Cumhuriyet Dönemi Türk Musikisi Nazariyatı: Makaleler ve Tebliğler Bibliyografyası

Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri Türk kültür, bilim ve sanat dünyasının değerlendirilmesi, incelenmesi ve araştırılmasında, kitap ve arşiv (müze) belgelerinin yanında, birinci dereceden kaynak olarak, gazete ve dergiler önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmada, süreli yayınlardan yalnızca dergiler taranarak Cumhuriyet dönemi Türk musikisi nazariyatı alanında yazılmış olan makale ve tebliğlerin bibliyografyasının oluşturulması amaçlanmıştır. 1931-2000 yılları arasında Türk musikisi nazariyatı alanında yazılmış makaleler ve tebliğler incelenerek, konuların içerikleri hakkında açıklayıcı özetler verilen bu çalışma, kronolojik olarak sıralanarak yazar adlarına göre tam bibliyografik kimlik - makale ve tebliğ özetlerinden oluşmaktadır. Bu makale ve tebliğler, makam müziği tarihi ve teorisi, bu konular hakkında yazılmış raporlar - cevaplar, biyografiler, halk müziği tarihi, kuramı ve saha araştırmaları, dinî ve tasavvufî müzik, çalgı yapımı ve bilgisi alanlarındaki araştırmalardan ve konulardan oluşmaktadır. Bu alanlarla ilgili olarak yapılacak araştırmalarda bibliyografyaların, o dönemlerde yapılmış olan nazari çalışmalar, kuramcıların görüşleri, makam musikisi ve halk musikisi alanındaki araştırmalar, incelemeler, tebliğler ve yazarların görüşleri hakkında bilgi sahibi olunması açısından araştırmacılara kolaylık sağlayacağı düşünülmektedir.

The Theory of Turkish Music in the Republican Period: A Bibliography of Articles and Presentations

Apart from books and archival documents (museum), newspapers and journals constitute a significant primary source for the evaluation, study and research of Turkish cultural, scientific and artistic worlds in the Ottoman and Republican periods. This study aims to form a bibliography of articles and presentations on the theory of Turkish music in the Republican period based on journals alone. Focusing on the years between 1931-2000, it provides descriptive summaries of these articles and presentations and also lists their full bibliographic information in alphabetical order and chronology. These articles and presentations consist of the history and theory of “makam” music, reports and answers written on these subjects, biographies, history and theory of folk music, religious music and instrument making. Bibliographies are expected to assist the scholars greatly in their study of theoretical works conducted in this period by bringing into light the views of theoreticians and works and presentations on “makam” and folk music.

___

  • Zümrüt, Mehmet Emin, “Türk Musikisi’nde Batı Etkisi ve Batı Musikisi Aletlerinin Kullanılması”, Musikişinas, 1999, sayı 3, s. 79-91; 2000, sy. 4. Keman, viyolonsel, klarnet, piyano hakkında bilgi ve sonsöz.
  • Özaltıner, Melih, “Tanbur Yapımı Üzerine Notlar”, Musikişinas, 1999, sy. 3, s. 41-50. Tanbur yapımında seçilecek ağacın cinsi, perde bağları, sap, göğüs, tekne, eşik, burgu yapımı, seçilecek tellerin özellikleri, iyi ses elde edilmesi için gereken özellikler, şekillerle anlatım.
  • Akdoğan, Bayram, “XV. Yüzyıl Döneminde Türk Mûsikîsi”, Diyanet İlmi Dergisi, Mart 1999, c. 35, sy. 1 (özel), s. 135-170. XV. yüzyılda tanınmış musiki nazariyatçıları ve yapılan çalışmalar, XV. yüzyıl Türk musikisi nazariyatının genel özellikleri, XV. yüzyılda Türk musikisinde kullanılan, kaynaklarda geçen terimler, bazı Arapça kelime ve terimler için lügatçe, XV. yüzyılda Türk musikisinde; nota ve ses sistemi, makamlar, usûller, nazariyat kitaplarındaki diğer konular, sonuçlar, bibliyografya.
  • Zeren, Ayhan, “Türk Müziğinin Ana Yazı Dizisi Hakkında”, Musiki Mec- muası, Mart 1999, c. 52, sy. 464, s. 11-13. Türk müziğinde kullanılan yazı dizisi, aralık sıralanışı, Türk müziği genel dizisindeki seslerin Do’dan baş- layarak isimlendirilmesi ve bunun bazı sonuçları, Türk müziği genel dizi- sinin doğal temeli, Re tabanlı dizinin sağladığı bazı üstünlükler, başka eşdeğer olanakların olup olmadığı, sonuçlar.
  • Signel, Karl, “Makam Özekleri (Merkezleri) ve Sıralanışları”, çev. İlhami Gökçen, Musiki Mecmuası, Mart 1999, c. 52, sy. 464, s. 14-18. Türk musikîsi makamlarında seyir (Progression) özellikleri, ezgisel yön-seyir yönü (Melodic Direction), çıkıcı (Ascending), inici (Descending), çıkıcı- inici (Asc.-Desc.) makamlardan örneklerle izahat, yazarın notları.
  • Akçay, İsmail, “Muallimler Birliği’nce Hazırlanıp Yayınlanan Musikimiz Hakkında Bir Rapor”, Musiki Mecmuası, Mart 1999, c. 52, sy. 464, s. 59-61. (Yıl: 1, sy. 5, s. 226-231. 1341, Teşrîn-i Sânî (1925), Ankara. Galatasaray Lisesi musikî muallimi Seyfeddin Bey ile İstanbul Lisesi musikî muallimi Sezaî Bey’in Anadolu’da yapmış oldukları seyahat sonucundaki tetkikle- rini bildiren rapor). İzmir musikîsî, Garbî Anadolu köyleri musikîsî ve millî musikînin ıslahı çareleri hakkında tetkik ve görüşler.
  • Ünal, F. Cengiz, “Çalgı Müziğinin Gelişmesi İçin Yapılması Gerekli Çalışmalar”, İstanbul Türk Müziği Günleri Türk Müziğinde Eğitim Sem- pozyumu (14-15 Mayıs 1998), Nisan 1999, s. 29-38. Türk musikisinde yal- nız çalgılarla icra edilen formlar, tasvirî müzik besteleyen besteciler ve tasvirî çalgı müziğinde kullanılan makamlar ile bunların ifadeleri, çalgı müziği ve çalgıların geliştirilmesi için yapılması gereken çalışmalar, öne- riler.
  • Akdoğu, Onur, “Geleneksel Türk Müziğinde Nota Yazımı”, İstanbul Türk Müziği Günleri Türk Müziğinde Eğitim Sempozyumu (14-15 Mayıs 1998), Nisan 1999, s. 71-77. Türk musikisinde kullanılan perdelerin tatbikatta kullanılan hali ile yazılımındaki farklılıklar ve bu farklılıkların ortadan kaldırılabilmesi için tatbikatta kullanılan perdelerin, nota yazımında da belirtilebilmesi için yapılan bir çalışma.
