Fıstıkçamı ve yalancı akasya türlerinde öz odun - diri odun kısımlarında hücreler arasındaki morfolojik farklılıkların belirlenmesi

Bu çalışmada, diri odun ve öz odun arasında lif morfolojisindeki farklılıklar fıstıkçamı (Pinus pinea) ve yalancı akasya (Robinia pseudoacacia) ağaçlarından elde edilen test örnekleri üzerinde araştırılmıştır. Bu amaç için, lif uzunluğu, lif genişliği, lümen çapı ve çeper kalınlığı ölçülmüştür. Ölçümler öz odun ve diri odun örnekleri üzerinde ayrı ayrı yapılmıştır. Odun örneklerinin maserasyon işlemi yapılmasında klorit yöntemi kullanılmıştır. Öz odun ile diri odun arasındaki farklılıklar T testi ile belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, fıstıkçamı ve yalancı akasya öz odun ve diri odunlarının lif uzunlukları istatistiksel olarak önemli (P≤0.001) bulunmuştur. Fıstıkçamı ile yalancı akasya, öz odun ve diri odunu için lif genişliği, çeper kalınlığı ve lümen çapı arasındaki farkın istatistiksel olarak önemli olmadığı bulunmuştur. Anahtar kelimeler: Diri odun, Öz odun, Lif morfolojisi, Fıstıkçamı

Determination of differences in morphology between sapwood and heartwood cells of Pinus pinea and Robinia pseudoacacia

In this study, the differences between sapwood and heartwood in fiber morphology on the samples prepared from Pinus pinea and Robinia pseudoacacia were investigated. For this aim, cell length, cell width, lumen width, wall thicknesses were measured. The measurements were made on sapwood and heartwood wood, separately. In the maceration process, chlorite method was used. The differences between sapwood and heartwood wood were determined with T test. According to obtained findings, cell length of sapwood wood and heartwood wood of the Pinus pinea and Robinia pseudoacacia were different significantly. But, the same differences were insignificant for cell width, wall thickness and luminal diameter. Keywords: Sapwood, Heartwood, Fiber morphology, Pinus pinea

___

  • Anonim, 2012. Orman Atlası, Türkiye Orman Varlığı. T.C. Orman ve Müdürlüğü, Orman İdaresi ve Planlama Dairesi Başkanlığı. s 18, Ankara.
  • Bakanlığı, Orman Genel
  • Ataç, Y., 2009. Bazı Yapraklı ve İğne Yapraklı Ağaçların Öz ve Diri Odunlarının Kağıt Özellikleri Yönünden İncelenmesi. Doktora Tezi, Bartın Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bartın.
  • Akgün, H. C., 2005. Anadolu kestanesi odununun kimyasal bileşimi ve kağıt yapımına uygunluğu, Yüksek Lisans Tezi, Z.K.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı, Bartın.
  • Alkan. Ç., Eroğlu, H., Yaman, B., 2003. Türkiye’de bazı odunsu angiospermae taksonlarının lif morfolojileri. ZKÜ, Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 5 (5): 102-108.
  • Anşin, R., Özkan, Z.C., 1997. Tohumlu Bitkiler (spermatophyta) Odunsu Taksonlar. Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Yayınları, Yayın No:167, , Trabzon.
  • Bektaş, İ., Tutuş, A., Eroğlu, H., 1999. Türkiye’de doğal olarak yetişen kızılçam (Pinus brutia Ten.) odunlarının lif morfolojisinin kağıt yapımına uygunluğunun araştırılması, J. of Agriculture and Forestry, 23(3):589- 597.
  • Biermann, C.J., 1996. Handbook of Pulping and Papermaking (Second Edition). Academic Press, 754 p., California.
  • Bostancı, S., 1987. Kağıt Hamuru Üretimi ve Ağartma Teknolojisi. K.T.Ü. Basımevi, Trabzon.
  • Bozkurt, Y., 1992. Odun Anatomisi. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi.
  • Bozkurt, Y., 1971. Doğu ladini (Picea orientalis link. et carr.) ile toros karaçamı (Pinus nigra var. caramanica (loud.) rehd.)’dan birer ağaçta lif morfolojisi üzerine denemeler. İ.Ü. Orman Fakültesi Dergisi, A, 21 (1), 70- 93.
  • Casey, J.P., 1961. Cellulose and Paper Chemistry and Chemistry Technology. Interscience Publishers, INC, New York.
  • Erdin, N., 1983. Toros sediri (Cedrus libani a.richard) odununun anatomik yapısı ve özgül ağırlığı üzerine araştırmalar. İ.Ü. Orman Fakültesi Dergisi, Seri A, 33 (2): 231-290.
  • Eroğlu, H., Usta, M., 2004. Kağıt ve Karton Üretim Teknolojisi. Selüloz ve Kağıt Sanayi Vakfı, Trabzon, 839s.
  • Göksel, E., 1986. Pamuk saplarının selüloz ve kağıt endüstrisinde kullanım olanakları üzerine araştırmalar, İ.Ü. Orman Fakültesi Dergisi, Seri A, 36 (1): 38-54.
  • İstek, A., Eroğlu, H., Gürsoy, S.K., 2008a. Karaçamın yaşına bağlı olarak lif ve kağıt özelliklerinin değişimi, Kastamonu Üniversitesi, Orman Fakültesi Dergisi, 8 (19): 61-66.
  • İstek, A., Tutuş, A., Gülsoy, S.K., 2008b. Sahil çamı odununun lif morfolojisi ve kağıt özellikleri üzerine ağaç yaşının etkisi. Kahramanmaraş Üniversitesi, Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 12 (1):1-5.
  • Kırcı, H., 2006. Kağıt Hamuru Endüstrisi Ders Notları, KTU. Orman Fakültesi Yayınları, Yayın No: 86, Trabzon.
  • Lindholm, C.A., 1993. Pulping Technology Lecture Notes Vol: 2 Helsinky University, Otoniemi, Finland.
  • Meerts, P., 2000. Mineral nutrient concentrations in sapwood and heartwood: a literature review Ann. For. Sci., 59 (7):713-722
  • Spearing, W.E., Isenberg, J.H., 1947. The maceration of woody tissue with acetic acid and sodium chlorite. Science, 105-2721:214.
  • Topçuoglu, M.,1985. Dogu ladini (Picea orientalis) odununun Ormancılık Arastırma Enstitüsü Yayınları, Teknik Bülten Serisi No: 134, Ankara. üzerine arastırmalar.
  • Toplu, F., 2000. Yalancı akasya (Robinia pseudoacacia L.). Güneydoğu Anadolu Ormancılık Araştırma Müdürlüğü, 54s. Elazığ.
  • Tutus, A., Ates, S., Deniz, İ., 2010. Pulp and paper production from Spruce wood with kraft and modified kraft methods. African Journal of Biotechnology, 9(11):1648-1654.
  • Yaltırık, F., Efe, A., 2000. Dendroloji (Gymnospermae- Angiospermae). Yayın No:4265/465, İstanbul.
Türkiye Ormancılık Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-7085
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2000
Sayıdaki Diğer Makaleler

