Otomotiv Sektöründe Bir Pazarlama Aracı Olarak Sosyal Medya Kullanımı: Volkswagen Örneği

Son dönemde yaşanan teknolojik gelişim ve yenilikler bütün insanları, sosyal hayatımızı ve iş hayatımızı etkisi almış durumdadır. Alışılagelmişin dışında birçok farklılığı da beraberinde getirmiştir Bu değişikliklerden bazıları alışveriş yapmak, kendi reklam figürlerinin oluşturulması ve müşteri ile direkt olarak iletişime geçilmesidir. Bu değişikliğe sebebiyet veren en önemli faktörü dile getirmek gerekirse, internet erişim olanağının artması ve internet kullanımının yaygın bir hal alması, bunun neticesinde de sosyal medyanın ortaya çıkmasıdır. Gerek insanlar gerek de kuruluşlar ürünlerini anında sosyal mecrada tanıtabilmekte, insanlar ise bu ürünlerle ilgili düşüncelerini kolayca iletebilmekte, bu düşüncelerin üzerinde tartışabilmekte, yeni fikirler sunabilmekte ve bunlarla ilgili yorumlar alabilmektedir. Böylece gerçek dünyayı sanal ortamda yaşayabilecekleri bir yol kazanmışlardır. İçerik çözümlemesi ve literatür taraması yönteminin esas olarak belirlendiği bu çalışmada da otomotiv sektörünün içerisinde yer alan firmaların sosyal medyayı ne şekilde kullandıklarına dair cevaplar aranmıştır. Volkswagen ve Doğuş Otomotiv’in ele alındığı ve bu firmaların sosyal medyayı nasıl kullandıklarına dair analizler gerçekleştirilen bu örnekte, Volkswagen’in sosyal medyayı etkili bir biçimde kullandığı bulgusu elde edilmiştir.

The Use of Social Media as a Marketing Tool in Automotive Industry: Volkswagen Case

Recent technological developments and innovations have impact on all people, social life and business life. These developments have led to many changes in our lives. Internet shopping, creating their own advertising content, direct contact with the customer without time and place restrictions are some of these changes. The most important factor that leads to this change is the widespread use of the internet with the increase of the possibility of internet access and the social media resulting from this situation. Both individuals and corporate brands are now able to present their products instantly on social media, people can easily share their thoughts on these products, present new ideas and receive comments on them. This way, they can live the real world in a virtual environment. In this study, which is based on the literature review and content analysis method, answers were sought on how the companies in the automotive sector used social media. Social media usage of Volkswagen Turkey and Doğuş Automotive were taken for example and analyses were made on social media usage. As a result of the analyses, it was concluded that VW was used more effectively in social media.

