluşturulmuştur. Oluşturulan veri tabanı, etkinliklere ait değerlendirme faktörlerine göre sorgulanarak her etkinlik için en uygun ve koşullu uygun alanlar belirlenmiştir. Bu araştırma kapsamında ele alınan etkinlikler arasında alan için en uygun olanı "Kamping / Çadırlı Kamp", en az uygun olanı ise "Doğada Serbest Yürüyüş" etkinliği olarak bulunmuştur.

A new method approach on the selection of suitable areas for recreational activities: the case of Bartın-Uluyayla

The aim of this study is to expose a new method to determine the undisturbed rural areas to facilitate touristic and recreative activities and by using the method, the appropriate areas for the suggested activities, in Bartın-Uluyayla have been determined. To reach this aim, first, the activities which people mostly preferred for rural tourism and recreation facilities and the evaluation factor of these activities have been structured. By approaching some experts' for their ideas "suitable classification value charts" have been formed by using these factors. Natural and cultural features of the area have been set and a data base has been created. The most appropriate areas have been found out by examining if the area have enough evaluation factors, appropriate or conditional appropriate area have been pointed out for each activity. Among the activities that have been comprised with this research, "Camping/Camping with tents" have been found out as the most suitable activity, and "Nature walking" as the least suitable activity.

___

  • Anonim. 1981. Türkiye’nin Çevre Sorunları. Türkiye Çevre Sorunları Vakfı Yayını. Ankara
  • Anonim. 1998. Cumhuriyetimizin 75. Yılında Bartın. Bartın İl Özel İdare Müdürlüğü. Bartın.
  • Anonim 2002. İnağzı ve Subatık mağaralarına ait planlar. M.T.A. Ankara. Gunn, C.A., 1994. Tourism Planning: Basic, Concept, Cases. Publishing Office:Taylor&Francis. USA.
  • Köseoğlu, M., 1982. Peyzaj Değerlendirme Yöntemleri. Ege Ü. Ziraat F. Yayınları. No:430. Bornova, İzmir.
  • Ryan, C. 1991. Recreational tourism. International Thomas Business Pres.USA. Yaşaroğlu, Ş. A., 1992. Turizm Bilincini Geliştirme. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü. Ankara.