SOSYAL MEDYANIN POPÜLER KÜLTÜR İNŞASINA ETKİSİ: “LA CASA DE PAPEL ÖRNEĞİ”

Günümüzde sosyal medya, toplumun hatırı sayılır çoğunluğu için hayatlarının rutini içerisinde yer almaktadır. Bu gerçeklik gözetildiğinde toplumların iletişim ve haber kaynaklarının sosyal medya mecralarına doğru evrildiği gözlemlenmektedir. Sosyal medya mecraları günümüzde bilginin yayılmasını doğru-yanlış süzgeçlerinden geçirmeksizin hızlandırmıştır. Bu durum neyin popüler olacağını tayin etme konusunda sosyal medyanın rolünü oldukça arttırmıştır. Bu çalışmada, popüler kültürün yaratılmasında sosyal medyanın etkisi son dönemin popüler dizisi “La casa de Papel” örneği üzerinden araştırılmıştır. Araştırma kapsamında “La casa de Papel” dizisi izlenmiş sosyal medya kullanıcıları üzerinde yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmış ve bu bilgiler ışığında etkileri analiz edilerek bir sonuca varılmıştır.

THE EFFECT OF SOCIAL MEDIA ON POPULAR CULTURE BUILDING: "LA CASA DE PAPEL EXAMPLE"

Nowadays, social media is in the routine of life for the majority of the society. When this reality is taken into consideration, it is observed that the communication and news sources of the societies are evolved towards social media circles. Social media circles are now accelerating the spread of knowledge without passing through true-false filters. This has greatly increased the role of social media in determining what is popular. In this study, the impact of social media on popular culture creation has been explored through the recent popular series "La casa de Papel". Within the scope of the research, a semi-structured interview technique was used on the social media users who followed the "La casa de Papel" sequence and the results were analyzed by analyzing the effects on this information.

___

  • Adorno, T. W. (2007). Kültür Endüstrisi. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Baudrillard, J., Deliceçaylı, H., & Keskin, F. (2004). Tüketim toplumu. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Baudrillard, Jean. Tüketim Toplumu, Ayrıntı Yayınları 2017
  • Bauman, Z. (2005). Bireyselleşmiş toplum. (Y. Alogan, Çev.). İstanbul: Ayrıntı.
  • Erdem, Z. (2005). Sanayi İşçisinden Bilgi İşçisine: Yeni Ekonominin Değişen İşçi Tipi. https://docplayer.biz.tr/13977073-Sanayi-iscisi-nden-bilgi-iscisi-ne-yeni-ekonomi-nin-degisen-isci-tipi.html
  • İşlek, M. S. (2012). Sosyal Medyanın Tüketici Davranışlarına Etkileri Türkiye'deki Sosyal Medya Kullanıcıları Üzerine Bir Araştırma. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi.
  • Kahraman, H.B. (2003). Kitle Kültürü: Kitlelerin Afyonu. İstanbul: Agora Yayınları.
  • Keleş, H. N. (2011) Y Kuşağı Çalışanlarının Motivasyon Profillerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 2011, 3.2.
  • Oskay, Ü. (1983). Popüler Kültürün Toplumsal Ortamı ve İdeolojik İşlevleri Üzerine. Kitle İletişiminde Temel Yaklaşımlar, Ankara: Savaş Yayınları.
  • Theodor A., Horkheimer, M. (2011). Sosyolojik Açılımlar. Çev. MS Durgun ve A. Gümüş, Ankara: Bilgesu Yayınları.
  • Sözen, E. (1997). Medyatik Hafıza. İstanbul: Timaş Yayınları.
  • Van Dijk, J. (2016). Ağ toplumu. İstanbul: Epsilon Yayıncılık.
  • Yanıklar, C. 2006) Tüketimin sosyolojisi, İstanbul: Birey Yayınları.