Suriyeli Çocukların Konjenital Genitoüriner Profili ve Yönetim Şekli: Tek Merkez Deneyimi

Amaç: Çalışmanın amacı, Suriyeli mülteci çocuk popülasyonunda konjenital genitoüriner sistem anomali prevalansını değerlendirmek ve bu popülasyonun yönetimindeki zorlukları tespit etmektir. Gereç ve Yöntemler: Şubat 2020-Haziran 2022 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Ürolojisi ve Çocuk Nefrolojisi polikliniklerine başvuran Suriyeli mülteci hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışmaya 1 ay ile 18 yaş arasında konjenital genitoüriner hastalık tanısı alan hastalar dahil edildi. Hastaların yaş, cinsiyet, başvuru tarihleri, takip süreleri, cerrahi ihtiyaçları ve yatış ihtiyaçları elektronik hasta dosyalarından kaydedildi. Bulgular: Konjenital genitoüriner hastalık tanısı almış toplam 288 Suriyeli mülteci çocuk (183 erkek/105 kız) çalışmaya dahil edildi. İki yüz seksen sekiz Suriyeli mülteci çocuk arasında konjenital böbrek ve üriner sistem anomalileri (CAKUT)175 hasta (%60.8) ile önde gelen konjenital ürogenital hastalıktı. Bunu 61 hasta ile (%21.2) nonspesifik hidronefroz, 47 hasta ile(%16.3) ürogenital anomali ve 5 hasta ile (%1.7) kistik böbrek hastalığı izledi. Sonuç: Sonuç olarak sağlık personeli, sosyal hizmet uzmanları ve tercümanlar arasındaki yakın işbirliği, hastaları uzun vadeli komplikasyonlardan koruyarak daha iyi bir yaşam kalitesi sağlamanın yanı sıra sağlık sistemini ek mali yükten de koruyacağını düşünüyoruz. Tedavi merkezlerinde kültürel duyarlılık ve mültecilerin özel sorunlarına yönelik disiplinler arası eğitimler oluşturulmalıdır. Hastalar ve aileleri için özel eğitim programlarının, hastalığın ve tedavisinin, hasta ve yakınları tarafından anlaşılmasını kolaylaştırabileceği kanısındayız.
Anahtar Kelimeler:

CAKUT, Çocuk, Suriyeli mülteciler

Congenital Genitourinary Profile and Management of Syrian Children: Single-Center Experience

Amaç: Çalışmanın amacı, Suriyeli mülteci çocuk popülasyonunda konjenital genitoüriner sistem anomali prevalansını değerlendirmek ve bu popülasyonun yönetimindeki zorlukları tespit etmektir. Gereç ve Yöntem: Şubat 2020-Haziran 2022 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Ürolojisi ve Çocuk Nefrolojisi polikliniklerine başvuran Suriyeli mülteci hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışmaya 1 ay ile 18 yaş arasında konjenital genitoüriner hastalık tanısı alan hastalar dahil edildi. Hastaların yaş, cinsiyet, başvuru tarihleri, takip süreleri, cerrahi ihtiyaçları ve yatış ihtiyaçları elektronik hasta dosyalarından kaydedildi. Bulgular: Konjenital genitoüriner hastalık tanısı almış toplam 288 Suriyeli mülteci çocuk (183 erkek/105 kız) çalışmaya dahil edildi. Iki yüz seksen sekiz Suriyeli mülteci çocuk arasında konjenital böbrek ve üriner sistem anomalileri (CAKUT) 175 hasta (%60,8) ile önde gelen konjenital ürogenital hastalık idi. Bunu 61 hasta ile (%21,2) nonspesifik hidronefroz, 47 hasta ile(%16,3) ürogenital anomali ve 5 hasta ile (%1,7) kistik böbrek hastalığı izledi. Sonuç: Sonuç olarak sağlık personeli, sosyal hizmet uzmanları ve tercümanlar arasındaki yakın işbirliği, hastaları uzun vadeli komplikasyonlardan koruyarak daha iyi bir yaşam kalitesi sağlamanın yanı sıra sağlık sistemini ek mali yükten de koruyacağını düşünüyoruz. Tedavi merkezlerinde kültürel duyarlılık ve mültecilerin özel sorunlarına yönelik disiplinler arası eğitimler oluşturulmalıdır. Hastalar ve aileleri için özel eğitim programlarının, hastalığın ve tedavisinin, hasta ve yakınları tarafından anlaşılmasını kolaylaştırabileceği kanısındayız.

