BANKALARDA FİNANSAL TEKNOLOJİ VE YENİLİKLER

Artan rekabet koşullarında teknolojinin gelişmesiyle birlikte finansal sektör içerisinde özellikle bankacılık sektörünü etkisi altına almış yeniliklerle beraber finansal sektör değişim sürecine girmiştir. Bu değişim süreci içerisine hızlı gelişen teknolojik gelişmeler, bankacılık sektörü ile birlikte finansal piyasalarda yaşanan globalleşmeler, finansal kurumlar arasında rekabet ortamının artması, ödeme sistemlerinde oluşan yenilikler, yeni oluşan finansal hizmetler, finansal hizmetlerin teknolojiyle birleşmesiyle oluşan yeni meslekler ve ilgi alanları ortaya çıkmaktadır. Finansal yeniliklerin teknolojiyle etkileşimi sayesinde maliyetler azalmakta, müşteri memnuniyeti artmakta ve işlem süreçleri hızlanarak zaman kaybı önlenmektedir. Bu çerçeveden bakıldığında küresel dünyada teknolojik trendleri iyi takip eden, iyi fırsatlar sunan firmalar öne çıkarken, teknolojik gelişmelerden uzak olan firmaların geleceği pek parlak görülmemektedir. Finansal teknoloji ve yenilikler başlıklı bu çalışmamızda finansın tanımı, gelişimi ve önemi, teknolojinin gelişimi, finansal alandaki teknolojik gelişmeler, finansal alandaki kurumlarda teknolojinin etkileri, finansal yenilik türleri, yenilikler doğrultusunda gelecekte oluşabilecek meslekler, dijital çağ ve finans alanındaki teknolojik evrilmelerden bahsedilmektedir.

___

  • Arthur.B. (2011). ‘ Teknolojininn Doğası Nedir ve Nasıl Evrilir’. Optimist Yayınları. İstanbul.
  • AA 100.Yıl 1920-2020 Ekonomihttps://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/temassiz-odemelerde-sifresiz-islem-limiti-250-liraya-.yukseltildi/1769251 06.11.2020.
  • Ban. Ü. & Ercan. M.K. (2005). ‘ Değere Dayalı İşletme Finansı Finansal Yönetim ‘. Gazi Kitapevi. Ankara.
  • Blockchain Nedir? https://multinet.com.tr/Basin-Odasi/Basinda-Biz/Sayfalar/blockchain-nedir-bankacilik-icin-neler-getirecek.aspx. 14.05.2019.