An Overview of Evapotranspiration Guide for Irrigated Crops in Turkey

The “Action Plan for the Water Use in Agriculture Activation Program” in the Tenth Five-Year Development Plan, prepared by The Ministry of Development for the period 2014-2018, is one of the most important indicators of the increasing importance of water resources and irrigation. It’s published according to Blaney-Criddle method with the data of the Crop Evapotranspiration Guideline in 1982, for a guide to be updated by General Directorate of Agricultural Research And Policies (TAGEM) and General Directorate of State Hydraulic Works (DSI) in 2013, using the Food and Agriculture Organization (FAO) Penman Monteith method. While DSİ undertakes the calculation of reference plant water consumption (ET0), effective precipitation and irrigation water requirement of this update, TAGEM is responsible for the compilation of information obtained from irrigation researches, calculation of plant coefficient (kc) values, publication of guides in written and electronic media realized. In this study, five guides (Balıkesir, Çanakkale, Edirne, Kocaeli and Tekirdağ) in three different climatic regions (Akdeniz Ardı, Marmara and İç GeçitMarmara) were used in this guide, which the two institutions jointly organize and update with intensive effort, TUIK 2012-2016 considering the data, the county made on the basis of agriculture and untreated plants, guide place whether to get cases examined, the importance and aspects to be developed contacts have tried to reveal.

Türkiye’de Sulanan Bitkilerin Bitki Su Tüketimi Rehberi’ne Genel Bir Bakış

Kalkınma Bakanlığı tarafından 2014-2018 yılları için hazırlanan Onuncu Beş Yıllık Kalkınma Planında yer alan “Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi Programı Eylem Planı” su kaynakları ve sulamanın öneminin her geçen gün arttığının en önemli göstergelerinden birisidir. Araştırma Enstitülerinin verileri ile Blaney-Criddle yöntemine göre 1982 yılında basılan ve bugüne kadar kullanılan Bitki Su Tüketim Rehberinin yerine, Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Penman Monteith yönteminin kullanılarak güncellenecek bir rehber için 2013 yılında Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) arasında İkili İşbirliği Protokolü yapılmıştır. DSİ, bu güncellemenin, referans bitki su tüketimi (ET0), etkili yağış ve sulama suyu ihtiyacı hesaplamalarını üstlenirken, TAGEM de Araştırma Enstitülerinde yapılmış sulama araştırmalarından elde edilen bilgilerin derlenmesi, bitki katsayısı (kc) değerlerinin hesaplanması, rehberin yazılı ve elektronik ortamda yayınlanması işlemlerini gerçekleştirmiştir. Bu çalışmada, iki kurumun ortaklaşa organize olarak yoğun emek, çaba ve süre harcayarak güncelleştirdiği bu rehberde, üç farklı iklim bölgesindeki (Akdeniz Ardı, Marmara ve İç Geçit-Marmara) beş ilde (Balıkesir, Çanakkale, Edirne, Kocaeli ve Tekirdağ), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2012-2016 verileri dikkate alınarak, ilçe bazında tarımı yapılan ve yapılmayan bitkilerin rehberde yer alıp almama durumları incelenerek rehberin önemi ve geliştirilmesi gereken yönleri ortaya konmaya çalışılmıştır.

___

Güngör Y, Erözel AZ, Yıldırım O. 2010. Sulama (4. Baskı). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:1580. Ders kitabı:532, Ankara.

Mızrak G. 2014. Buğday ve Mamüllerinde Kalite. Türkiye Tohumcular Birliği Dergi Eki. Türkiye Tohumcular Birliği El Kitapları Serisi. No:2, Yıl:2., Sayı:8.

TAGEM. 2016. Türkiye’de Sulanan Bitkilerin Bitki Su Tüketimi Rehberi. Erişim tarihi: 04.12.2016. https://www.tarim.gov.tr/ TAGEM/Belgeler/T%C3%BCrkiyede%20

TCTOB. 2018a. Tarım Havzaları Yönetmeliği. Erişim Tarihi: 28.06.2018. http://mevzuat. basbakanlik.gov.tr/Metin.Aspx? MevzuatKod=7.5.14262&MevzuatIliski=0&sourceXmlSear ch=tar%C4%B1m.

TCTOB. 2018b. Türkiye Tarım Havzaları. Erişim Tarihi: 28.06.2018. https://www.tarim. gov.tr/SGB/TARYAT/ Link/9/Tarim-Havzalari Sulanan%20Bitkilerin%20Su%20 T%C3%BCketimi%20Rehberi%205-9-2016.pdf.

TUIK. 2018. Bitkisel Üretim İstatistikleri, 18.05.2018. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt _id=1001.
Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-127X
  • Yayın Aralığı: Aylık
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Turkish Science and Technology Publishing (TURSTEP)