  • Atanur, Özgür, “Büyülü Tınılar”, Focus, Haziran 1999, sy. 6, s. 78-85. Kantemiroğlu’nun musiki çalışmaları, gravürlerde eski Türk sazları, Fikret Karakaya’nın bütün enstrümanların yeniden imal edilmesi konu- sunda yapmış olduğu çalışmalar.
  • İnançer, Ömer Tuğrul, “Osmanlı Tarihinde Dinî Mûsikî”, Musiki Mec- muası, Haziran 1999, c. 52, sy. 465 (özel sayı), s. 9-16. Dinî mûsîkînin; doğuşu, kaynağı, dayanağı, formları ve icra edilişi yönünden incelenmesi. cami musikisi, tasavvuf veya tekke musikisi ve bu alanlarda çalışmalar yap- mış musikişinaslar ile eserleri hakkında bilgi.
  • Karaosmanoğlu, M. Kemal, “Usullerin Bölünmesi Yanlış bir Yaklaşım”, Musiki Mecmuası, Haziran 1999, c. 52, sy. 466, s. 16-19. Basit ve birleşik usûller ile birleşik usullerin basit usullerin bileşiminden meydana geldiği hakkındaki yaklaşım üzerine tetkikler ve görüşler.
  • Üngör, Etem Ruhi, “Osmanlı Devletinin Kuruluş Zamanlarındaki Türk Mûsikîsine Genel Bir Bakış”, Musiki Mecmuası, Haziran 1999, c. 52, sy. 465 (özel sayı), s. 3-8. Osmanlı öncesi, Osmanlı Devleti kuruluş zamanı, Osmanlı Devleti kuruluş sonrasındaki Türk musikîsine genel bir bakış ve bu dönemlerde yapılan nazarî çalışmalar ile nazariyatçılar hakkında bilgi.
  • Turan, Namık Sinan, “Osmanlı Kültüründe Müziğin Kaynakları”, İktisat Dergisi, Ekim 1999, sy. 394, s. 74-82. Osmanlı kültüründe yönetici sınıf ve kentli müzik, “nevbet” geleneği ve “mehterhâne”, halk kültürünün müziğe etkisi, mistisizm ve tekke müziğinin tarihsel açıdan incelenmesi.
  • Özçimi, M. Sadreddin, “Hızır Bin Abdullah ve Kitâbü’l Edvâr”, Musiki Mecmuası, Ekim 1999, c. 52, sy. 466, s. 61-67; Aralık 1999-Ocak 2000-Şubat 2000, sy. 467, s. 65-68; Aralık 2000-Ocak 2001-Şubat 2001, c. 53, sy. 471, s. 73-77. Hızır bin Abdullah ve eseri Kitabü’l-edvâr hakkında bilgi, Kitâbül’l- edvâr’ın nüshaları hakkında açıklamalar ve edisyon kritiği.
  • Doğrusöz, Nilgün, “Ankara Millî Kütüphane’de Bulunan 131 Numaralı Musiki Risalesi Üzerine”, Musiki Mecmuası, Ekim 1999, c. 52, sy. 466, s. 79-80. Önceleri Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi’nde, daha sonra Ankara Millî Kütüphane’de bulunan ve yazarı bilinmeyen Risale-i Musîkî adlı eserin nüshaları, içeriği hakkında bilgi.
  • Akoğlu, Alp, “Müzik ve Fizik”, Bilim ve Teknik, Aralık 1999, c. 32, sy. 385, s. 72-74. Sesin tanımı, sesi müzik yapan unsurlar, sesin nasıl oluştuğu, yayıl- dığı; notaların nasıl oluşturulduğu, aralarında nasıl bir ilişki olduğunun fizik ve matematik bilgileriyle açıklanması.
  • Yöre, Seyit, “Geleneksel Türk Müziğinde Notanın Yazılış ve Duyuluş Sorunu Üzerine”, Orkestra, Aralık 1999, c. 38, sy. 307, s. 54-57. Türk musikisinde kullanılan perdelerin yazılış ve duyuluş farklarının incelenmesi, görüşler.
  • Özalp, M. Nazmi, “Osmanlı Döneminde Türk Musikisi”, Türk Yurdu, Aralık 1999-Ocak 2000, c. 19-20, sy. 148-149. Osmanlılar döneminde; sanat musi- kisi ve Enderun, Mehterhâne, mehterler, Darü’l-elhân, tasavvuf musikisi, halk musikisi ve sonuçlar.
  • Şen, Yavuz, Şen, Ülkü Sevim, “Azerbaycan Makamlarından Olan Segâh’ın Türk Müziği ile Karşılaştırmalı Tahlili”, Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, Erzurum, 2000, sy. 6. Segâh makamının ses sırasındaki perdelerin görev- leri bakımından Azerî müziği ve Türk müziğindeki Segâh makamının kar- şılaştırılarak incelenmesi.
  • Bardakçı, Murat, “Derviş Es-Seyyid Mehmed Emin’in Tanbur Perdeleri Risalesi”, Musikişinas, 2000, sy. 4. Şark-İslâm musikisi üzerine yazılmış olan ve çalgılardan da bahseden eski dönem musiki nazariyatı kitapları- nın, musiki âletlerine verdikleri yer ve bunların ele alınışları bakımından incelenmesi, Derviş es-Seyyid Mehmed Emin’in Der Beyân-ı Kavâid-i Nağme-i Perdi-i Tanbûr adlı risâlesinin iki ayrı nüshasının tam metinleri, risâlenin nüshalarının bulunduğu yerler, risâlenin yazarı, dönemi, dili, üslûbu ve yayında dikkat edilen hususlar hakkında bilgi.
  • Doğrusöz, Nilgün, “Geleneksel Türk Müziğinde Makam Unsurları”, Yeni Türkiye, Temmuz-Ağustos 2000, c. 34, sy. 701. IX., X., XI., XIII., XV., XVII. ve XIX. yüzyıllarda, Türk musikisinde nazarî alanda yapılan çalışmalar, edvar kitapları, makam sınıflaması, makam betimleme, perde adları, ana makam, makam yapıları hakkında bilgi.
  • Tuna, Turgay, “Bir İstanbul Sazı Cümbüş”, Skylife, Ağustos 2000, s. 90-97. Cümbüşün ilk ortaya çıkışı, geçirdiği aşamalar, yapım özellikleri.
  • Akkaş, Salih, “Türk Müziğinde Nota Yazısı”, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2000, c. 20, sy. 2, s. 135-151. Türk müziğinde nota yazı- sının başlangıcı, geçirdiği evreler, oluşumundaki önemli kişiler, ebced nota yazıları, Ali Ufkî nota yazısı, Kantemiroğlu nota yazısı, Hamparsum nota yazısı, uluslararası nota yazısı, sonuçlar, kaynaklar.
