ÜLKEMİZE SURİYEDEN SIĞINANLAR VE ONLARIN İNSAN ONURU

Günümüzde toplu göçlerin artmasıyla birlikte mülteci sorunu daha da önemli hale gelmiştir. 2011 yılından beri 2.5 milyondan fazla Suriyeli ülkelerindeki savaş koşullarıyla nedeniyle ülkemize sığınmıştır. Bunların önemli bir bölümü Avrupa’ya geçmeye çalışmıştır. Göç sürecinde çeşitli zorluklarla karşılaşmışlardır. Bu zorlu süreçte Türkiye’nin ve Batılı ülkelerin farklı yaklaşımı ile karşılaşmışlardır. Türkiye açık kapı politikasını benimserken Batılı ülkeler sınırlarını kapatmışlardır.Suriyelilerin bulunmuş oldukları ülkelerde sahip oldukları haklar insan onuru bakımından önemlidir. Bu haklardan bazıları barınma hakkı, ulaşım hakkı ve çalışma hakkıdır. Suriye toplumunun ve Türk toplumunun büyük bir çoğunluğunun Müslümanlardan oluşması nedeniyle İslam’da insan onuru incelemeye değerdir. Suriyeliler göç esnasında ve sığındıkları ülkelerde bir takım suçların mağduru oldukları görünmektedir. İnsan hakkı ihlallerine yol açan ve insan onurunu zedeleyen bazı suç tipleri bulunmaktadır. Türk Ceza Hukukunda düzenlenen bu suç tipleri, göçmen kaçakçılığı, insan ticareti ve fuhuş suçu olarak sıralanabilir

Syrian Refugees in Turkey and Their Human Dignity

Today, refugee problem has become gradually more important together with ever-increasing mass migration. More than 2.5 millions of Syrians have taken refuge in Turkey since 2011 due to war conditions in their country. Most of them tried to pass to Europe. Refugees faced many difficulties during migration process. In the course of these tough times, they were subject to different approaches by Turkey and Europe. Turkey adopted open door policy, whereas Western states chose closing their doors.Rights of Syrians in their new countries do matter in terms of human dignity. Some of these rights are right to housing, travel and to work. Since the majority of Syrian and Turkish societies is Muslim, human dignity in Islam is a question worth examination. Syrians apparently are victims of certain crimes during migration and in their countries of asylum. Certain types of crime violate human rights and harm human dignity. According to Turkish Criminal Law, these crimes include migrant smuggling, human trafficking and prostitution

