MALVARLIĞINA KARŞI SUÇLARDA DEVLETİN POZİTİF YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Mülkiyet hakkı kural olarak devlete negatif yükümlülükler yükleyen bir haktır. AİHS’te düzenlenen hakların içeriğinden açıkça çıkarılamasa da AİHM kararlarıyla birlikte devletin pozitif yükümlülüklerinin de olduğu kabul edilmiştir. Yani devlet, sadece mülkiyet hakkını ihlal etmeme yükümlülüğü altında olmayıp aynı zamanda kişilerin mülklerini koruma, bu mülklere üçüncü kişiler tarafından yapılan ihlal boyutunda müdahaleleri önleme ve soruşturma yükümlülüğü de altındadır. Üçüncü kişilerin gerçekleştirdikleri ihlallere karşı mülkiyet hakkının korunması, sözleşmenin yatay etkisi bağlamında değerlendirilmektedir. Bu bağlamda malvarlığına karşı işlenen suçlarda devletin, koruma ve ihlali gerçekleştiren kişilerin tespitine yönelik pozitif yükümlülükleri vardır. Bu çalışmada malvarlığına karşı suçlarda devletin pozitif yükümlülükleri, AİHM ve AYM içtihatları çerçevesinde incelenmiştir.

___

  • Akandji-Kombe, J. F. : İnsan Hakları El Kitapları, No. 7: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Kapsamında Pozitif Yükümlülükler, Çev.: Özgür Heval Çınar ve Abdulcelil Kaya, Brüksel, Avrupa Konseyi Yay., 2008.
  • Bayraktar, Köksal; Ali Kemal Yıldız, Eylem Aksoy Retornaz vd. : Özel Ceza Hukuku – Cilt IV: Malvarlığına Karşı Suçlar, İstanbul, On İki Levha Yayıncılık, 2018.
  • Cengiz, Serkan; Fahrettin Demirağ; Teoman Ergül; Jeremy McBride;Durmuş Tezcan : Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Işığında Ceza Yargılaması Kurum ve Kavramları, Ankara, TBB Yayınları, 2008.
  • Erdoğan, Mustafa : İnsan Hakları Teorisi ve Hukuku, 5. bs., Ankara, Orion Kitabevi, 2016. Gemalmaz, H. Burak : Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde Mülkiyet Hakkı, 2. bs., İstanbul, Beta Yayıncılık, 2017.