  • Çolak, Filiz, “Cumhuriyetin İlk Yıllarında Türk Musikisi Çalışmaları”, Türk Kültürü, Haziran 2000, c. 38, sy. 466. Osmanlılarda musikinin ve nazarî çalışmaların tarihsel açıdan incelenmesi, Bektaşî âyinleri, Mevlevî âyini ve sembolizması hakkında izahat.
  • Uslu, Recep, “Necmeddin Kevkebî ve Derviş Alî Çengî’nin Musikî Risaleleri Üzerine”, Musiki Mecmuası, Haziran 2000-Temmuz 2000- Ağustos 2000, c. 53, sy. 469, s. 61-66. Kevkebî’nin, on iki makama ayrılan, Âtıf Efendi Kütüphanesi’ndeki nüshasında bulunan musıki risalesindeki konular, Necmeddin Kevkebî Buharî ve 16. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar makam teorisi (Dr. Alexander Djumaev, İngilizceden çev. Dr. Recep Uslu), Herat makam geleneği, Hoca Abdülkadir, Hoca Yusuf Burhan, Necmeddin Kevkebî Buharî’nin makam teorisi, kaynaklar.
  • İnançer, Ömer Tuğrul, “Osmanlı Musiki Tarihinde Tasavvuf Musikisine Bir Bakış”, Yeni Türkiye, Temmuz 2000-Ağustos 2000, c. 34, sy. 701. Tasavvuf musikisi ve bu alanda yapılan çalışmalar hakkında bilgi.
  • Yöre, Seyit, “Türkiye’deki Halk Müziğinin Çeşitliliği ve Yapısı Üzerine”, Orkestra, Ağustos 2000, c. 39, sy. 313. Halk müziğinin Türkiye’deki “gele- neksel ve popüler” yapı içerisindeki yaratım durumuna göre oluşan özelliklerinin incelenmesi ve sonuçlar.
  • Özcan, Nuri, “XVII. ve XVIII. Yüzyıllarda Osmanlılarda Dînî Mûsikî”, Yeni Türkiye, Ağustos 2000-Kasım 2000, c. 34, sy. 701. Dinî musiki kavramı- nın ortaya çıkışı, dinî musikinin mahiyeti, XVII. yüzyıl öncesi, XVII. yüz- yıl ve XVIII. yüzyılda Osmanlılarda dinî musiki hakkında izahat.
  • Zeren, M. Ayhan, “Kuram - Uygulama Çekişmesi”, Musiki Mecmuası, Eylül 2000-Ekim 2000-Kasım 2000, c. 53, sy. 470, s. 3-6. Müzik kuramı oluşturmada, bilimsel yöntemlerin gerekliliği ve yapılması gerekenler.
  • Çakır, Ahmet, “Alişah b. Hacı Büke Evbehi ve Musiki Nazariyatçılığı”, Musiki Mecmuası, Eylül 2000-Ekim 2000-Kasım 2000, c. 53, sy. 470, s. 11-12. Alişah b. Hacı Büke Evbehî’nin (XV. yy.) musiki nazariyatçılığı ve Mukaddimetü’l-usûl adlı eseri hakkında bilgi.
  • Yekta, Rauf, “Şark Musikisi Tarihi”, Musiki Mecmuası, Aralık 2000-Ocak 2001-Şubat 2001, c. 53, sy. 471, s. 3-14; Mart 2001-Mayıs 2001, c. 54, sy. 472, s. 9-20. Eski Mısırlıların musiki âletleri, Asurlular ve Fenikelilerin musiki âletleri ve mûsiki mesleği, Hindistan’da musiki, Hintlilerin musi- ki âletleri.
  • Ayangil, Ruhi, “21. Yüzyıl Eşiğinde Türkiye’de Müzik Kuramı Çalışmaları”, Musikişinas, 2000-2001, sy. 5, s. 72-80. XVIII., XIX., XX. yüzyıllarda Türk müziği kuramı ile ilgili çalışma yapmış kişiler ile yapılan çalışmalar hak- kında bilgi ve görüşler.
  • Topal, Utku Tonguç, “Kabaktan Kemane”, Skylife, 2001, c. 21, sy. 225, s. 100. Kabak kemanenin tarihçesi, imali ve günümüzdeki durumu.
  • Atlığ, Nevzad, “Türk Musikisi”, Türk Dünyası Tarih ve Kültür Dergisi, Ocak 2001, sy. 169. Türk musikisi ve tarihsel gelişimi hakkında izahat.
  • Çakır, Ahmet, “Alişah b. Hacı Büke Evbehî ve Musiki Nazariyatçılığı”, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2001, sy. 12-13. Alişah b. Hacı Büke Evhehî’nin (XV. yüzyıl) hayatı hakkında bilgi ve musikî nazariyatçılığının incelenmesi.
  • Kanar, Mehmet, “Farsça Güfteli Bazı Ayin-i Şerifler”, Nüsha, 2001, c. 1, sy. 2. Beste-i Kadîm Pençgâh, Rast (Bestekârı: Nâyî Osman Dede [1652?- 1730]), Segâh (Bestekârı: Buhûrîzâde Mustafa Itrî Efendi [1711 veya 1712]), Bayâtî (Bestekârı: Köçek Derviş Mustafa Dede [ö.1684]), Sûz-i Dilârâ (Bestekârı: Üçüncü Selim [ö.1761-1808]), Nevâ, Neveser (Bestekârı: Rif’at Bey [ö.1820-1888]). Âyin-i şeriflerin güfteleri ve tercümeleri.
  • Can, M. Cihat, “Geleneksel Türk Sanat Müziğinde Aralık Ölçüm Birimi Olarak Koma ve A. J. Ellis Senti”, Sanat Dergisi, Eylül 2001, sy. 2.
  • P. J. Thiboat, “Arap, İran ve Türk Musikisi”, çev. Dr. İlhami Gökçen, Musiki Mecmuası, Mart 1998, c. 51, sy. 460, s. 10-11. Oryantal (Doğu) musiki sistemi hakkında bilgi.
  • Özkan, Akın, “[Keşif] Yeni Bir Makamın Doğuşu Evc-i Şevk Makamı”, Musiki Mecmuası, Haziran 1998, c. 51, sy. 461, s. 19. Akın Özkan’ın bul- muş olduğu “Evc-i Şevk” makamının açıklaması.
  • Zeren, Ayhan, “Eski Bir Tanburdaki Perde Düzeni Hakkında”, Musiki Mecmuası, Haziran 1998, c. 51, sy. 461, s. 12, 14. Charles Fonton’un Cem Behar tarafından Türkçeye çevrilen 18. Yüzyılda Türk Müziği adlı kitabın- da bahsedilen konular hakkında bilgi, kitapta verilen tanbur resmi ve ses sistemi hakkında tetkik.
  • Öney, Cahit, “Türk Musikisinde Perdelerin Gelişimi”, Musiki Mecmuası, Haziran 1998, c. 51, sy. 461, s. 15-16. Türk musikisinde perdeler ve makam sistemi hakkında tetkik.