___

  • Kitaplar Adalet Bakanlığı AB Genel Müdürlüğü ve Uluslararası Göç Örgütü Türkiye Temsilciliği, Türk Hukukunda İnsan Ticareti Suçu El Kitabı, B. 2, 2009, Ankara.
  • D., Tezcan, M., R., ERDEM ve M., ÖNOK, Teorik ve Pratik Ceza Hukuku, Seçkin Yayınları, Ankara, 2008.
  • H., PAZARCI, Uluslararası Hukuk, B. 6, Ankara, 2008, Turhan Kitapevi.
  • M., KAPANİ, Kamu Hürriyetleri, Ankara, 1993, Yetkin Yayınları.
  • M., H., CAŞIN, Modern Uluslararası Hukukun Temel Esasları, C. II, İstanbul, , Legal Yayınları. M. H., CAŞIN ve U. ÖZGÖKER, Avrupa Birliği’nin Siyasal ve Ekonomik Temelle- ri, Derin Yayınları, İstanbul, 2013.
  • M., ÖZCAN, Avrupa Birliği Sığınma Hukuku Ortak Bir Sığınma Hukukunun Or- taya Çıkışı, USAK, İstanbul. N., Ö., ÖZTÜRK, Mültecinin Hukuki Statüsünün Belirlenmesi, Seçkin Yayınları, Ankara, 2015.
  • N., GÜRBÜZ, Biyotıp Hukukunda İnsan Onuru, XII Levha Yayıncılık, Ankara, Y., ACER, İ., KAYA ve M., GÜMÜŞ, Küresel ve Bölgesel Perspektiften Türki- ye’nin İltica Stratejisi, USAK Yayınları, Ankara, 2010. Makaleler
  • A., BESİRİ, “Ötenazi ve Yaşam Hakkı”, TBB Dergisi, S. 86, s. 189-203, 2009.
  • A., C., YENİDÜNYA, M., E., ALŞAHİN, “Göçmen Kaçakçılığı TCK. m. 79”, TBB Dergisi s. 82, 2009.
  • A., HEPER, “Menschenwürde, Islam und bioethische Fragen”, (369-392), Menschenwürde und Medizin Ein interdisziplinares Handbuch, Duncker&- Hamblot, Berlin 2013.
  • A., UZUN, “Günümüzün Sosyal ve Ekonomik Sorunu Olan Suriyelilerin Mülteci ve Ekonomi Hukuku Bakımından Değerlendirilmesi”, Ankara Barosu Dergisi, /1. A. HEPER, “İnsan Onuru ve İnsan Tasarımı ve Aktüel Tartışmalar”, Prof. Dr. Rona Serozan’a Armağan, XII Levha Yayıncılık, 2010.
  • H., DAM, M., KARATAŞ, “Değerler Eğitimi Açısından Veda Hutbesinde İnsan Onuru”, S. 2, Eylül, 2014, PÜİFD, s. 48-75.
  • İ., DOĞAN, “Alman Öğretisinde İnsan Onuru ve Güncel Sorunlar Hakkında Kısa Bir Giriş”, (s. 51-59). C. 13, S. 2, SÜHFD, Konya, 2005.
  • K., O., ARSLAN, “İnsan Onuru Kavramı ve Koruma Tedbirleri Bağlamında Te- mel Bir İlke Olarak İnsan Onurunun Korunması”, S. 120, TBBD, Ankara, 2015.
  • N., BULUT, “Eski Yunan’dan Aydınlanma Çağına İnsan Onuru Kavramının Geli- şimine Genel Bir Bakış”, C. XII, S. 3-4, EÜHFD. O, TÜRKOĞLU, “Mülteciler ve Ulusal/Uluslararası Güvenlik”, C. XXX, S.. 2, , ss. 101-118, UÜİİBD O., DEĞİRMENCİ, “Mukayeseli Hukukta ve Türk Hukukunda İnsan Ticareti Suçu”, S. 67, (s. 57-96), TBB Dergisi, Ankara, 2006.
  • S., ERTURHAN, “İnsan Onuru Bağlamında İslam Ceza Hukukuna Genel Bir Ba- kış”, . 21, 2013, s. 185-214, İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi.
  • S., ŞAHİN, O., POLAT, “İnsan Ticareti ve Fuhuşun Uluslararası Düzenlemeler Çerçevesinde Değerlendirilmesi”, s. 53-77 S. 16, TAA Dergisi, 2014. İnternet Makaleleri
  • A., PURKEY, “A Place in the World: Human Dignity in Migration and Refugee Assistance”, Action Réfugiés Montréal General Assembly – Mayıs 2015.
  • C., GÜL, “Klonlama ve Kök Hücre Çalışmaları Karşısında İnsan Onurunun Ko- runması Hakkı. D., KAP, “Suriyeli Mülteciler; Türkiye’nin Müstakbel Vatandaşları”, Akademik Perspektif, 2014. https://www.egm.gov.tr/sayfalar/iltica-goc-islemleri.aspx .
  • F., CİHANGİR, “Türkiye’deki Suriyeliler’in Hukuki Statüsü Üzerine Bir Çalışma”. http://akademikperspektif.com/2015/02/23/turkiyedeki-suriyelilerin-huku- ki-statusu-uzerine-bir-calisma/ .
  • H., Erdal, “Organize Bir Suç Türü Olarak İnsan Ticareti ve Türkiye Örneği”, C. , Polis Bilimleri Dergisi, (s. 79-90). International Crisis Group, “Blurring the Borders: Syrian Spillover Risks for Turkey, 30 Nisan 2013.
  • İ., KAYA, E., Y., EREN, “Türkiyedeki Suriyelilerin Hukuki Durumu Arada Kalan- ların Hakları ve Yükümlülükleri”, SETAV. İnsan Hakları İzleme ve Değerlendirme Merkezi, Suriyeli Mültecilerin Yaşam- larına Ait İnsan Hakları Raporu. M., Harunoğulları, “Suriyeli sığınmacı çocuk işçiler ve sorunları: Kilis örneği” C. , S. 1, Mayıs, 2016.
  • M., KOÇ, İ., GÖRÜCÜ ve N., AKBIYIK, “Suriyeli Sığınmacılar ve İstihdam Prob- lemleri”, Birey ve Toplum Dergisi, C. 5, S. 9. ORSAM, Suriye’ye Komşu Ülkelerde Suriyeli Mültecilerin Durumu: Bulgular, Sonuçları ve Öneriler, Rapor No: 189, Ankara, 2014.
  • S., BİROL, “Mülteci Krizi ve Türkiye’nin Rolü” . S., CAGAPTAY, “The Impact of Syria’s Refugees On Southern Turkey”, The Washington Institue For Near East Policy. UNHCR, “2014 Syria Regional Response Plan Strategic Overview” .
  • U., ALTUN ve Ö., GÖREL, Sığınmacılar ve Mülteciler Raporu, Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi, Ankara. Uluslararası Göç Örgütü (IOM), IOM El Kitabı, İnsan Ticareti Mağdurlarına Doğrudan Yardım, 2008
  • Y., GÜÇTÜRK, “Avrupa’nın Ölümcül Mülteci Politikası, SETAV. İnternette Yayınlanan Tezler H., AKALIN, Avrupa Birliği Üyelik Sürecinde Türkiye’de Mülteci Hukuku: Suriye Örneği, İstanbul, 2013.
  • Y., S., ŞAHİN, Avrupa Birliği Mülteci Hukukunda Üye Devletlerin İltica Başvu- rusunu Değerlendirme .Yetkisinin Çerçevesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üni- versitesi, İstanbul, 2013 .
  • Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 11/11/2015 tarih B. No: 2014/13044 kara- rına ilişkin AYM tarafından yapılan basın açıklaması .
  • Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 2011/6-351 Esas, 2012/1810 sayılı kararı. Resmi Gazete RG. 15/01/2016 T. 29594 S. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/10/20141022-15-1.pdf .