TORTİKOLLİS VE ALTTA YATAN CİDDİ HASTALIKLAR

TORTİKOLLİS VE ALTTA YATAN CİDDİ HASTALIKLARGiriş: Tortikollis, boynun rotasyonel deformitesine bağlı başın bir yana eğilmesi ile karakterize bir klinik bulgudur. Konjenital olarak meydana gelebileceği gibi birçok altta yatan basit veya ciddi hastalık tortikollise neden olabilir. Bu çalışmadaki amaçlarımız, tortikollis tanısı almış hastaların konjenital ve edinsel dağılımlarını ortaya çıkartmak ve özellikle edinsel tortikollis saptanan hastalarda altta yatan nedenleri belirleyip olayın ciddiyeti ile ilgili uyarıcı semptomları saptamaktır.Gereç ve Yöntemler: Ocak 2011-Kasım 2018 tarihleri arasında hastanemiz genel pediatri polikliniklerine başvuran ve tortikollis tanısı alan çocuk hastaların hastane kayıtları incelendi. Hastaların demografik verileri, başvuru semptomları, fizik inceleme bulguları, laboratuvar ve radyolojik verileri kaydedildi.Bulgular: Tortikollis nedeni ile başvuran toplam 532 hasta vardı. Bu hastaların %44,3’ü (n=232) edinsel tortikollis grubunda idi. En sık edinsel tortikollis nedenleri enfeksiyonlar (%29,3) ve postural tortikollis (%13,2) idi. Dokuz hastada ise daha nadir nedenlere bağlı tortikollis geliştiği görüldü. Bu nadir nedenler sırası ile Grisel sendromu (n=5), şaşılık (n=2), Sandifer sendromu (sitrülinemiye bağlı) (n=1) ve lösemi (n=1) idi. Kusma (OR:23,1[13,6-42,1]), ateş (OR:5,1 [2,6-7,8]) ve yutma güçlüğü (OR: 19,6 [7,2-32,5]) semptomlarının hastalık ciddiyetini belirlemede istatistiksel olarak anlamlı risk faktörleri olduğu saptandı. Tartışma: Tortikollis altta yatan birçok hastalığın bulgusu olarak karşımıza çıkabilir. Kusma, ateş ve yutma güçlüğü semptomlarının varlığı tortikollis ile başvuran çocuk hastalarda altta yatan ciddi bir hastalık için uyarıcı olabilir. Ayrıntılı öykü ve özenli bir sistemik muayene yapılması konjenital ve edinsel tortikolliste prognoza oldukça önemli katkı sağlayacaktır.  

___

  • Cheng J, Au A. Infantile torticollis: a review of 624 cases. Journal of pediatric orthopedics. 1994;14:802-8.
  • Güven A, Çalışkan B, Atabek C, Karakaya E, Demirağ S, Sürer İ. Konjenital müsküler tortikollisde pasif germe egzersizlerinin etkinliği. Gülhane Tıp Dergisi. 2008;50:98-101.
  • Haque S, Bilal Shafi BB, Kaleem M. Imaging of torticollis in children. Radiographics. 2012;32:557-71.
  • Tomczak KK, Rosman NP. Torticollis. Journal of child neurology. 2013;28:365-78.
  • Herman M. Torticollis in infants and children: common and unusual causes. Instructional course lectures. 2006;55:647-53.
  • Brauer S. Congenital muscular torticollis. Journal of physiotherapy. 2015;61:164.
  • Pharisa C, Lutz N, Roback MG, Gehri M. Neck complaints in the pediatric emergency department: a consecutive case series of 170 children. Pediatric emergency care. 2009;25:823-6.
  • Blankstein A, Pavlotsky F, Roizin H, Ganel A, Chechick A. Acquired torticollis in hospitalized children. Harefuah. 1997;133:616-9, 63.
  • Dyer T, Dancey P, Martin J, Shah S. Torticollis as Presentation for Atypical Kawasaki Disease Complicated by Giant Coronary Artery Aneurysms. Case reports in pediatrics. 2018;2018:4236264.
  • Croche BS, Prieto ADP, Madrid MC, Neth O, Obando IS, editors. Retropharyngeal and parapharyngeal abscess: experience in a tertiary-care center in Seville during the last decade. An Pediatr (Barc). 2011;75:266-72.
  • Iaccarino C, Francesca O, Piero S, Monica R, Armando R, de Bonis P et al. Grisel's Syndrome: Non-traumatic Atlantoaxial Rotatory Subluxation-Report of Five Cases and Review of the Literature. Acta Neurochir Suppl. 2019;125:279-288.
  • Viscone A, Brembilla C, Gotti G. The importance and effectiveness of conservative treatment in Grisel's syndrome. Journal of pediatric neurosciences. 2014;9:200.
  • Moore DM, Rizzolo D. Sandifer syndrome. Journal of the American Academy of PAs. 2018;31:18-22.
  • Siegenthaler MH. Chiropractic management of infantile torticollis with associated abnormal fixation of one eye: a case report. Journal of chiropractic medicine. 2015;14:51-6.
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-4490
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Çocuk Acil Polikliniğinde Adölesan Olguda Göğüs Ağrısının Nadir Bir Nedeni: Spontan Pnömomediastinum

Serhat EMEKSİZ, Tülin KÖKSAL, Damla HANALİOĞLU, Doğuş GÜNEY, Funda KURT, Kıvanç TERZİ, Halil ÖRTLEK

EBEVEYNLERİN HPV AŞISI HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİ VE YAKLAŞIMLARI

Esma ALTINEL AÇOĞLU, Melahat Melek OĞUZ, Saliha ŞENEL

Wilson Hastalarının Nörolojik Bulguları

Gökhan TÜMGÖR, Özlem HERGÜNER, Şakir ALTUNBAŞAK, Faruk İNCECİK, Şeyda BEŞEN, Gülen GÜL MERT, Neslihan ÖZCAN, Duygu ÖZCAN GÜNERYÜZ

Prematüre ve Zamanında Doğan Yenidoğanlarda Timpanik, Aksiller ve Rektal Vücut Sıcaklığı Ölçümlerinin Karşılaştırılması

Hasan Tolga ÇELİK

Çok Düşük Doğum Ağırlıklı Prematürelerde Konjenital Hipotiroidi İle İntraventriküler Kanama İlişkisinin Değerlendirilmesi

Cüneyt TAYMAN, Halil İbrahim YAKUT, Ufuk ÇAKIR

Tortikollis ve Altta Yatan Ciddi Hastalıklar

Melahat Melek OĞUZ, Esma ALTINEL AÇOĞLU

YENİDOĞANDA PNÖMOTORAKS VE GÖĞÜS TÜPÜ İLE DRENAJ TEDAVİSİ GEREKSİNİMİNE GÖRE DEMOGRAFİK VE KLİNİK ÖZELLİKLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

Cüneyt TAYMAN, Evrim ALYAMAÇ DİZDAR, Nilüfer OKUR, Mehmet BÜYÜKTİRYAK, Buse ÖZER BEKMEZ

AKUT KARACİĞER YETMEZLİĞİ OLAN ÇOCUKLARDA TİROİD HORMONLARININ VE HASTALIĞIN SEYRİ İLE İLİŞKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Zeren BARIŞ, Oya BALCI SEZEN, Figen ÖZÇAY

İlk Kez Afebril Nöbet Geçiren Çocuklarda Nörogörüntüleme Bulguları

Altan GÜNEŞ, Dilek CEBECİ

TORTİKOLLİS VE ALTTA YATAN CİDDİ HASTALIKLAR

Melahat Melek OGUZ, Esma ALTINEL AÇOĞLU