  • Ergan, M. Salih, “Safiyûddîn’in ‘Zübde-i Makale-i İlm-i Musiki’si”, Musiki Mecmuası, Haziran 1998, c. 51, sy. 461, s. 20-21. Safiyyüddîn Abdül- mü’min’in Kitâbü’l-edvâr’ından “Zübde-i Makale-i İlm-i Musıki” adlı el yazması risalesinin tahlil ve tanıtımı.
  • “‘Arif Paşa’nın Mûsikî Risalesi’ Mehter”, Raşit Gündoğdu (haz.), Musiki Mecmuası, Haziran 1998, c. 51, sy. 461, s. 28-32. Hakkı Tarık Us Kütüp- hanesi’nin 7328 numarasında kayıtlı olan, İstanbul Matbaa-i Hayriye 1327 (1911) basım kayıtlı Ârif Paşa (1808-1865)’nın musiki risâlesinin tet- kiki.
  • Başer, Fatma Âdile, “Mûsîkîşînâs Abdülbâkî Nâsır Dede”, Musiki Mec- muası, Ekim 1998, c. 51, sy. 462, s. 25-32. Abdülbâkî Nâsır Dede’nin haya- tı, mûsîkîşînâslığı, vazifeleri, eserleri ve nüshaları hakkında bilgi.
  • Güntekin, Mehmet, “Bir Musîkî Hazinesinin Gün Işığına Çıkışı: Hoca Râkım Elkutlu’nun Karcığar Âyin-î Şerifî”, Musiki Mecmuası, 1999, c. 52, sy. 463, s. 8-14. Genel olarak Mevlevî Âyinlerinin macerası, Hoca Râkım Efendi’nin Karciğar Âyin-i Şerîf’inin güftesi ve notası.
  • Arel, H. Saadettin, “Türk Musîkîsi Sistemi 1-2”, Musiki Mecmuası, Mart 1999, c. 52, sy. 464, s. 3-6. Türk musikîsinde kullanılan perdeler, isimleri, aralıklar, dörtlüler ve beşliler, değiştirme işaretleri ve özellikleri, ana makamlar ile bunları oluşturan dörtlü ve beşlilerin şeması, ana makamla- rın özellikleri, usûller.
  • Uslu, Recep, “Musikî Tarihini İlgilendiren Yeni Bir Kaynak. Sefîne-i Sâfî”, Musîkî Mecmuası, Mart 1999, c. 52, sy. 464, s. 62-64. Mikrofilmden hare- ket edilerek ortaya çıkarılan, TDV İslam Araştırmaları Kütüphanesi’nde çoğaltılmış bir nüshası bulunan, on sekiz ciltten oluşan, içinde her çeşit konuya yer verilmiş olan, 1913-1918 yılları arasında Arapça-Farsça eğiti- mi almış olan Tatlıdilzâde Ahmed Sâfî (1851-1926 [İstanbul]) tarafından yazılmış Sefîne-i Sâfî adlı eserin musîkî ile ilgili kısımları.
  • Kütahyalı, Önder, “Osmanlı İmparatorluğu ve Avrupa Müziği”, Musiki Mecmuası, Haziran 1999, c. 52, sy. 465, s. 30-35. Osmanlı İmparatorlu- ğu’nda Avrupa müziği ile ilk ilişkiler, Türkiye’ye Avrupa müziğinin resmî olarak girişi, Muzika-i Hümâyun Orkestrası ve diğer dallar, Osmanlı baş- kentinde opera etkinlikleri, kuramsal çalışmalar ve müzik eğitimi, Osmanlı’nın son yıllarda evrensel müzik yaşamı hakkında bilgi ve sonuçlar.
  • Tuncel, Hüseyin, “Süleymaniye ve İl Halk Kütüphanesi’ndeki Yazma ve Basma Eserlerin Bibliyografyası”, Musiki Mecmuası, Aralık 1999-Ocak 2000-Şubat 2000, c. 52, sy. 467, s. 73-77. Süleymaniye Kütüphanesi ve İl Halk Kütüphanesi’ndeki Türk müziği ile ilgili bütün yazma ve basma kitapların; isimleri, yazar adları, yazı türleri, kayıt numaraları, basım tarihleri, dış görünüşleri bakımından bibliyografyası.
  • Üngör, Etem Ruhi, “Japonya’da Lütiye Kongresi”, Musiki Mecmuası, Haziran 2000-Temmuz 2000-Ağustos 2000, c. 53, sy. 469, s. 3-8. Japonya, Güney Kore, Çin, Hindistan ve Türkiye’nin katıldığı, 24 Temmuz ile 9 Ağustos tarihleri arasında yapılan “Lüthier Kongresi” hakkında organi- zasyon, program, yaşananlar ve görüşlerle ilgili bilgi ve görüşler.
  • Üngör, Etem Ruhi, “Geçmişten Günümüze Türk Lütiyeleri”, Musiki Mecmuası, Haziran 2000-Temmuz 2000-Ağustos 2000, c. 53, sy. 469, s. 9-22. (“Geçmişten Günümüze Türk Lütiyeleri” konulu, Tokyo Kong- resi’nde Etem Ruhi Üngör tarafından sunulan tebliğ). Geçmişten günü- müze lüthierlerin biyografileri ve çalışma şekilleri. II. Kaynakça
  • Türkiye Bibliyografyası, c. I, Resmî Neşriyat 1928-1938, Maarif Vekilliği (Basma Yazı ve Resimleri Derleme Müdürlüğü), Devlet Basımevi, İstanbul, 1939.
  • Türkiye Bibliyografyası, c. II, Hususi Neşriyat 1928-1938, Maarif Vekilliği (Basma Yazı ve Resimleri Derleme Müdürlüğü) Devlet Basımevi, İstanbul 1939
  • Türkiye Bibliyografyası 1939-1948, c. I, Maarif Basımevi, İstanbul, 1957.
  • Türkiye Bibliyografyası 1939-1948, c. II, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul,1962.
  • Türkiye Bibliyografyası 1949, I-IV, Milli Eğitim Bakanlığı Basma Yazı ve Resimleri Derleme Müdürlüğü, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul, 1949.
  • Türkiye Bibliyografyası 1950, I-IV, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul, 1950.
  • Türkiye Bibliyografyası 1951, I-IV Milli Eğitim Basımevi, İstanbul, 1951.
  • Türkiye Bibliyografyası 1952, I-IV Milli Eğitim Basımevi, İstanbul, 1952.
  • Türkiye Bibliyografyası 1953, I, Milli Eğitim Basımevi, Ankara, 1953.
  • Türkiye Bibliyografyası 1953, II, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul, 1953.
  • Türkiye Bibliyografyası 1953, III, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul, 1955.
  • Türkiye Bibliyografyası 1953, IV, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul, 1956.
  • Türkiye Bibliyografyası 1954, Milli Kütüphane Yayınları, Bereket Matbaası, Ankara, 1960.
