DAG ve Uydu Meteorolojisi

İkinci Nesil Meteoroloji uydusu (MSG), Dünya ile eş zamanlı dönmekte olup; yerden 36.000 km yükseklikte bulunmaktadır (2012 yılından beri). MSG; üzerinde bulunan 12 tayfsal kanala sahip SEVIRI, görsel ve kırmızı öte radyometre olan GERB aletleri ile her 15 dak. bir Dünya görüntüsünü hızlı tarama özelliğiyle de 5 dak. da bir Avrupa’nın görüntüsünü çekmektedir. Bu veriler, EUMETCAST ile kullanıcılara dağıtılmaktadır. Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Projesi kapsamında, ATASAM'a, 14.06.2012 tarihinde kurulan meteosat sistemi sayesinde 15 dak. bir gelen görüntüler, TMet programı kullanılarak, 12 kanala ait görüntü farkları ile RGB (RedGreenBlue) uygulamaları yapılmaktadır. Bu sayede, Türkiye’nin en büyük teleskobunun yer alacağı DAG yerleşkesinin bulutluluk gibi birçok atmosferik özellikleri anlık olarak izlenmektedir.

___

  • Erdi, E., Demir F., Arslan, M. Meteosat Verileri, Nwcsaf Atmosferik Ürünlerinin Özellikleri ve Görüntülenmesi. Atmosfer Bilimleri Sempozyumu, 2013.
  • Ertürk, A.G., MSG Görüntülerinin Yorumlanması. MSGView Semineri, 2012.
  • Ertürk, A.G., MSG SEVIRI Data İşleme ve Görüntüleme Yazılımı. MSGView Semineri, 2011.
  • König, M. Basic Satellite Meteorology Course: Introduction to Remote Sensing. EUMETSAT. 2014
  • Schmetz, J., Pılı, P., Tjemkes, S., Just, D., Kerkmann, J., Rota, S., And Ratıer, A. An Introductıon To Meteosat Second Generatıon (Msg). Amerıcan Meteorologıcal Socıety. 2002.
  • http://www.eumetsat.int/website/home/Satellites/CurrentSatellites/Meteosat/index.html