AVRUPA BİRLİĞİ KOMİSYONU’NUN 31 MAYIS 2016 TARİHLİ ÇERÇEVE KARARININ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN SINIRLANDIRILMASINDA KANUNİLİK ÖLÇÜTÜ YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ

Temel insan haklarından birisi olarak kabul edilen ifade özgürlüğü Avrupa Birliği’nin de en önemli değerlerinden birisi olarak görülmektedir. Bu sebeple demokratik toplumlarda ifade özgürlüğünün kullanılması asıl, kısıtlanması ise istisnadır. Bununla birlikte diğer tüm özgürlüklerin olduğu gibi ifade özgürlüğünün de bazı sınırları bulunmaktadır. Ancak ifade özgürlüğünün kısıtlanabilmesi için sınırlandırmanın kanuna dayanması, meşru bir amacının olması ve bunun demokratik toplum düzeni ile bağdaşması gerekmektedir. Avrupa Birliği Komisyonu, nefret suçları ve terörle mücadele amacıyla bazı büyük bilişim teknolojisi şirketleri ile bir araya gelerek 31 Mayıs 2016 tarihli çerçeve kararını yayınlamıştır. Bu çerçeve kararı ile bilişim teknolojisi şirketlerine yasa dışı içerikleri derhal kaldırma konusunda yetki ve sorumluluklar verilmiştir. Her ne kadar çerçeve kararında bunun ifade özgürlüğünün korunmasına hizmet edeceği belirtilmiş ise de, başta ifade özgürlüğü alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları tarafından olmak üzere kabul edilen çerçeve kararı, şiddetle eleştirilmiştir. İleri sürülen bu eleştirilerin büyük ölçüde ifade özgürlüğünün sınırlandırılmasında kanunilik ilkesinin ihlal edildiği noktasında toplandığı görülmektedir

Assessment of the Framework Decision of the European Union Commission Restricting Freedom of Expression

The freedom of expression is considered to be one of the fundamental human rights also the European Union is seen as one of the most important values.Therefore, the freedom of expression in a democratic society is base, whereas the exception is its restriction. In addition to this there are some limits on freedom of expression as well as in all other freedoms. However expression based on the law limiting to restrict the freedom to have a legitimate purpose and it must be incompatible with a democratic society.European Union Commission, dated May 31, 2016, in order to fight hate crimes and terrorism, met with some of the biggest IT companies introduced, a framework decision.Information technology company with this framework decision is given authority and responsibilities for immediate removal illegal content.Although it is said framework decision stated that it will serve as the protection of freedom of expression.Firstly adopted the framework decision has been strongly criticized by operating in the field of freedom of expression NGOs. The restriction of the freedom of expression of these criticisms put forward largely is concentrated at the point of a violation of the principle of legality

___

  • Article 19 Raporu, https://www.article19.org/data/files/medialibrary/38430/ EU-Code-of-conduct-analysis-FINAL.pdf, 08.09.2016.
  • Aslan Zühtü, http://www.libertedownload.com/ldt/ifade-hurriyeti/abdyuksek-mahkemesi-karalarinda-ifade-ozgurlugu.pdf 20.09.2016.
  • Benedik Wolfgang, İnsan Haklarını Anlamak, (Çeviri Mehveş Bingöllü Kılcı) Türkiye Adalet Akademisi Yayınları, Ankara, 2014.
  • Benedek Wolfgang ve Matthias C. Kettemann, İfade Özgürlüğü ve İnternet, Avrupa Konseyi Yayını, Ankara, 2013.
  • Bıçak Vahit, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarında İfade Özgürlüğü, http://www.libertedownload.com/ldt/ifade-hurriyeti/aihm-kararlarindaifade-ozgurlugu.pdf 20.09.2016.
  • Buffa Francesco, Expression In The Internet Society, Vicalvi, 2016.
  • CDT’nin Mektubu, https://cdt.org/insight/letter-to-european-commissioneron-code-of-conduct-for-illegal-hate-speech-online/ 08.09.2016.
  • İnceoğlu Sibel, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi ve Anayasa, Şen Matbaa, Ankara, 2013.
  • Kaplan Fatih Halil, Amerika Birleşik Devletleri Hukuk Uygulamasında İfade Özgürlüğü ve Sınırları, TC Adalet Bakanlığı Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Yayımlanmamış Karşılaştırmalı Hukuk Araştırma Raporu, 2016, Ankara.
  • Kuczerawy Aleksandra, https://www.law.kuleuven.be/citip/blog/the-codeof-conduct-on-online-hate-speech-an-example-of-state-interference-byproxy/ 07.09.2016
  • La Rue F., Report of the Special Rapporteur on Freedom of Opinion and Expression, 69. Paragraf, 16 Mayıs 2011.
  • Mcnamee Joe, 3 June 2016 Guide to the Code of Conduct on Hate Speech, https://edri.org/, 07.09.2016.
  • Özbey Özcan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Başvuru Yöntemleri, 2. Bası Ankara, 2008.
  • Özbey Özcan, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Işığında İfade Özgürlüğü Kısıtlamaları, AÜHFD, 62 (1), Ankara, 2013.
  • Kemal Şahin, Kitle İletişim Hukukunda Editoryal Denetim Sorunu ve Harici Müdahale, Gazi Üniversitesi Dergisi C. XVII, Y. sa.3, Ankara, 2013.
  • Thomas Hammarberg, Avrupa’da Medya Özgürlüğü ve İnsan Hakları, Avrupa Konseyi Yayını, Ankara, 2012.
  • Verpeaux Michel, Freedom of Expression in Constitutional, Council Of Europe, Strasbourg, 2010.