___

  • Akar, Erkan, “Sanal Toplulukların Bir Türü Olarak Sosyal Ağ Siteleri - Bir Pazarlama İletişimi Kanalı Olarak İşleyişi”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. C. 10, S. 1, 2010, s. 107-122.
  • Arat, Tugay ve Gonca Dursun, “Seyahat ve Konaklama Tercihi Açısından Sosyal Paylaşım Sitelerinin Kullanımı”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi. C. 19, S. 41, 2016, s. 111-128.
  • Can, Lütfiye ve Ayhan Serhateri, “Sosyal Medya Reklamlarının Markaya Yönelik Tutuma Etkisi: Facebook Üzerinde Bir Uygulama”, Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi. C. 2, S. 3, 2016, s. 16-28.
  • Chiaberge, Marcello, “New Trends and Developments in Automotive Industry”, in Automobile Engineering, 2011, erişim tarihi 05.05.2019,
  • https://www.intechopen.com/books/new-trends-and-developments-in-automotive-industry
  • Çekiç Akyol, Ayça, Mevlüt Akyol ve Alper Yılmaz, “Yeni Medya Araçlarında Görsel İletişim: Otomobil Markalarının Sosyal Medya Kullanımları Üzerine Bir İnceleme”, Selçuk İletişim. C. 8, S. 2, 2014, s. 119-131
  • Çiçek, Recep ve Seda Çağma, “Türk Otomotiv Ana Sanayinin Uluslararası Pazardaki Rekabet Gücü: Otomotiv Yan Sanayi Üzerine Bir Uygulama”, Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. S. 28, 2014, s. 260-277.
  • Doğuş Otomotiv Resmi Web Sitesi, erişim tarihi 10.05.2019, www.dogusotomotiv.com.tr
  • Gilbert, Eric and Karrie Karahalios, “Predicting tie strength with social media”, CHI 2009. April 4‐9, 2009.
  • Gökçe, Orhan, İçerik Çözümlemesi-Sosyal Bilimlerde Bir Araştırma Yöntemi, Konya: Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları, 1995.
  • Karbuz, Fahri, And Silahçı ve Emrah Çalışkan, Otomotiv Sektör Raporu, İstanbul: İstanbul Ticaret Odası Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi, 2017.
  • Kietzmann, Jan H. v.diğ., “Social Media? Get Serious! Understanding The Functional Building Blocks of Social Media”, Business Horizons. C. 54, S. 3, 2011, s. 241-251.
  • Kirschenbaum, Alan, “Generic sources of disaster communities: A social network approach”, International Journal of Sociology and Social Policy. C. 24, S. 10/11, 2004.
  • Komito, Lee and Jessica Bates, “Virtually Local: Social Media and Community among Polish Nationals in Dublin”, New Information Perspectives. C. 61, S. 3, 2009.
  • Lim, Sook Huey, “How Instagram Can Be Used as A Tool in Social Network Marketing”, Doctoral Dissertation, Center for Southern New Hampshire University (SNHU) Programs HELP College of Art and Technology, 2014.
  • Mangold, W. Glynn and David J. Faulds, “Social Media: The New Hybrid Element of The Promotion Mix”, Business Horizons. C. 52, S. 4, 2009, s. 357-365.
  • Mayfield, Antony, What is social media, icrossing, e‐book, 2010, erişim tarihi 04.05.2019,
  • http://www.icrossing.co.uk/fileadmin/uploads/eBooks/What_is_Social_Media_iCrossing_ebook.pdf
  • Mitchell, William J., Chris E. Borroni-Bird and Lawrence D. Burns, Reinventing The Automobile Personal Urban Mobility for The 21st Century, U.S.A.: The MIT Press, 2010.
  • OSD, Otomotiv Sanayii 2016 Yılı Küresel Değerlendirme Raporu, 2017, erişim tarihi 15.05.2019, http://www.osd.org.tr/sites717upload/files/2016_Degerlendirme_Raporu-2250.pdf
  • Pişkin, Sercan, Otomotiv Sektör Raporu: Türkiye Otomotiv Sanayii Rekabet Gücü ve Talep Dinamikleri Perspektifinde 2020 İç Pazar Beklentileri, 2017, erişim tarihi 12.05.2019,
  • https://www.taysad.org.tr/uploads/dosyalar/06-02-2017-09-59-170206-Otomotiv_Sektor_Raporu_TSKB-2208.pdf
  • Schivinski, Bruno and Dariusz Dabrowski, “The Impact of Brand Communication on Brand Equity Dimensions and Brand Purchase Intention through Facebook”, Gdansk University of Technology, Faculty of Management and Economics. C. 4, S. 4, 2013, s. 1-24.
  • Solis, Brian, Sosyal Medya İçin Temel Rehber, 2010, erişim tarihi 09.05.2019, http://www.onecaribbean.org/content/files/essentialGuidetoSocialMedia.pdf
  • Toksarı, M., Mürütsoy, M. ve Bayraktar, M., 2014. Tüketici Algılarını Etkileyen Faktörlerde Sosyal Medyanın Rolü: Niğde Üniversitesi İİBF Örneği. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 20 (20), ss. 1-28.
  • Tunçsiper, Çağatay, “Otomotiv sektörünün makro analizi ve strateji yönetimi”, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2014.
  • Yılmaz, Erkan, “Türkiye Otomotiv Sanayinin Gelişimi ve İkinci El Otomobil Talep Fiyatının Belirleyicileri”, Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2016.
  • Yılmazdoğan, Can ve Çağıl Özel, “Sosyal Medya Pazarlamasının Otellerdeki Kullanımının Yararlarına Yönelik Yönetici Algılarının Belirlenmesi: Antalya Örneği”, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi. C. 15, S. 1, 2014, s. 37-62.