Adi fiğ (Vicia sativa L.)'de tohum ve saman verimleri ile ilişkili karakterlerin değişik yöntemlerle saptanması üzerine bir araştırma

Bu çalışmada, Bursa'da 1989-1991 yıllarında 178 adi fiğ (Vicia sativa L.) genotipi test edilmiştir. Çalışmanın amacı, basit kore¬lasyon katsayıları, path ve stepwise analizleri kullanılarak tane ve saman verimine etki eden karakterleri saptamaktır. Hasat öncesi seleksiyonlarda tane verimi için çiçeklenme gün sayısı, gelişme notu, tohum/bitki ve meyve/boğum; saman verimi için bitki boyu, gelişme notu, yaprakçık sayısı ve meyve/boğum önemli bulunmuştur. Hasat sonrası seleksiyonlarda tane verimi için hasat indeksi, saman verimi, gelişme notu ve 1000 tane ağırlığı; saman verimi için bitki boyu, gelişme notu, tane verimi ve hasat indeksi önemli olduğu saptanmıştır.

___

  • 1. DSİ, Güneydoğu Anadolu Projesi. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Etüt ve Plan Daire Başkanlığı Yayınları. Ankara,1980.
  • 2.Tekinel, O., Güneydoğu Anadolu Projesi Türkiye, Çukurova ve Mersin Ekonomisine Muhtemel Etkileri. TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Toplantısı, 20 Temmuz, Mersin, 1990.
  • 3.Tekinel, O., Southeastern Anatolian Project. XVII. ICBP European Continental Section Conference. May, 15-20. Adana, 1989.
  • 4.Anonymous, Tarım ürünleri Pazarlaması ve Bitki deseni Planlaması ile Pazarlama ve Bitki Deseni Planlaması Çalışmasının Entegrasyonu. II. Cilt. T.C. Başbakanlık GAP Bölge kalkınma İdaresi Başkanlığı. Ankara, 1992.
  • 5.Anonymous, Tarım İl Müdürlüğü Kayıtları. Şanlıurfa, 1995.
  • 6.İdil, O., Örnekleme Teorisi ve İşletme Yönetiminde Uygulanması. İstanbul Üniversitesi Yayın No: 2708. İşletme Fakültesi Yayın No:107. Fatih Yayınevi Matbaası, İstanbul, 1980.
  • 7.Erkan, O., Ekonomik Araştırmalarda Örnekleme Yöntemleri. Ç.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Ders Notları (Basılmamış). Adana, 1990.
  • 8.Özçatalbaş, O., GAP Bölgesinde (Şanlıurfa’da) Tarımsal Yayım Analizi ve Etkin Bir Yayım Çalışması İçin Gerekli Koşulların Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Doktora Tezi. Adana, 1994.
  • 9.Gül, A., Anket Değerlendirme ve Analiz Programı (ADA). Ç.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Adana, 1991.
  • 10.Sabancı, A., Akıncı, İ., Dünyada ve Türkiye’de Tarımsal Mekanizasyon Düzeyi ve Son Gelişmeler. Tarımsal Mekanizasyon 15. Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı: 404-415. 20-22 Eylül, Antalya,1994.
  • 11.Amman, H., Kostenelemente und Entsschüdigungsansatze für die Benutzung von Landmachinen 1987. FAT-Berichte, Nr. Tanikon,1988.
  • 12.Işık, A., Sabancı, A., Ağanoğlu, V., Tarımsal Mekanizasyonda Satınalma ve Kiralamaya Etkili Faktörlerin Çukurova Koşullarında Değerlendirilmesi. Tarımsal Mekanizasyon 11. Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı: 114-123. 10-12 Ekim, Erzurum, 1988.
  • 13.Işık, A., Sulu Tarımda Kullanılan Mekanizasyon Araçlarının Optimum Makina ve Güç Seçimine Yönelik İşletme Değerlerinin Belirlenmesi ve Uygun Seçim Modellerinin Oluşturulması Üzerinde Bir Araştırma. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Doktora Tezi. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Yayın Kod. No: 108. Adana, 1988.
  • 14.Ocakıl, I., I. Etap Şanlıurfa-Harran Sulaması Mekanizasyon İhtiyacı (Çoğaltma). T.C. Başbakanlık GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı. Tarımsal Mekanizasyon Kurul Toplantısı, 8-9 Eylül, Bursa, 1995.
  • 15.Yavuzcan, G., Keskin, R., Ayık, M., Öztürk, R., Acar, A.İ., Çelik, A., Vatandaş, M., Tarımsal Mekanizasyon Sorunları ve Çözüm Yolları. Güneydoğu Anadolu Projesi Tarımsal Kalkınma Sempozyumu Bildiri Kitabı: 453-467. 18-21 Kasım, Ankara,1986.
  • 16.Ünsal, Y., Sağlam, R., Zeran, Y., Başçetinçelik, A., Harran Ovasında Mevcut Mekanizasyon Durumu ve Mekanizasyon Planlamasına Yönelik Kriterlerin Saptanması. 3. UluslararasıTarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi Bildiri Kitabı: 9-24.26-29 Ekim, İzmir, 1987.
  • 17.Işık ve A., Akıncı, İ., Sabancı, A., GAP Bölgesine Uygun Tarım Makinaları Seçimi ve 2000'li Yıllarda Park Talebi,
  • 18.Yavuzvcan, G., Erkuş , A., Keskin, R., Ayık, M., Girgin, İ., Kavuncu, O., Güneydoğu Anadolu Projesine (GAP) İlişkin Şanlıurfa-Harran Yöresi Tarımsal Mekanizasyon Modelleri. DOĞA Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi, Cilt 13, Sayı 3a, 858-869,1989.
  • 19.Sağlam, R., GAP Bölgesinde Tarımsal Mekanizasyon Durumu. Tarımsal Mekanizasyon 16. Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı: 55-65.5-7 Eylül, Bursa, 1995.
  • 20.ASAE, Agricultural Machinery Management Data. ASAE Standards. ASAE D497.2 MAR94. ASAE, St. Joseph, MI. USA,1994.
  • 21.Dinçer, H., Tarım İşletmelerinde Makina Kullanma Masrafları. TZDK MEsleki Yayınları. Sevil Matbaası, Ankara, 1976.
  • 22.Evcim, Ü., Tarımsal Mekanizasyon İşletmeciliği ve Planlaması Veri Tabanı. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 495, İzmir, 1990.
Turkish Journal of Agriculture and Forestry-Cover
  • ISSN: 1300-011X
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Yayıncı: TÜBİTAK
Sayıdaki Diğer Makaleler

