SWIFT/BAT Tarafından Gözlenen Gama Işın Patlamalarının Zamansal Özelliklerinin İncelenmesi

Gama Işın Patlaması (GIP) ışık eğrilerinin zamansal değişimleri, yıldız materyalinin kendi üzerine çökerken yaydığı ışımanın ve merkezi motordan kaynaklanan çok güçlü jet oluşumunun anlaşılmasında anahtar rol oynamaktadırlar. GIP ışık eğrilerindeki değişkenliğin kaynağının nedeni olabilecek bir diğer fiziksel yaklaşım ise, hızlı jetler şeklinde gelişen iç şokların, yavaş ilerleyen kabuklarla etkileşerek bölgesel yayınımları yani gözlenen radyasyonu oluşturmasıdır. Her iki durumda da zamansal değişimin ya da ışık eğrilerinin piklerinin ölçülmesi yayınım bölgesinin nicel anlamda ayrıntılı çalışılmasını sağlamaktadır. Bu çalışmada, \textit{Swift/BAT} uydusuyla gözlenen ve kırmızıya kayma değeri belirlenen GIP’ların wavelet metodu ile zamansal özelliğin önemli bir parametresi olan minimum değişkenlik zaman skalası (MTS; minimum variability time scale) hesaplanmıştır. Böylece GIP'ların diğer zamansal ve tayfsal özellikleri arasında ki muhtemel korelasyonlar araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar \textit{Fermi/GBM} uydusuyla gözlenen GIP'lar ile karşılaştırıldığında uyum gösterdiği görülmektedir.

___

  • Golkhou, Vahid Z.; Butler, Nathaniel R.: Uncovering the Intrinsic Variability of Gamma-Ray Bursts. AJ, 787 (2014) 9 pp.
  • MacLachlan, G. A.; Shenoy, A.; Sonbas, E.; Dhuga, K. S.; Cobb, B. E.; Ukwatta, T. N.; Morris, D. C.; Eskandarian, A.; Maximon, L. C.; Parke, W. C: Minimum variability time-scales of long and short GRBs. MNRAS, 432 (2013) p.487-865