  • Türkiye Bibliyografyası 1955, I-III, Milli Kütüphane Bibliyografya Enstitüsü Yayınları, Maarif Basımevi, İstanbul, 1956.
  • Türkiye Bibliyografyası 1955, IV, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 1956.
  • Türkiye Bibliyografyası 1956, I-III, Türk Tarih kurumu Basımevi, Ankara, 1956.
  • Türkiye Bibliyografyası 1956, I-III, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 1956.
  • Türkiye Bibliyografyası 1956, IV, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 1957.
  • Türkiye Bibliyografyası 1957, I-III, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 1957.
  • Türkiye Bibliyografyası 1957, IV, Türk tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 1958.
  • Türkiye Bibliyografyası 1958, I-IV, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 1958.
  • Türkiye Bibliyografyası 1959, I-IV, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 1959.
  • Türkiye Bibliyografyası 1960, I-III, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 1960.
  • Türkiye Bibliyografyası 1960, IV, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 1961.
  • Türkiye Bibliyografyası 1961, I-II, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 1961
  • Türkiye Bibliyografyası 1961, III-IV, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 1962.
  • Türkiye Bibliyografyası 1962, I-II, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 1962.
  • Türkiye Bibliyografyası 1962, III-IV, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 1963.
  • Türkiye Bibliyografyası 1963, I-IV, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 1964.
  • Türkiye Bibliyografyası 1964, I-IV, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 1965-1966.
  • Türkiye Bibliyografyası 1965, I-IV, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara, 1966.
  • Türkiye Bibliyografyası 1966, I-IV, Milli Eğitimi Basımevi, İstanbul, 1967.
  • Türkiye Bibliyografyası 1967, IV, Milli Eğitimi Basımevi, İstanbul, 1967-1968.
  • Türkiye Bibliyografyası 1968, I-IV, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul, 1968-1970.
  • Türkiye Bibliyografyası 1969, I-IV, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara, 1970.
  • Türkiye Bibliyografyası 1970, I-II, Milli Eğitim Basımevi, Ankara, 1970.
  • Türkiye Bibliyografyası 1970, III-IV, Başbakanlık Basımevi, Ankara, 1971.
  • Türkiye Bibliyografyası 1971, I-IV, Başbakanlık Basımevi, Ankara, 1971-1972.
  • Türkiye Bibliyografyası 1972, I-IV. Başbakanlık Basımevi, Ankara, 1972-1973.
  • Türkiye Bibliyografyası 1973, I-IV, Başbakanlık Basımevi, Ankara, 1974.
  • Türkiye Bibliyografyası 1974, I-II, Başbakanlık Basımevi, Ankara, 1974.
  • Türkiye Bibliyografyası 1974, III-IV, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara, 1975.
  • Türkiye Bibliyografyası 1975, I-IV, Ankara Üniversite Basımevi, Ankara, 1975- 1976-1977.
  • Türkiye Bibliyografyası 1976, I-II, Baylan Matbaası, Ankara, 1977.
  • Türkiye Bibliyografyası 1976, III-IV, Varol Matbaası, Ankara, 1977.
  • Türkiye Bibliyografyası 1977, I-III, Varol Matbaası, Ankara, 1977.
  • Türkiye Bibliyografyası 1977, IV, Başbakanlık Basımevi, Ankara, 1979.
  • Türkiye Bibliyografyası 1978, I-IV, Milli Eğitim Basımevi, Ankara, 1978-1979.
  • Türkiye Bibliyografyası 1979, I-IV, Milli Eğitim Basımevi, Ankara, 1979-1981.
  • Türkiye Bibliyografyası 1980, I-IV, Milli Kütüphane Müdürlüğü, Ankara, 1980.
  • Türkiye Bibliyografyası 1981, 1-12, Milli Kütüphane Müdürlüğü, Ankara, 1981.
  • Türkiye Bibliyografyası 1982, 1-12, Feryal Matbaacılık, Ankara, 1982.
  • Türkiye Bibliyografyası 1983, 1-12, Milli Kütüphane Başkanlığı, Ankara, 1983.
  • Türkiye Bibliyografyası 1984, 1-12, Milli Kütüphane Başkanlığı, Ankara, 1984.
  • Türkiye Bibliyografyası 1985, 1-12, Milli Kütüphane Başkanlığı, Ankara, 1985.
  • Türkiye Bibliyografyası 1986, 1-12, Milli Kütüphane Basımevi, Ankara, 1986.
  • Türkiye Bibliyografyası 1987, 1-12, Milli Kütüphane Basımevi, Ankara, 1987.
  • Türkiye Bibliyografyası 1988, 1-12, Milli Kütüphane Basımevi, Ankara, 1988.
  • Türkiye Bibliyografyası 1989, 1-12, Milli Kütüphane Basımevi, Ankara, 1989.
  • Türkiye Bibliyografyası 1990, 1-12, Milli Kütüphane Basımevi, Ankara, 1990.
  • Türkiye Bibliyografyası 1991, 1-4, Milli Kütüphane Basımevi, Ankara 1991.
  • III. İncelenen Dergilerin Künyeleri
  • Akademi Fikir Hareketleri: 1946-1946, 8 sayı, fikir dergisi, haftalık, İstanbul, Kâzım Yurdakul, Güler Basımevi.
  • Altıok: 1933-1936, 16-26 sayı, 15 günlük, Edirne, İbrahim Akıncıoğlu, Edirne Vilâyet Matbaası.
  • Amaç: 1945-1946, 24 sayı, 15 günlük, Ankara, Kanaat Basımevi.
  • Ankara Sanat: 1966-1984, 216 sayı, sanat dergisi, aylık, Ankara, Nüzhet İslimiyeli, Doğuş Matbaası.
  • Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi: 1952-2002, 43 cilt, yıllık, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı.
  • Aramak, Güzeli, İyiyi, Gerçeği: 1939-1940, 16 sayı (3 cilt), edebi dergi, aylık, İzmir, Cahit Tanyol, Kemal Bilbaşar, Yeniyol Basımevi.
  • Araştırma: 1963-1972, 12 cilt, dergi, Ankara, Felsefe Araştırmaları Enstitüsü Yayını, Türk Tarih Kurumu Basımevi.
  • Atatürk Türkiyesi: 1973-1983, 89 sayı, dergi, İstanbul, Nihat Çetin, Dilmen Basımevi.
  • Atsız Mecmua: 1930-1932, 17 sayı, fikir dergisi, aylık, İstanbul, H. Nihal Atsız, Sinan Matbaası, Arkadaş Matbaası.
  • Aydınlık: 1962-1964, 43 sayı, aylık, İzmir, Çine Öğretmenler Derneği Yayınları, Karınca Matbaacılık.
  • Azerbaycan: 1952-1991, 277 sayı (40 cilt), kültür dergisi, aylık, Ankara, Dr. Ahmet Yaşat, Ayyıldız Matbaası.