An Investigation on Determination of Characters Regarding to Seed and Straw Yield Using Different Methods in Common Vetch

Sadık ÇAKMAKÇI, Aydın ÜNAY

Bazı soya [ Glycine max (L.) Merill ] çeşitlerinin Kahramanmaraş koşullarında II.ürün olarak yetiştirilebilme olanakları

Lale EFE, H.Ahmet YILMAZ

Forecasting of the Long-Term Allowable Cut for the Akçasu Forestry Enterprise

Altay Uğur GÜL

Doğu Akdeniz Bölgesinde yaygın olarak yetişen bazı salep orkidelerinin embriyo kültürü kullanılarak In vitro koşullarda çoğaltılmaları

Akif ESKALEN, Ayşe ÖZAVCI, Kadriye ÇAĞLAYAN

Investigations on the Fertilization Biology of some Summer Apple Varieties

Sinan ETİ, Mürevvet ILGIN, Ali KÜDEN, Nurettin KAŞKA

Studies on the Cold Hardiness of Some Temperate Zone Fruit Species and Cultivars

Sevgi PAYDAŞ, Ayzin B. KÜDEN, Ali KÜDEN, Burhanettin IMRAK, Nurettin KAŞKA

Possibilities of growing of some soybean [ Glycine max (L.) Merill] cultivars as a double crop under Kahramanmaraş conditions

H. Ahmet YILMAZ, Lale EFE

Çayeli ilçesi kıyı şeridinde çay üretiminde girdi tespiti ve maliyet hesabı üzerine bir araştırma

İhsan ÖZÇELEBİ, Vedat DAĞDEMİR

Doğu ladini [Picea orientalis (L.) link.] öz odun diri odununun iç morfolojik özeliklerinin incelenmesi

Nurgül AY, Hamiyet ŞAHİN

Dondurularak depolanan sığır böbrek yağının ve koyun kuyruk yağının bazı özeliklerine butilendirilimiş hidroksitoluen ve butilendirilmiş hidroksianziol'ün etkisi üzerine araştırma

Ömür ATAY, A.Hamdi ERTAŞ