Kırıkhan’da Turuncu Havuç Hasadı, İşgücü Gereksinimi ve Hasat Maliyeti

Genellikle sofralık olarak ve taze tüketilen sebzelerin hasatları, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de insan işgücü kullanılarak yapılmaktadır. Ilıman-subtropikal iklim kuşağında yer alan ülkemizde, birçok sebze bol miktarlarda üretilmekte ve tüketilmektedir. Bunlardan bir tanesi de turuncu havuçtur. Kırıkhan/Hatay havuç üretiminde öne çıkan ilk üç ilimizden biridir. Bu çalışmada havucun el ile hasat edilmesinde hasat ekip yapısı, yapılan işlemler, işlerin yapılabilmesi için gereken süreler, işgücü gereksinimleri, birim alana işçilik maliyetleri vb. teknik verilerin turuncu havuç için elde edilmesi ve literatüre kazandırılması hedeflenmiştir. Hasat ekibinin yapısı, matematiksel bir modelle hesaplanabilir duruma getirilmiştir. Bir havuç hasat ekibi, farklı görevleri birbiri peşi sıra yapan 20 işçiden ve işçileri organize eden 1 çavuştan oluşmaktadır. Böyle bir ekip, günlük çalışma süresi içinde (Yaklaşık 9 saatte) 15-16 ton ürünü hasat edebilmektedir. İşçilik maliyeti 175 TL da-1, yakıt maliyeti ortalama 2.5 L da-1 olarak belirlenmiştir.

Orange Carrot Harvesting in Kırıkhan, Labor Requirements and Harvest Cost

Harvests of vegetables usually consumed as table and fresh, were made by human labor in our country as in other countries of the world. In our country, located in the temperate-subtropical climate zone, many vegetables were produced and consumed in abundant quantities. One of them is orange carrot. Kırıkhan / Hatay is one of the first three provinces to stand out in our carrot production. The aim of this study is to obtain technical data groups of workers and tasks related to hand-harvested vegetables, time consumptions, labor capacities, harvest costs etc. for orange carrots and to bring them into literature. The structure of the harvesting crew was made computable by a mathematical model. A carrot harvesting crew consists of 20 workers who perform different tasks one after the other and one sergeant organizing the workers. Such a crew can harvest 15-16 tonnes of product during the daily working time (approximately 9 hours). The labor cost is determined as 175 TL da-1 and the fuel cost is 2.5 L da-1

___

  • Acıkders, 2018. Açık Ders Genel Sebzecilik. Ankara Üniv. Zir. Fak. 1. Hafta Ders Notları. (https://acikders.ankara.edu.tr) (Erişim tarihi: 17.9.2018).
  • İşcan, S., Ayyıldız, Z., Gültekin, E., Uyan, A., Gökalp, Y., Çınar, M., Bülbül, R. 2007. Bağ-Bahçe Mekanizasyonu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Adana Zirai Üretim İşletmesi ve Personel Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Adana. ISBN: 975-407-110-1. Yayın No: 7, 171 s.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı, 2017. Havuç Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Yayınları. (https://www.tarimorman.gov.tr) (Erişim tarihi: 17.9.2018).
  • Tarımdan Haber, 2018. Tarım ve Ziraat Bilgi Bankası, Havuç çeşitleri. (https://www.tarimdanhaber.com) (Erişim tarihi: 4.9.2018).
  • Tarımsal İstatistik, 2018. Agristat, Havuç Yetiştiriciliği. (http://www.tarimsalistatistik.com/tr) (Erişim tarihi: 17.9.2018).
  • Tezer, E. 1975. Tarla Ziraatı Mekanizasyonu. BH-417. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. Tarımsal Mekanizasyon Bölümü, Adana.
  • Tunçer, İ.K., Özgüven, F. 1989. Bağ Bahçe Sebze ve Endüstri Kültürlerinde Mekanizasyon Olanakları. Türkiye Zirai Donatım Kurumu Mesleki Yayınları. Yayın No:52 İdeal Matbaacılık, Ankara. ISBN: 3-490-13215-7. 196 s.
  • TÜİK, 2017. Türkiye İstatistik Kurumu Verileri. (http://www.tuik.gov.tr) (Erişim tarihi: 17.9.2018).
  • Uğurluay, S. 2008. Çukurova Bölgesi’nde Bazı Sebzelerin Hasadında Teknik Başarıların Belirlenmesi ve Prototip Pırasa Hasat Makinesi Geliştirilmesi. Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Adana.
  • Uğurluay, S., İnce A., Sessiz, A., Kayişoğlu, B., Güzel E., Özcan M.T. 2010. Hasat Harman Makinaları ve İlkeleri. Nobel Kitabevi, Adana. ISBN: 978-605-397-111-5. 316 s.
  • Vural, H., Eşiyok, D., Duman, İ. 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme). Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir. ISBN: 975-97190-0-2.
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-3647
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Prof. Dr. Mevlüt AKÇURA
Sayıdaki Diğer Makaleler

