SÜRREALİST RESSAM PAUL DELVAUX’UN RESİMLERİNDEKİ SEMBOLLER

Sanat tarihine bakıldığında sanatçılar, bireysel ve sembolik imgelem yaratmada bilinçdışı kavramından sıklıkla yararlanmışlardır. Bu sanatçılardan biri de Paul Delvaux’dur. Delvaux, çalışmalarındaki düşsel ve gerçek dışılığı çarpıcı öğelerle gerçeküstücü bir atmosferde metafizik etkilerin yoğun olarak yer aldığı kompozisyonlarla sunmaktadır. Paul Delvaux’un eserlerinde özellikle kadın bedenlerini kullanış biçimi çarpıcıdır. İdeal kadın bedenlerini huzursuz edici atmosferle birleştiren sanatçının kullanmış olduğu imgeleri ve sembolleri çözümlemek sanatçının dünyasını anlamlandırmak adına oldukça önemlidir. Bu nedenle bu araştırma, gerçeküstücülük akımının en önemli temsilcilerinden biri olan Belçikalı ressam Paul Delvaux’un eserleri, eserlerinde kullandığı imgeleri, bu imgelerin sembolik anlamlarını ve tüm bu imgelerin izleyicide bıraktığı anlamsal boyutları irdeleyerek değerlendirmeyi amaçlamaktadır.

SYMBOLS IN THE PAINTINGS OF SURREALIST PAINTER PAUL DELVAUX

Considering the history of art, artists have frequently made use of the concept of the unconscious in creating individual and symbolic imaginations. One of these artists is Paul Delvaux. Delvaux presents the imaginary and unreality of her works with striking elements in a surrealist atmosphere with compositions containing intense metaphysical effects. Paul Delvaux's use of female bodies in his works is particularly striking. Analyzing the images and symbols used by the artist who combines ideal female bodies with an uneasy atmosphere is very important in order to make sense of the artist's world. For this reason, this research aims to evaluate the works of the Belgian painter Paul Delvaux, one of the most important representatives of the surrealism movement, the images he uses in his works, the symbolic meanings of these images and the semantic dimensions of all these images in the audience.

___

  • Alexandrian, Sarane. (2007). Surrealist Art. London: Thames and Hudson Word of art Lmt.
  • Altuner, Huriye (2020). “Sürreal Resimde Kadın İmgesi”. Ekev Akademi Dergisi, 24, Sayı: 82 s:151-172.
  • Büyükkaya, İnan Tanju (2014). “Gerçeküstücü Resmin Yapılanmasında Bilinçdışının Rolü”. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Işık Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. Resim Ana Sanat Dalı Resim Yüksek Lisans Programı. İstanbul.
  • Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi (2008). İstanbul: Yem Yayınevi.
  • Leroy- Klingdöhr, Cathrine. (2006). Gerçeküstücülük. (Çev: Mehmet Tahsin Yalım). İstanbul: Remzi kitapevi.
  • Öztürk, Damla. (2019). “Günümüz Sanatında Yaşam ve Ölüm Sembolü Olarak Kafatası”. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Işık Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Ana Sanat Dalı.
  • Salt, Alparslan. (2010). “Ansiklopedi Semboller”. İstanbul: Ruh ve Maden Yayınları.
  • Suci, Melih (2017). Türk Resim Sanatında Gerçeküstücü Ressamlar. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Doğuş Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı. İstanbul.
  • Şişman, Ahmet. (2011). “Sanata ve Sanat Kavramlarına Giriş”. İstanbul: Literatür Yayınları.
  • Wilkinson, Katthy. (2011). “Semboller ve İşaretler”. Çev. Seda Toksoy. Ankara: Alfa Yayınları.
  • Boşnakoğlu, Merve (2018), “Metafizik Resim Üzerine” https://karakoymono.com/2018/04/12/metafizik-resim-uzerine/ Erişim Tarihi: 03.02.2021
  • Öğüt, Hande (2019), “Kadın edebiyatında ve feminizmde orman, ağaç, bitki imgelem ve temsilleri” https://t24.com.tr/k24/yazi/kadin-edebiyatinda-ve-feminizmde-orman-agac-bitki-imgelem-ve-temsilleri,2193 Erişim Tarihi: 01.03.2021