Rumex acetosellaL. (Polygonaceae) Bitkisinin Morfolojik, Anatomik ve Mikromorfolojik Özellikleri

Bu çalışma ile tıbbi ve yenilebilir bir bitki olan RumexacetosellaL.’nın morfolojik, anatomik ve mikromorfolojik özellikleri incelenmiştir. Bitkinin kök, gövde, rizom, yaprak ve petiyolünden enine ve yüzeysel kesitler alınmıştır. Bitkinin kökü kırmızı renktedir. Gövde üzerinde de kırmızı çizgiler bulunmaktadır. Yapraklar basit üst yapraklar mızraksı, yaprak kenarları hafif dalgalıdır. Enine kesitlere göre kök sekonder yapıdadır. Gövde enine kesitlerinde öz parankima hücrelerinin kaybolduğu görülmektedir. İletim demetleri etrafında sklerenkima hücreleri yer almaktadır. Taksonun yaprak enine kesitlerinde orta damar bölgesinde iki büyük iletim demeti gözlenmektedir. Mezofil iki sıra palizat, iki sıra sünger parankimasından oluşmaktadır. Elektron mikroskobu görüntülerine (SEM) göre tohum yüzeyinde mumsu bir tabaka bulunmaktadır. Rumexacetosella’nın yaprak yüzeyinde rugose-scrabrate süsler görülmektedir. Meyve yüzeyi ise undulate desenlidir.

___

Baytop, T. 1994. Türkiye’de Tıbbi ve Kokulu Bitkilerin Kullanılışına Tarihsel Bakış, TAB Bülteni, 10, 24-27.

Baytop, T. 1999. Therapy with Medicinal Plants in Turkey (Past and Present). Istanbul University Publications, Istanbul.

Cullen, J. 1972.Rumex. Alınmıştır: Davis P.H, ed., Flora of Turkey and East Aegean Islands, Vol 2. Edinburgh, Edinburgh University Press, 281–293.

Davis, P.H. 1966. Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press. vol II, 15,88-246.

Deniz, L. Serteser, A. ve Kargıoğlu, M. 2010. Uşak Üniversitesi ve Yakın Çevresindeki Bazı Bitkilerin Mahalli Adları ve Etnobotanik Özellikleri. AKÜ Fen Bilimleri Dergisi1, 57–72.

Hutchinson, J. ve Dalziel, J.M. 1954. Flora of West Tropical Africa. Vol. I, Part 1, 2ndEdition, Crown Agents for Overseas Governments Administrations, London, pp. 828.

Keshavarzi, M.Ebrahimi, F. ve Mosaferi, S.2018. Comparative anatomical and micromorphological study of some Rumex species (Polygonaceae). ActaBiologicaSzegediensisVolume 62(1):45-52.

Klimeš, L. ve Klimešova, J. 1999. Root sprouting in Rumexacetosellaunder different nutrient levels. Plant Ecology141: 33–39.

Korkmaz, M. ve Alpaslan, Z. 2014. Ergan Dağı’nın (Erzincan-Türkiye) etnobotanik özellikleri. Bağbahçe Bilim Dergisi, 1 (3) : 1-31.

Shiha, M.A. 2019. Tepal surface micromorphology and its taxonomic implications in somespecies of Polygonaceae in EgyptEgypt. J.Exp. Biol. (Bot.), 15(2): 261 –268.

Simsek, I. Aytekin, F. Yesilada, E. ve Yildirimli, S. 2004. An ethnobotanical survey of the Beypazarı, Ayas, and Güdül District towns of Ankara Province (Turkey). EconBot., 58: 705-720.

Soleimani, M. Jafari, A. Shahrokhabady, K.N. ve Moghadam, D.A. 2014. Comparative Anatomical and Palynological Studies on Rumex L. species (Polygonaceae) in NE Iran. Greener Journal ofBiologicalSciences, 5.99 Vol. 4 (4), pp. 111-115.

Yasmin, G. Khan, M. ve Shaheen, N. Hayat, M.Q. 2010. Micromorphological investigation of foliar anatomy of Fagopyrum Mill., and Rumex L. of Polygonaceae. Pak. J. Bot., 42(1):47-57.
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-3647
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Prof. Dr. Mevlüt AKÇURA
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yapay Sulak Alanlarda Dolgu Malzemesi Seçimine Yönelik Kolon Test Çalışması

Fatma AKÇAKOCA, Zeki GÖKALP

Arı Sütü Miktarının Tahminine Yönelik Olarak Elde Edilen Kategorik Verilerin Bulanık Aralık Regresyon Modeli İle Analiz

Derviş TOPUZ, Nuray ŞAHİNLER

α-Tomatin`nin Antiproliferatif Aktivitesi ve Moleküler Hedef Tanımlaması

Halil I. CIFTCI

Kapalı Sistem ve Serbest Dolaşımlı Sistemlerde Yetiştirilen Beyaz Hindilerin Besi Performansları Bakımından Karşılaştırılması

Hakan İNCİ

ET Gaugeve A Sınıfı Buharlaşma Kap Ölçümlerinin Karşılaştırılması

İsmail TAŞ, Fatih Cem KUZUCU, Seyid Ahmet BECAN

Applicability of Cotton Gin Waste as Litter Material in Broiler Production

Güven Görkem BALABAN, Tülün ÇİÇEK RATHERT

Antalya (Türkiye) 'da İki Fasulye Adi Mozaik Virüs (BCMV) İzolatlarının Polyprotein Genlerinin Moleküler Karakterizasyonu ve Genomik Farklılıkları

Mustafa USTA, Abdullah GÜLLER

Tarım İşletmelerinin Yönetiminde Kullanılan Tarımsal Bilgi Kaynakları:Kırşehir İli Örneği

Halil Özcan ÖZDEMİR, Mustafa KAN

The ControlofTurkestanCockroachBlatta lateralis(Dictyoptera: Blattidae) byTheEntomopathogenic nematode Heterorhabditis bacteriophoraHBH (Rhabditida: Heterorhabditidae) UsingHydrophilicFabric Trap

Yavuz Selim ŞAHİN, İsmail Alper SUSURLUK

Toprağa Uygulanan Pestisitlerin (Chlorpyrifos, Glyphosate) Topraksolucanı Davranışlarına ve Bazı Toprak Biyolojik Özelliklerine Etkisi

Cafer TÜRKMEN, Nurdan ÖZKAN, Yusuf ÖZÇELİK, Damla ÖZÇELİK, Osman TİRYAKİ