  • Azerbeycan Yurt Bilgisi: 1932-1934, 36 sayı (3 cilt), İstanbul, Dr. Ahmet Caferoğlu, Burhanettin Matbaası.
  • Bağ: 1941-, 1- sayı, fikir ve sanat mecmuası, İzmir, Nihat Kobek, Meşher Basımevi.
  • Bağlama: 1965-1966, 4 sayı, Ankara, sahibi ve yazı işleri sorumlusu: Gültekin Oransay, Ayyıldız Basımevi.
  • Balıkesir I. Türk Müziği Sempozyumu: 19-20-21.12.1997, Balıkesir.
  • Başpınar: 1939-1949, 108 sayı, dergi, Gaziantep, Gaziantep Halkevi.
  • Batı Yolu Kültür Dergisi: 1935-1935, 8 sayı, aylık dergi, Lüleburgaz, Dr. Şakir Hamit, Gültekin Arda Matbaası.
  • Belgelerle Türk Tarihi Dergisi: 1967-2002, 3 seri (1-86, 1-85, 1-68 sayı), dergi, Tarihi Araştırmalar ve Dökümantasyon Merkezleri Kurma ve Geliştirme Vakfı, İstanbul, M. Hidayet Menteş.
  • Bilgi: 1948-1970, 280 sayı, Ankara, Türkiye Muallimler Birliği, Yeni Matbaa.
  • Bilim Ve Sanat: 1981-1987, 84 sayı, bilim dergisi, aylık, İstanbul, Varlık- Özmenak, A. Naki Öner.
  • Bilim Ve Teknik: 1967 devam, bilim dergisi, aylık, Ankara, TÜBİTAK Yayını, Kemal Gürüz, Feyzullah Akben.
  • Boğaziçi: 1982-1988, 77 sayı, dergi, aylık, İstanbul, Metin Eriş, Ünal Matbaası.
  • Büyük Doğu: 1945-1948, 87 sayı, siyasi gazete, haftalık, İstanbul, Necip Fazıl Kısakürek.
  • Cep Dergisi: 1966-1969, 29 sayı, dergi, aylık, İstanbul, Yaşar Nabi Nayir, Ekin Basımevi.
  • Çağrı: 1957-1975, 215 sayı, fikir-sanat dergisi, aylık, Konya, Feyzi Halıcı, Mehdi Halıcı,
  • Çığır: 1933-1948, 193 sayı, fikir-sanat dergisi, aylık, Ankara, Hıfzı Oğuz Bekata, Sakarya Basımevi, Ulus Basımevi.
  • Çınaraltı: 1941-1944, 146 sayı, ilim-sanat dergisi, haftalık, İstanbul, Orhan Seyfi Orhan, Cumhuriyet Matbaası.
  • Çorumlu: 1938-1946, 61 sayı (4 cilt), Çorum, Çorum Halkevi Dil ve Edebiyat Şubesi, Çorum Vilayet Basımevi.
  • Damla: 1942-1958, 112 sayı, edebî-ilmî dergi, 15 günlük, Edirne, Uluğ Turanlıoğlu, Edirne Postası Matbaası.
  • Devlet Tiyatrosu: 1952-1966, 18 sayı, dergi, aylık, Ankara, Devlet Tiyatrosu Genel Müdürlüğü, Doğuş Ltd. O. Matbaası.
  • Diyanet İlmi Dergisi: Ankara.
  • Doğa Ve Bilim: 1980-1984, 17 sayı, İstanbul, Ali Rıza Güney, Murat Matbaacılık.
  • Doğu Ve Batı: 1952-1956, 30 sayı, edebi dergi, aylık, İstanbul, Celâl Sılay, Ülkü Basımevi.
  • Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Dergisi: İzmir.
  • Erciyes: 1938-1950, 85 sayı (12 cilt), iki aylık, Kayseri, Kayseri Halkevi neşriyatı, Sümer Matbaası.
  • Erdem Atatürk Merkezi Dergisi: 1985-2002, 40 sayı (14 cilt), Ankara, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Tarihi Kurumu Basımevi.
  • Etnografya ve Bilimsel Filimler Sempozyumu: İstanbul
  • Evrensel Ay: 1935-49-53 sayı, aylık dergi, İstanbul, Emin Refik Müslimoğlu, Resimli Ay Basımevi.
  • Evrensel Kültür: 1991-1997, 72 sayı, kültür, sanat, edebiyat dergisi, aylık, İstanbul.
  • Fırat Havzası Folklor ve Etnografya Sempozyumu: 1989, Elazığ, Fırat Üniversitesi, Tuncer Gülensoy.
  • Fikir Hareketleri: 1933-1940, 364 sayı (14 cilt), edebî ilmî dergi, 15 günlük (haf- talık), İstanbul, Hüseyin Cahid Yalçın, Kenan Basımevi.
  • Filarmoni: 1948-1950, 24 sayı, aylık, dergi, İstanbul, İstanbul Filarmoni Derneği neşriyatı, Duygu Matbaası.
  • Focus: Aylık dergi, Aydın Doğan, Ahmet Erçalık, Mehmet Yaşin, Dr. Dârâ Çolakoğlu, İrfan Unutmaz, Murat Bardakçı, Dilek Dilber, Mustafa Şapçı, Perihan Korkmaz, A. Yetkin İşcen, S. Mete Türkben. Hürgüç Gazetecilik A. Ş., Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A. Ş.
  • Folklor: 1969-1972, 30 sayı, folklor dergisi, aylık, İstanbul, “Türk Folklor Kurumu” yayını.
  • Folklora Doğru: 1969-2002, 64 sayı, aylık, İstanbul, Robert Kolej Türk Folklor Kulübü yayını, Boğaziçi Üniversitesi Türk Folklor Kulübü, Menteş Matbaası.
  • Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi: Ankara.
  • Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi: Ankara.
  • Geçit Review: 1945, 11 sayı, aylık dergi, İstanbul, Tülin Kitapevi neşriyatı, Pulhan Matbaası.
  • Gediz: 1937-1947, 96 sayı, Manisa Halkevi aylık dergisi, Manisa, Dereli Basımevi, Gediz Basımevi.
  • Görüş: 1930-1932, 4 sayı, edebî-sanat dergisi, 2 aylık, İstanbul, Ahmet Kudsi Tecer.
  • Görüşler: 1937-1945, 84 sayı, kültür dergisi, aylık, Adana, Adana Halkevi yayını, Arif Nihad Asya, Rasim Göknel, 84. sayıdan sonra “Çukurova” adıyla ya- yımlanmıştır.
  • Gösteri: 1980-1982, 24 sayı, sanat-edebiyat dergisi, İstanbul, Egemen Bostancı, Hürriyet Ofset Matbaacılık ve Gazetecilik A. Ş.
  • Gündüz Sanat Ve Fikir Mecmuası: 1936-1939, 41 sayı (7 cilt), edebî dergi, aylık, İstanbul, Ali Kâmil Akyüz, Hilmi Çandarlı, Reklâm Basımevi.
  • Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi: 1994-2002, 8 sayı, Erzurum, Hamza Gündoğdu, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürlüğü. Halkbilimi: Ankara.
  • Halk Edebiyatı ve Etnografya Sempozyumu: (I. 3-5,5,1990), 1931, Kayseri.
  • Halkevleri Dergisi: 1966-1975, 110 sayı, aylık, Ankara, Halkevleri Genel Merkezi yayın, Ajans Türk Matbaası.
  • Hareket: 1939, Fikir ve Sanat Dergisi, aylık, İstanbul.
  • Hayat Tarih Mecmuası: 1965-1982, 216 sayı (36 cilt), tarih dergisi, aylık, küçük boy, İstanbul, Şevket Rado, Yılmaz Öztuna (1965-1974, 125. sayıya kadar), Orhan Yüksel (1965-1975, 135. sayıya kadar), Mithat Sertoğlu (216. sayıya kadar), 1973-1982 yılları arasında adı “Tarih ve Edebiyat Dergisi” (160- 216. sayılar) olmuştur.
  • Her Ay Siyasi İlim Sanat: 1937-1938, 7 sayı, siyasî-sanat dergisi, aylık, İstanbul, Yusuf Ziya Ortaç, Orhan Seyfi Orhon (İki Bacanak).
  • Hisar: a) 1950-1957, 75 sayı, edebiyat-sanat dergisi, aylık, Ankara, Osman Çınarlı, Müşerref Yılmaz. b) 1964-1980, 277 sayı, edebi dergi, aylık, Ankara, Mehmed Çınarlı, İlhan Geçer, Nezih Bayman.
  • Hürriyet Gösteri: 1980-1996, 187 sayı, sanat-edebiyat dergisi, aylık, İstanbul, Hürgün yayını, Erol Simavi, Mehmed Demirel, Doğan Hızlan, Ahmed Ercalık, Ergil Tezerdi, Hürriyet Ofset Matbaacılık ve Gazetecilik AŞ.
  • Ilgaz: 1961-1981, 243 sayı, sanat dergisi, aylık, Kastamonu (1964 yılına kadar 36 sayı) - Ankara (37. sayıdan itibaren), Murad Sinan, İsmail Karahme- doğlu, Ayyıldız Matbaası.
  • İbni Sina Kongresi: “İbni Sina Kongresi, Kayseri, 1984”, Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Tıp Tarihi Enstitüsü Yayınları, Kayseri: 1984.
  • İçel Kültürü: 1986-1999, 58 sayı, İçel, Mersin Halk Eğitim Merkezi.
  • İktisad Dergisi: 1964-1987, 277 sayı, ekonomik dergi, aylık, İstanbul, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti yayını, Yenilik Basımevi.
  • İleri Yurt Külürleri Dergisi: 1945-1946, aylık kültür dergisi, Zihni Taşkıran, Kanaat Matbaası, Ankara.
  • İlköğretim: 1939, aylık dergi, Maarif Vekiliği neşriyatı, Ankara, İstanbul Maarif Matbaası, Ankara Milli Eğitim Basımevi.
  • İnsan: 1938-1943, 25 sayı (3 cilt), fikir-kültür dergisi, aylık, İstanbul, Remzi Kitabevi Yayını, Hilmi Ziya Ülken, Mustafa Nihad Özön, Nurullah Ataç, Sabahaddin Eyüpoğlu, Keman Basımevi, Başarı Basımevi.
  • İslâm: 1956-1976, 108 sayı, dinî dergi, aylık, Ankara, Kemaleddin Şenocak, Salih Özcan, Örnek Matbaası.
  • İşte Sanat Ve Edebiyat: 1944, dergi, İstanbul.
  • Kadro: 1932-1935, 36 sayı, edebî-fikir dergisi, aylık, Ankara, Devletçiliği savu- nan “Kadro Hareketi” yayını, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Vedat Nedim Tör, Şevket Süreyya Aydemir, Burhan Belge, İsmail Hüsrev Tökin, Şevki Yazman. Y. Kadri Karaosmanoğlu Bern büyük elçisi olunca kapanmıştır.
  • Karabük: 1944-1946, 12 sayı, aylık, edebî-içtimai, ilmi dergi, Sadi Yaver Ataman neşriyat, Ankara, Recep Usluoğlu Basımevi.
  • Karaelmas: 1938-1947, 48 sayı, dergi, Zonguldak, Zonguldak Halkevi Yayını, A. R. İncealemdaroğlu Matbaası.
  • Kaynak: 1933-1948, 157 sayı, kültür dergisi, aylık, Balıkesir, Halkevi Yayını, Tevfik Fikret Sılay, Abdi Ağabeyoğlu, Türk Dili Matbaası.
  • Kaynaklar: 1983-1987, 5 sayı, dergi, Şekerbank Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara Emek Matbaası.
  • Kemalizm: 1962-1988, 317 sayı, dergi, aylık, İstanbul, Hüseyin Sarıoğlu, Baha Matbaası.
  • Konevi: 1982-1986, 30 sayı, aylık fikir ve sanat dergisi, Konya, Derviş Deniz, Arı Basımevi.
  • Konya: 1936-1950, 140 sayı, kültür dergisi, aylık, Konya, Konya Halkevi yayı- nı, M. Mesut Koman, M. Ferit Uğur, Ülkü Basımevi.
  • Kovan: 1943-1946, 36 sayı, edebî-fikir dergisi, aylık, İzmir, Besim Akımsar neşriyatı, Rıza Hiti, Yeniyol Matbaası.
  • Kubbealtı Akademi Mecmuası: 1972-1988, 68 sayı, edebiyat dergisi, 3 aylık, İstanbul, Kubbealtı Cemiyeti yayını, Nihad Sami Banarlı, Ekrem Hakkı Ayverdi, İlhan Ayverdi, Güray Matbaası.
  • Kültür ve Sanat: 1973-1982, 7 sayı, kültür-sanat dergisi, 3 aylık, Ankara, “Kültür Bakanlığı” yayını. 7. Sayı “Sanat” adı ile yayımlanmıştır.
  • La Turquie Moderne: 1935-1935, kültür dergisi, Fransızca (La Türki Modern), aylık, İstanbul, Yusuf Ziya Mardan.
  • Memleket Sesi: 1947, 12 sayı, 15 günlük, İstanbul, M. Hulusi Günay.
  • Mızrap: 1982-1986, 48 sayı, müzik-kültür dergisi, aylık, İstanbul, Hulki Öğreten, Ünal Matbaası.
  • Milletlerarası Türk Folklor Kongresi-3: 1983, (II. Bursa, 22-28.6.1981), Ankara.
  • Milletlerarası Türkoloji Kongresi Tebliğ Özetleri: 1977, (II. İstanbul, 4-9.10.1976).
  • Milli Folklor: 1989-1992, 16 sayı, dergi, Ankara, Türker Eroğlu.
