Hacim Hesaplarında İHA Kullanımı: Osmanbey Kampüsü Örneği

Büyük alanlara ilişkin alan ve hacim hesapları uzun zamandır klasik yöntemlerle yapılmaktadır. Ancak klasik yöntemlerle hacim hesabı çalışmalarındaki arazi uygulamalarında genellikle üç veya daha fazla kişiye ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca klasik yöntemle ulaşılması uzak veya riskli bölgelerin ölçülmesi zordur ve büyük alanlarda homojen nokta verisi elde etmek daha güçtür. Fotogrametrik yöntemlerin gelişmesiyle birlikte birçok alanda olduğu gibi alan ve hacim hesaplarında da bu yöntem, klasik yöntemlere göre daha kolay ve hızlı çözümler sunmaktadır. Büyük alanlarda bile tek kişiyle kısa sürede ölçüm yapmak mümkündür. Yapılan bu ölçüler klasik yöntemlerle eşit doğruluk sağlamakla birlikte yapılan işin maliyetini de düşürmektedir. Bu çalışmada Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsü’nde bulunan bir göletin toplam kapasitesi ve su hacmi belirlenmiştir. Ölçümler ve hesaplar hem jeodezik hem de fotogrametrik yöntemle yapılmış ve sonuçlar zaman ve doğruluk açısından karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda arazi ve ofis çalışmaları klasik yöntemde 3 saat 30 dakika sürerken fotogrametrik yöntemle 1 saat 45 dakika sürmüştür. Ayrıca ölçüm işleminin tek kişiyle yapılabilmesi iş gücünü büyük oranda azaltmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Hacim hesabı, fotogrametri, İHA

___

  • Bauer, T., Strauss, P., & Murer, E. (2014). A Photogrammetric Method for Calculating Soil Bulk Density. Journal of Plant Nutrition and Soil Science, 177(4), 496-499.
  • Butler, J.B., Lane, S.N., & Chandler, J. H. (1998).Assesment of DEM quality for characterizing surface rougness using close range digital photogrammetry. The Photogrammetric Record, 16(92), 271-291.
  • Bügler, M., Ogunmakin, G., Teizer, J., Vela, P.A., & Borrmann, A. (2014). A comprehensive methodology for vision-based progress and activity estimation of excavation processes for productivity assessment, In Proceedings of the 21 st International Workshop. Intelligent Computing in Engineering (EG-ICE), Cardiff,Wales.
  • Henderson, J., Pizarro, O., Johnson-Roberson, M., & Mahon, I. (2013). Mapping submerged archaeological sites using stereo-vision photogrammetry. International Journal of Nautical Archaeology, 42(2), 243-256.
  • Uslu, A., Polat, N., Toprak, A. S., & Uysal, M. (2016). Kültürel Mirasın Fotogrametrik Yöntemle 3B Modellenmesi Örneği. Electronic Journal of Map Technologies, 8(2), 165-176.
  • Şenol, H.I., Erdoğan, S., Onal, M., Ulukavak, M., Memduhoğlu, A., Mutlu, S., & Yılmaz, M. (2017). 3D Modelling of A Bazaar In AncientHarran City Using Laser Scanning Technique. International Archives of the Photogrammetry, Remote Sensing & Spatial Information Sciences, 42.
  • Yakar, M., Toprak, A.S., Ulvi, A., & Uysal, M. (2015, Mart). Konya Beyşehir Bezariye Hanının (Bedesten) İHA ile Fotogrametrik Teknik Kullanılarak Üç Boyutlu Modellenmesi. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, Ankara.
  • Yakar, M., Yılmaz, H.M., & Mutluoğlu, Ö. (2016). Close range photogrammetry and robotic total station in volume calculation. International Journal of Physical Sciences, 5(2), 86-96.
  • Yakar, M., Yılmaz, H. M., & Mutluoğlu, Ö. (2009). HacimHesaplarında Lazer Tarama ve Yersel Fotogrametrinin Kullanılması. TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 12.Türkiye Harita Bilimsel Teknik Kurultayı, Ankara.
  • Yakar, M., Kabadayı, A., Yiğit, A.Y., Çıkıkçı, K., Kaya, Y., & Catin, S.S. (2016). Emir Saltuk Kümbeti Fotogrametrik Rölöve Çalışması ve 3 Boyutlu Modellenmesi. Geomatik1(1), 14-18.
  • URL-1, Erişim Adresi: https://dogaelektronik.com.tr/