Effect of PEG Induced Drought Stress on Germination and Seedling Traits of Maize (Zea mays L.) Lines

Manu M. MAGAR, Atit PARAJULİ, Bindeshwor P. SAH, Jiban SHRESTHA, Binesh M. SAKH, Keshab B. KOİRALA, Shambhu P. DHİTAL

Kendilenmiş Mısır Hatlarının Kuraklık Stresine Tolerans Düzeylerinin Belirlenmesi

Şekip ERDAL

Ardahan’da Yetişen Kediotunun (Valeriana officinalis L.) Antimikrobiyal Ve Antioksidan Potansiyelinin Belirlenmesi

VESİLE DÜZGÜNER, NURCAN ERBİL

Genetic Diversity Analysis of Aydın/Turkey Dittrichia viscosa (L). Greuter (Asteraceae) Populations Using RAPD Markers

EMRE SEVİNDİK, Sefa UZUN, MEHMET YAVUZ PAKSOY

Karadeniz’de (Sinop Yarımadası Civarı) Avlanan İzmarit Balığı, Spicara smaris (Linnaeus, 1758), Etinin LC-MS/MS Kullanarak Amino Asit İçeriğinin Tespiti ve Ağırlık-Boy İlişkisi

ÖZLEM BİLGİN, Uğur ÇARLI, Selahattin ERDOĞAN, Murat Emrah MAVİS, Gökçe GOKSU GURSU, Muhittin YILMAZ

Sulama Kuyularında Çakıl Zonu Genişliklerinin Kritik Dalma Derinliğine ve Vorteks Oluşumuna Etkisi

OSMAN ÖZBEK

Antalya Doğal Florasında Bulunan Bazı Üçgül (Trifolium sp.) Türlerinin Toplanması ve Morfolojik Karakterizasyonu

Mehmet ÖTEN, Semiha KİREMİTCİ, Cengiz ERDURMUŞ

Tarımsal Kalkınma, Sulama ve Su Ürünleri Kooperatiflerinde Kurumsal Yapı ve Yönetici Profilinin Tespiti: Çanakkale İli Örneği

BENGÜ EVEREST, Murat YERCAN, Sibel TAN

Bingöl İlinde Arıcılık Faaliyetinin Mevcut Yapısı Üzerine Bir Araştırma&

BÜNYAMİN SÖĞÜT, Helda Ebru ŞEVİŞ, ERSİN KARAKAYA, HAKAN İNCİ, HAVA ŞEYMA YILMAZ

Aydın/Türkiye’de Yayılış Gösteren Dittrichia viscosa (L). Greuter ( Asteraceae) Popülasyonlarının RAPD Markırları ile Genetik Çeşitliliği

Emre SEVİNDİK, Sefa UZUN, Mehmet Yavuz PAKSOY