Türk Tarihçiliğinde Tezler/Teoriler

Tarih tezlerinin/teorilerinin temelinde tarihin disiplin dışı amaçları bağlamında yüklenen misyonlar yer almaktadır. Bu bağlamda yer verilmiş olan tezlerde gelen hatlarıyla Batı merkezci tarihyazımı üzerinden ‘biz’ tanımlanmaya/açıklanmaya veya varlığı meşrulaştırmaya çalışılmıştır. Aynı zamanda biz’in tarihyazımında üzerinde yaşanılan coğrafyaya dair bir aidiyet oluşturmak ve mevcut hissiyatı muhafaza ederek geliştirme amacı güdülmüştür. Bu bağlamda bakıldığında Türk Tarih Tezi’nin ilk olması sebebiyle diğer tezler için bir mihenk taşı görevi görmüş olması kaçınılmazdır. Disiplinler arası bir muhtevaya sahip olan tez diğer tezler için de bir başlangıç sayılmaktadır.

Theses/Theories in Turkish Historiography

Based on historical theses/theories, some missions are loaded in the context of nondisciplinary purposes of history. In the theses, given in this context, it has been tried to define/explain 'we' or to legitimize the existence through the Western-centric historiography. At the same time, the aim was to create a sense of belonging to the geography we lived on in the historiography and to develop it by preserving the existing feeling. In this context, the Turkish History Thesis has served as a touchstone for other theses in this region. Having interdisciplinary content, the thesis is regarded as a beginning for other theses.

___

  • Alican, M. (2020). İ’lâ-yı Kelimetullah, Nizam’ı Alem, Kızıl Elma ve Türk Cihan Hakimiyeti Mefkûresi. A. Şimşek (Edt.), Türk Tarihçiliğinde Tezler/Teoriler (s.117-135). İstanbul: Yeni İnsan.
  • Beritan, F. ve Şimşek, A. Tarihyazımında Avrupamerkezciliğin izleri. V.Engin ve A. Şimşek (Edt.), Türkiye’de Tarihyazımı (s.301-314). İstanbul: Yeditepe.
  • Çalen, M. K. (2020). Türkçü tarih görüşü ve Atsız’ın Türk Tarih Tezi. A. Şimşek (Edt.), Türk Tarihçiliğinde Tezler/Teoriler (s.73-91). İstanbul: Yeni İnsan.
  • Gencer, S. (2020). Barbarların sosyalizmi, az gelişmişlik ve kapitalizm: Doğan Avcıoğlu ve Hikmet Kıvılcımlı’nın tarih tezleri. A. Şimşek (Edt.), Türk Tarihçiliğinde Tezler/Teoriler (s. 159-197). İstanbul: Yeni İnsan.
  • Hacısalihoğlu, F. (2020). Teritoryal tarih yazımı bağlamında Anadolucu tarih tezleri. A. Şimşek (Edt.), Türk Tarihçiliğinde Tezler/Teoriler (s.43-73). İstanbul: Yeni İnsan.
  • Kaya, İ. (2017). Sosyolojik düşüncede Avrupa-merkezcilik, ötekileştirme ve oryantalist söylem üzerine post-kolonyal bir okuma ve eleştirisi Cumhuriyet İlahiyat Dergisi, 21 (3): 1973- 2008.
  • Kurt, V. (2012). Siyaset odaklı bir sosyal bilim yaklaşımı: Avrupamerkezcilik. İSZU Sosyal Bilimler Dergisi, cilt.1 (1), ss.6-19.
  • Örnek, C. (2020). Soğuk savaş dönemi tarihçiliği ve Türk-İslam Sentezi perspektifi, A. Şimşek (Edt.), Türk Tarihçiliğinde Tezler/Teoriler (s.91-117). İstanbul: Yeni İnsan.
  • Öz, M. (2020). Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna dair tezler. A. Şimşek (Edt.), Türk Tarihçiliğinde Tezler/Teoriler (s.199- 227). İstanbul: Yeni İnsan.
  • Özcan, U. (2020). Asya tipi üretim tarzı (ATÜT) ve Türk Tarihçiliğine yansımaları. A. Şimşek (Edt.), Türk Tarihçiliğinde Tezler/Teoriler (s.135- 159). İstanbul: Yeni İnsan.
  • Reyhan, C. ve Aksoy, C. (2020). Osmanlı-Türk tarihyazımında garbiyatçı yaklaşım. A. Şimşek (Edt.), Türk Tarihçiliğinde Tezler/Teoriler (s.277- 304). İstanbul: Yeni İnsan.