Talasemili Hastalarda Alternatif Tıp Uygulamaları

Amaç: Tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarının kronik hastalıklarda kullanımı artmaktadır. Bu çalışmanın amacı talasemili hastalarda tamamlayıcı ve alternatif tıp kullanımının değerlendirilmesidir.Gereç ve Yöntemler: Hastanemizde izlenen 64 talasemili hastanın kendisi veya anne-babası ile görüşülerek tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarına ilişkin sorulardan oluşan anket uygulaması ile bu çalışma gerçekleştirilmiştir.Bulgular: Hastaların 33’ü (% 51.6) alternatif tedavi yöntemlerinden bir ya da daha fazlasını kullanmıştı. En sık kullanılan yöntem 17 (% 26.6) hastada olan bitkisel ürün kullanımı olarak belirlenmiştir. Tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamaları ile anne baba eğitim düzeyi ve sosyoekonomik düzey arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.Sonuç: Tüm kronik hastalıklarda olduğu gibi talasemili hastalarda da tamamlayıcı ve alternatif tedavi yöntemleri sıklıkla kullanılmaktadır. Tamamlayıcı ve alternatif tedavi yöntemlerinin doğal olduğuna inanıldığı için yan etkileri çoğu zaman gözardı edilmektedir. Kronik hastalıkları olan hastaların izleminde bu konuda ailelerin bilgilendirilmesinin olumsuz sonuçların önlenmesinde etkili olacağına inanılmaktadır.

Use of Alternative Medicine in Thalassemia Patients

Objective: The use of complementary/alternative medicine has increased especially for chronic diseases.in recent years .In this study, we aimed to evaluate use of complementary/alternative medicine in thalassemia patients.Material and Methods: A standard questionnaire on complementary/alternative medicine was administered to 64 thalassemia patients or their parents.Results: Of these 64 patients; 33 (51.6%) used one or more alternative/complementary medicine methods. The most frequently used complementary/alternative medicine method was the use of herbal medicine reported in 17 (26.6%). Neither parental education nor socio-economic status was related with the use of complementary/alternative medicine.Conclusion: Complementary/alternative medicine is frequently used for thalassemia as for other chronic diseases. Educating patients and parents about the possible risk factors of using alternative/complementary medicine can help decrease the unfavorable results of such products

___

  • National Institute of Health. Panel on defi nition and description. Defi ning and describing complementary and alternative medicine. CAM ResearchMethodology Conference. April 1995. Altern Ther and Health Med 1997; 3: 49-57.
  • Ernst E. Prevalence of use of complementary/alternative medicine: a systematic review. Bull World Health Organ 2000;78:252-7.
  • Gad A, Al-Faris E, Al-Rowais N, Al-Rukban M. Use of complemen- tary and alternative medicine for children: A parents’ perspective. Complement Ther Med 2013;21:496-500.
  • Mayer S, Gartner L, Larsen A, Kotschke G, Gottschling S, Graber S, et al. Complementary and alternative medicine in paediatrics: A systematic overview/synthesis of Cochrane Collaboration reviews. Swiss Med Wkly 2013;143:w13794.
  • Karayağız Muslu G, Öztürk C. Tamamlayıcı ve alternatif tedaviler ve çocuklarda kullanımı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2008;51:62-7.
  • Harris PE, Cooper KL, Relton C, Thomas KJ. Prevalence of complementary and alternative medicine (CAM) use by general medicine: A systematic review and update. Int J Clin Pract 2012;66:924-39.
  • O’Connor N, Graham D, O’Meara A, Devins M, Jennings V, O’Leary D, et al. The use of complementary and alternative medicine by Irish pediatric cancer patients. J Pediatr HematolOncol 2013;35: 537-42.
  • 8. Orhan F, Sekerel B, Kocabas CN, Sackesen C, Adalıoglu G. Complementary and alternative medicine in children with asthma. Ann Allergy Asthma Immunol 2003; 90:611-15.
  • 9. Efe E, Işler A, Sarvan S, Başer H, Yeşilipek A. Complementary and alternative medicine use in children with thalassemia. J Clin Nurs 2013;22:760-9.
  • 10. Tan M, Uzun Ö, Akçay F. Trends in complementary and alternative medicine in eastern Turkey. J Altern Complement Med 2004;10: 861-5.
  • 11. Hızel Bülbül S, Turgut M, Köylüoğlu S. Çocuklarda tıp dışı uygulamalar konusunda ailelerin görüşü. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2009;52:195-202.
  • 12. Uğurluer G, Karahan A, Edirne T, Şahin H. Ayaktan kemoterapi ünitesinde tedavi alan hastaların tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarına başvurma sıklığı ve nedenleri. Van Tıp Dergisi 2007;14:68-73.
  • 13. Lim A, Cranswick N, Skull S, South M. Survey of complementary and alternative medicine use at a tertiary children’s hospital. J Paediatr Child Health 2005;41:424-7.
  • 14. Gottschling S, Gronwald B, Schmitt S, Schmitt C, Längler A, Leidig E, et al. Use of complementary and alternative medicine in healthy children and children with chronic medical conditions in Germany. Complement Ther Med 2013;21:61-9.
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-4490
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yenidoğan Döneminde Anemi ile Semptom Veren Minör Kan Grubu (Anti-C ve Anti-E) Uygunsuzluğuna Bağlı Hemolitik Hastalık

