Camera System Applications Within the Scope of Safe and Effective Management of Bonded Warehouse in Foreign Trade

Foreign trade is regarded as an indispensable dynamic for today's economies. In this context, attention is paid to the quality, cost and security elements when foreign trade operations are carried out in an increasing global competition environment. All factors which affect these elements directly and indirectly are being tried to be carefully executed and developed. In this context, one of the important elements of foreign trade is bonded warehouse. While operations are performing in bonded-warehouses, there is a necessity to give attention to security efforts for avoiding the occurrence of illegal transactions, illegal goods, theft etc.. At this point, the position of the camera systems must be carefully assessed. In recent years, the implementation of camera systems in bonded warehouses, has been made compulsory within certain standards with the changes in the regulations in Turkey. In this study, in order to explain the effects of these camera system applications to warehouses and foreign trade, in-depth interview and content analysis techniques were used as qualitative research techniques. In-depth interviews were made with Mersin Customs Warehouse Association, and also content analysis was carried out in the official regulations of the state on the subject and findings were shared. It has been observed that this new camera system application provides great support to the security element in the bonded warehouse sector. Although the system will bring a burden of installation cost to the bonded warehouses, it will contribute positively to the foreign trade sector in terms of warehouse transactions in a safer environment. Although there are researches on the establishment and functionality of bonded warehouses, lack of study on issues related to camera systems in the context of safety constitutes the originality of tihs study and will contribute to the literature in this direction.

Dış Ticarette Antrepoların Güvenli ve Etkin Yönetilmesi Kapsamında Kamera Sistemi Uygulamaları

Dış ticaret günümüz ekonomileri için vazgeçilmez bir dinamik olarak değerlendirilmektedir. Bu bağlamda artan küresel rekabet ortamında dış ticaret operasyonları yürütülürken kalite, maliyet ve güvenlik unsurlarına azami dikkat edilmektedir. Bu unsurları doğrudan ve dolaylı yönden etkileyen bütün işler de özenle yürütülmeye ve geliştirilmeye çalışılmaktadır. Bu bağlamda dış ticarette önemli bir konumu olan ve üzerinde dikkatle durulması gereken donelerden biri de antrepolardır. Antrepolarda işlemler gerçekleştirilirken yasa dışı işlemler, kaçak ürünler, hırsızlık vb. olayların olmasını engelleme noktasında, güvenlik sağlama çabaları ve işlemlerine yüksek oranda önem verilmesi gereklidir. Bu açıdan kamera sistemlerinin konumu özenle değerlendirilmesi gereken bir konudur. Türkiye’de son yıllarda yapılan yönetmelik değişiklikleri ile antrepolarda kamera sistemleri uygulanması belirli standartlar dahilinde zorunlu hale getirilmiştir. Bu çalışmada sözkonusu kamera sistemi uygulamalarının antrepolara ve dış ticarete etkilerini açıklamak için, nitel bilimsel araştırma tekniği olarak derinlemesine mülakat ve içerik analizi tekniklerinden faydalanılmıştır. Mersin Gümrüklü Antrepocular Derneği ile derinlemesine mülakat yapılmış, buna ilave olarak konu ile ilgili devletin resmi yönetmelikleri incelenerek içerik analizi gerçekleştirilmiş ve bulguları paylaşılmıştır. Sözkonusu yeni kamera sistemi uygulamasının antrepo sektöründe güvenlik unsuruna büyük destek verdiği görülmüştür. Sistemin antrepolara getireceği kurulum maliyeti dezavantajı olsa da, daha güvenli bir ortamda antrepo işlemlerinin gerçekleşecek olması yönüyle dış ticaret sektörüne olumlu katkı sağlayacaktır. Literatürde antrepoların kurulması ve işlevselliği ile ilgili araştırmalar olmasına karşın, güvenlik bağlamında kamera sistemleri ile ilgili çalışma yapılmaması, araştırmanın özgünlüğünü oluşturmaktadır ve bu doğrultuda literatüre önemli katkı sağlayacaktır.

___

Acar, Z.A. & Çakmak, E. (2013). Depolama ve depo yönetimi. Nobel Yayıncılık.

Ak, M. (2019). Organizational climate analysis in the foreign trade sector. Nobel Yayıncılık.

Bilgin, N. (2014). Sosyal bilimlerde içerik analizi. Siyasal Yayınevi.

Coşgun, K.Ö. (2011). Gümrük antrepoları, eşyanın tasfiyesi ve antrepo ücretinden sorumluluk. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, 17(1-2), 377-392.

Gökçe, O. (2019). Klasik ve nitel içerik analizi. Çizgi Yayınevi

Guangming W. (2016,May 14-15). Build cross-border e-commerce overseas warehouseplatform effectively [Conference presentation]. 2nd International Conference on Social Science and Technology Education. Guangzhou, China.https://doi.org/10.2991/icsste-16.2016.74

Gürbüz, S. & Şahin, F. (2018). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri. Seçkin Yayıncılık.

Holstein A. J. & Gubrium, J.F. (2004).The active interview, qualitative research theory method and practice. Sage Publications.

Hopbaoğlu, F. (2009). Tedarik zincirinde ve lojistik süreçlerde depo tasarımı ve depo yönetimi: Kozmetik sektöründe bir uygulama [Yüksek lisans tezi]. İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

Koban, E. & Yıldırır, H. K. (2007).Dış ticarette lojistik. Ekin Basım Yayın Dağıtım Milli Eğitim Bakanlığı (MEB). (2011). Ulaştırma hizmetleri: Antrepo.MEB Yayınları.

Özeroğlu, A.İ. (2011). Dış ticaret ve antrepo rejimi. Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Dergisi, 6(22), 32-36.

Park, J. S., Chang, Y. S., Jung, S. H., Son, M. G., Yang, J. H., & Kim, T. H. (2008, July 6-8). Study of RFID based bonded warehouse process [Conference presentation]. 13th International Symposium on Logistics Integrating the Global Supply Chain. Bangkok, Thailand.

Richards, G. (2017). Warehouse management: A complete guide to improving efficiency and minimizing costs in the modern warehouse. Kogan Page Publishers.

Subaşı, M. A. (2009).Gümrük işlemlerinin lojistik maliyetlere etkisi [Yüksek lisans tezi]. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Tanyaş, M., & Baskak, M. (2012, Mayıs 10-12). Farklı açılardan depoların sınıflandırması [Konferans sunumu].Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi. Konya, Türkiye.

T.C. Ticaret Bakanlığı Risk Yönetimi ve Kontrol Genel müdürlüğü, 2020, risk.gtb.gov.tr, Erişim tarihi: 01.02.2020

T.C. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü, ggm.gtb.gov.tr, 2019, Erişim tarihi:14.8.2019

Tekin, H. & Tekin, H. (2012). Nitel araştırma yönteminin bir veri toplama tekniği olarak derinlemesine görüşme.İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi, 3 (13), 101-116.

Tompkins, J.A. & Smith, J.D. (1998). The Warehouse management handbook. Tompkins Press.

TUİK (Türkiye İstatistik Kurumu), 2020, www.tuik.gov.tr. Erişim tarihi: 01.2.2020

Varol, N. B. (2009). Dış ticaret işletmelerinde lojistik uygulamalar açısından depo ve antrepo yönetimi [Yüksek lisans tezi]. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

2 Aralık 2014 tarihli 29193 sayılı Resmi Gazete Gümrük Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte ek-81/B, Erişim tarihi: 01.2.2020

31 Ocak 2015 tarihli ve 29253 sayılı Resmi Gazete Gümrük Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte ek-81/B, Erişim tarihi: 01.2.2020