___

  • Stevens PE, Levin A. Kidney Disease: Improving Global Outcomes Chronic Kidney Disease Guideline Development Work Group Members. Evaluation and management of chronic kidney disease: synopsis of the kidney disease: improving global outcomes 2012 clinical practice guideline. Ann Intern Med 2013;158:825-30.
  • Queisser‐Luft A, Stolz G, Wiesel A, Schlaefer K, Spranger J. Malformations in newborn: Results based on 30,940 infants and fetuses from the mainz congenital birth defect monitoring system (1990‐1998). Arch Gynecol Obstet 2002;266:163‐7.
  • Epelboym Y, Estrada C, Estroff J. Ultrasound diagnosis of fetal hypo- spadias: accuracy and outcomes. J Pediatr Urol 2017;13:484.
  • Kari JA, Sharief SN, El Desoky SM, Alhasan KA, Albanna AS. Etiology, ethics, and outcomes of chronic kidney disease in neonates. Saudi Med J 2018;39:361-367.
  • Bondagji NS. Antenatal diagnosis, prevalence and outcome of congenital anomalies of the kidney and urinary tract in Saudi Arabia. Urol Ann 2014;6:36-40.
  • Balat A,Demi̇rci̇oğlu Kiliç B, Aksu B, Akbalik Kara M, Büyükçeli̇k M, Kara Eroğlu F, et al. Kidney disease profile and encountered problems during follow-up in Syrian refugee children: a multicenter retrospective study. Pediatr Nephrol 2022;37:393-402.
  • Çelakıl M, Çoban Y. Etiologic-sociodemographic assessment and comparison of dialysis modalities in pediatric Syrian migrants with chronic kidney disease. Braz J Nephrol 2022;44:68-74.
  • Akbalik Kara M, Demircioglu Kilic B, Col N, Ozcelik AA, Buyukcelik M, Balat A. Kidney Disease Profile of Syrian Refugee Children. Iran J Kidney Dis 2017;11:109-14.
  • Karadağ ŞG, Sönmez HE, Demir F, Çakan M, Öztürk K, Tanatar A, et al. Rheumatic diseases in Syrian refugee children: a retrospective multicentric study in Turkey. Rheumatol Int 2020;40:583-9.
  • Chesnaye N, Bonthuis M, Schaefer F, Groothoff JW, Verrina E, Heaf JG, et al. Demographics of paediatric renal replacement therapy in Europe: a report of the ESPN/ERA–EDTA registry. Pediatr Nephrol 2019;29:2403–10.
  • Phua YL, Ho J. Renal dysplasia in the neonate. Curr Opin Pediatr 2016;28:209-15.
  • Raboei E, Abou-Seoud M, Abou-Nassef N, Mehboob F, Saggaf A, Luoma R. Prenatal ultrasound screening of the urinary tract is useful. Pediatr Surg Int 2002;18:432–4.
  • Livera LN, Brookfield DS, Eggington JA, Hawnaur JM. Antenatal ultrasonography to detect fetal renal abnormalities: a prospective screening programme. BMJ 1989;27:1421–3.
  • Rosendahl H. Ultrasound screening for fetal urinary tract malformations: a prospective study in the general population. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 1990;36:27–33.
  • Warsy AS, Al-Jaser MH, Albdass A, Al-Daihan S, Alanazi M. Is consanguinity prevalence decreasing in Saudis?: A study in two generations. Afr Health Sci 2014;14:314-21.
  • Lemke J, Schild R, Konrad M, Pape L, Oh J. Members of the German Society of Pediatric Nephrology (GPN). Distribution and management of the pediatric refugee population with renal replacement: A German pediatric cohort. Pediatr Nephrol 2021;36:271-7.
  • van der Horst HJ, de Wall LL. Hypospadias, all there is to know. Eur J Pediatr 2017;176:435-41.
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-4490
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

İnfantlarda Kanlı Gayta: Pediatrik Alerji Bakışı

Gizem ATAKUL, Seda ŞİRİN, Özge ATAY, Özge KANGALLI BOYACIOĞLU, Serdar AL, Suna ASİLSOY, Nevin UZUNER, Özkan KARAMAN

Pediatrik Acil Servisten İstenen Göz Konsültasyonlarının Değerlendirilmesi: Üçüncü Basamak Merkez Deneyimi

Osman SAYIN, Cüneyt UĞUR

Pandemi Döneminde Artan Puberte Prekoks Vakalarının Nedeni: Obezite mi Değil mi?

Seçil ÇAKIR GÜNDOĞAN, Aylin KILINÇ UĞURLU, Fatih GURBUZ, Gönül BÜYÜKYILMAZ, Gönül YARDIMCI, Abdurrahman BİTKAY, Emre ÖZER, Keziban TOKSOY ADIGÜZEL, Emregül IŞIK, Pınar KOCAAY, Derya TEPE, Mehmet BOYRAZ

Pediatrik Ülseratif Kolit Hastalarında Antioksidan Native Tiyol Düzeyinin İnflmatauvar Markırlar ve Hastalık Aktivite İndeksi ile İlişkisi

Selim DERECİ, Fatih DURAN, Salim NESELİOGLU, Burcu HIDIMOGLU, Duygu İSKENDER MAZMAN, Aysel ÜNLÜSOY AKSU, Arzu Meltem DEMİR, Özcan EREL, Samil HİZLİ

Tıp Öğrencilerinin Çocuk Gelişimi Bilgilerinin Değerlendirilmesi

Şenay GÜVEN BAYSAL, Derya DOĞAN, Feyzullah Necati ARSLAN, Sinem KORTAY CANALOĞLU

Çocuklarda Göğüs Ağrısı

Utku PAMUK, Alper GÜRSU

Koronavirus ile İlişkili Multisistem İnflamatuar Sendrom Tanılı Çocuklarda Trombosit Kitle İndeksi Prognostik Bir Belirteç Olarak Kullanılabilir mi?

İbrahim EKER, Ayşegül BÜKÜLMEZ, Ayhan PEKTAS, Yeter DÜZENLİ KAR, Nilgün EROĞLU, Mehmet ÇELEGEN, Yiğit ŞENOL, Ayşe ÇITAK, Baran GÜL, Begüm SOYALAN, Deniz DURMUŞ, Melissa KARATAŞ

Obezojenik Aile Ortamı ile Çocukların Akıllı Telefon Kullanımı ve Depresif Belirtileri Arasındaki İlişki

Betül ORHAN KILIÇ, Serhat KILIÇ, Eylem GÜL ATEŞ, Abduljabar ADI, Sami DALATİ, Luai SHAABAN, Efe SEVİM, Dilek KONUKSEVER

Okul Öncesi Çocuklarda Beslenme Şekli ile Kırma Kusurları Arasındaki İlişki

Eşay KIRAN YENİCE, Caner KARA

Okul Öncesi Çocuklarda Ekran Maruziyeti ile Uyku Kalitesi ve Öz-Düzenleme Becerileri Arasındaki İlişki

Çağla ÖZDEMİR, Süleyman KELEŞ