  • Milli Kültür: 19877-1992, 93 sayı, aylık, Ankara, (yeni adı “Kültür”), Kültür Bakanlığı Yayını, Ongun Kardeşler Matbaacılık.
  • Milli Mecmua: 1923-1929, 131 sayı (12 cilt), edebî-ilmi dergi, 15 günlük, İstanbul, Mehmed Mesih Akyiğit, Halil Nimetullah Öztürk, İsmail Hakkı Baltacıoğlu, Halide Nusret Zorlutuna, Mehmed Halid Bayrı, Hasan Ali Yücel, Mehmed Emin Erişirgil, Mustafa Şekip Tunç. Cumhuriyet’in ilânından sonra yayıma yeni başlayan ilk dergidir (1 Kasım 1923). İlk 112 sayısı 1928 yılına kadar eski Türkçe olarak yayımlanmıştır.
  • Milli Mevlana Kongresi: 1987, (II. Konya, 3-5.5.1986), 2. Milli Mevlâna Kongresi (tebliğler), Konya, Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Merkezi.
  • Milli Türkoloji Kongresi: 1980, (I. İstanbul, 6.9.2.1978), İstanbul, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkiyat Enstitüsü.
  • Milliyet Sanat Dergisi: a) 1972-1979, 350 sayı, fikir-sanat dergisi, haftalık, İstanbul, Milliyet gazetesi yayını, Ercümend Karacan, Abdi İpekçi, Akal Atilla, ilk önce Milliyet gazetesinin eki olarak yayımlanmıştır. b) 1980- devam, fikir-sanat dergisi, aylık (15 günlük), İstanbul, Milliyet gazetesi yayı- nı, Aydın Doğan, Ülkü Tamer, Alpay Kabacalı, (1980-1982), Zeynep Oral.
  • Milliyetçilik Büyük İlim Kurultayı: 1980, (III. İstanbul, 26-28.05.1978).
  • Motor Mecmuası: 1952-1964, 202 sayı, dergi, İstanbul, İstanbul Teknik Üniversitesi Motor Kürsüsü Üyeleri neşriyatı, Yenilik Basımevi.
  • Muallim Mektebi Talebe Mecmuası: Ankara.
  • Musiki: 1931-1931, 7 sayı, musiki dergisi, aylık, Ankara, Ahmed Muhtar Ataman yayını, Köy Hocası Matbaası.
  • Musiki Mecmuası: 1948- devam, musiki dergisi, aylık (3 aylık), İstanbul, Hüseyin Sadettin Arel, A. İhsan Tayşılı (ilk 2 sayıda), Lâika Karabey (3-174. sayılarda) Etem Ruhi Üngör (175. sayıdan itibaren), Hüsnütabiat Basımevi. (95-257. sayılar arası Yeni Musiki Mecmuası ismiyle çıkmıştır).
  • Musiki ve Nota: a) 1969-1972, 34 sayı, eğitici aylık musiki mecmuası, İstanbul, Avni Anıl yayını, Kıral Matbaası. b) 1983-1985, 28 sayı, eğitici aylık musiki mecmuası, İzmir, Avni Anıl yayını.
  • Musikişinas: 1997-2001, 5 sayı, İstanbul, Boğaziçi Üniversitesi Türk Müziği Kulübü yayını, Boğaziçi Üniversitesi Matbaası.
  • Müzik Görüşleri: 1949-1953, 48 sayı, aylık dergi, Nüvit Beriker, Mithat Fenmen, Doğuş Ltd. O. Matbaası.
  • Nota Musiki Mecmuası: 1933-1935, 37 sayı, musiki dergisi, haftalık (15 gün- lük), küçük boy, İstanbul, Mil dan Ni ya zi Ayo mak, Dr. Selâhaddin.
  • Nüsha: 2001-2002, 6 sayı, şarkiyat araştırmaları dergisi, Ankara.
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi: 2001, 13 sayı, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi adına: Prof. Dr. Osman Zümrüt, Ceylan Ofset.
  • Opus: 1962-1964, 23 sayı, aylık müzik dergisi, Ankara, Faruk Güven, Güzel İstanbul Matbaası.
  • Orkestra: 1962-2001, 323 sayı, aylık, İstanbul, Fuat Türkoğlu, Çeltüt Matbaacılık Koll. Şti.
  • Orkun: a) 1950-1952, 68 sayı, Türkçü dergi, aylık, İstanbul, H. Nihal Atsız, İsmet Tümtürk. b) 1988-1990, Türkçü dergi, aylık, İstanbul, Refet Körüklü, Muzaffer Eriş, Altan Deliorman, Reha Oğuz Türkkan.
  • Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi: 1957-1984, 59 sayı, Ankara, Orman- cılık Araştırma Enstitüsü neşriyatı, Güzel İstanbul Matbaası.
  • Perde ve Sahne: 1941-1945, 36 sayı, sinema-tiyatro dergisi, aylık (15 günlük), Münire Ertuğrul, Ömer Fehmi Başkut.
  • Resimli Şark: 1931-1934, 48 sayı, magazin dergisi, aylık, İstanbul, Emin Refik Müslimoğlu neşriyatı, Resimli Şark Matbaası.
  • Sanat Dünyamız: 1974-2002, 85 sayı, 4 aylık, İstanbul, “Yapı-Kredi Bankası” yayını, Sadi Abaç, Vedat Nedim Tör, Nurhayat Berker, Münir Subarlas.
  • Sanat Olayı: 1981-1987, 66 sayı, sanat dergisi, İstanbul, Ercüment Karacan, Veb Ofset İleri Matbaacılık A.Ş.
  • Sanat ve Kültürde Kök: 1981-1982, 12 sayı, aylık, İstanbul, Hasan Kaya Manioğlu, Tekşen Matbaacılık.
  • Siyaset: Bkz. Türkiye Haftası.
  • Skylife: Aylık dergi. Lalehan Uysal Alpişmen, Ahmet Demirel, Haşmet Babaoğlu, Aytekin Hatipoğlu, Mustafa Sönmez. T.H.Y. adına sahibi: Atilla Çelebi, Tezcan M. Yamancı, Medya Holding, baskı ve ciltleme tesisleri: Print Lim. Şti.
  • Son Telgraf: 1937-1959, 8294 sayı, siyasi gazete, günlük, Ankara (1946 yılında 3372. sayıya kadar) - İstanbul (1946 yılından itibaren), Ethem İzzet Benice, Sadri Ertem. “Açıksöz” gazetesinin devamı.
  • Sultandağı: 1950, 1, Eskişehir, Akşehir Halkevi Dergisi.
  • Tarih Boyunca Anadolu’da Türk Nüfus ve Kültür Yapısı: 26-27. 05. 1995, Ankara, yay. haz. Yücel Hacaloğlu, Türk Yurdu Neşriyatı.
  • Tarih Ve Toplum: 1984-2003, 231 sayı (39 cilt), tarihî dergi, aylık, İstanbul,