Hatila Vadisi Milli Parkı'nda (Artvin) yer alan farklı vejetasyon tiplerinin görsel değerlendirmesi üzerine bir çalışma

Derya Sarı, Banu Karaşah

Kütahya–Simav yöresi jeotermal sularının emprenye maddesi potansiyeli ile ahşaptaki absorpsiyon, retensiyon ve yoğunluk üzerine etkilerinin belirlenmesi

Ahmet Ali Var, İbrahim Kardaş, Ahmet Genç

Mobilya ve levha sektöründe veri zarflama analizi yardımıyla etkinlik ölçümü

Kadri Cemil Akyüz, Gizem Çamur, İbrahim Yıldırım

Orman Genel Müdürlüğü idari yapısının ve bazı ormancılık mevzuatının Türkiye'de emisyon ticaret sistemine uyumu

Çağlar Başsüllü, Ahmet Tolunay

Devlet orman fidanlıklarında fidan üretiminin kritik yol yöntemi (CPM) ile planlanması: Fethiye Orman Fidanlık Şefliği örneği

Ahmet Tolunay, Cemil Çavuşoğlu

Dinar yöresi meşe ormanlarında Yeşil Meşe Bükücüsü [Tortrix viridana L. 1758 (Lep.; Tortricidae)]’nün zararı, biyolojisi ve doğal düşmanları

İsmail Tuncer, Mustafa Avcı

Fıstıkçamı ve yalancı akasya türlerinde öz odun - diri odun kısımlarında hücreler arasındaki morfolojik farklılıkların belirlenmesi

Ferhat ÖZDEMİR, Ahmet TUTUŞ, İbrahim BEKTAŞ, Mustafa ÇİÇEKLER

Bazı paulownia tür ve orijinlerinin Ceyhan yöresindeki yaşamı ve gelişimi (Onikinci yıl değerlendirmesi)

Celal Taşdemir, Abdulkadir Yıldızbakan, Can Acar, Osman Polat

Yükseköğretim kurumlarında yaban hayatı eğitimi, önemi ve karşılaşılan sorunlar

Erol Akkuzu, Sabri Ünal, Özkan Evcin

Türkiye'de liflevha üretimi, ithalat ve ihracat değerlerine ilişkin regresyon analizi ve 2021 yılına kadar tahmini

Yıldız ÇABUK, Selman KARAYILMAZLAR, Alper Aytekin, Saadettin ONAT, Rıfat Kurt