İsmail Kürşad GÖKÇE, Nilüfer GÜZOĞLU, Mehmet Yekta ÖNCEL, Erhan ÇALIŞICI, Fuat Emre CANPOLAT, Uğur DİLMEN

Yenidoğan Döneminde Anemi ile Semptom Veren Minör Kan rubu (Anti-C ve Anti-E) Uygunsuzluğuna Bağlı Hemolitik Hastalık

İsmail Kürşad GÖKÇE, Nilüfer GÜZOĞLU, Fuat Emre CANPOLAT, Uğur DİLMEN, Erhan ÇALIŞICI, Mehmet Yekta ÖNCEL

Malign Osteopetrozisli Bir Olgu

İlknur BODUR, Gonca YILMAZ, M. Melek OĞUZ, Can Demir KARACAN, Pelin ZORLU

Talasemili Hastalarda Alternatif Tıp Uygulamaları

Fatih Mehmet AZIK, Hatice TOPAL, Can Naci KOCABAŞ, Yaşar TOPAL, Emine MISIROĞLU

Bir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Yatarak Tedavi Gören Çocuk ve Ergenler İçin İstenen Psikiyatri Konsültasyonlarının Değerlendirilmesi

Esra GÜNEY, Zeynep GÖKER, Özden ÜNERİ, Gülser DİNÇ

Çocuklarda Akut Lenfoblastik Lösemi Tedavisinin Erken ve Geç Yan Etkileri

Arzu AKYAY, Lale OLCAY

Akut Generalize Ekzantematöz Püstülosis: Bir Olgu Sunumu

Nilden TUYGUN, Halise AKÇA, Esin BODUROĞLU CENGİZ, Can Demir KARACAN, Emine POLAT

İzole Rombensefalosinapsis ile Birlikte Kognitif Bozukluk, Skolyoz ve Renal Parankimal Hastalık

Şule BÜYÜK, Ebru ARHAN, Betül DERİNKUYU, Şemsa ÇAYCI, Esra GÜNEY

Yeni Açılan Enürezis Polikliniğinden Ön Çalışma Sonuçları

Özlem BOYBEYİ, Yasemin GÜNAL DERE, İsmail ÖZMEN, Mustafa Kemal ASLAN, Tutku SOYER

Cognitive Impairment, Scoliosis and Renal Parenchymal Disease with Isolated Rhombencephalosynapsis: A Case Report

Esra GÜNEY, Şule BÜYÜK, Betül DERİNKUYU, Şemsa ÇAYCI, Ebru ARHAN