Modern Ordunun Kadim Savaşçıları: 1828-29 Osmanlı-Rus Harbi’nde Arnavut Askerlerin İstihdamı

Bu çalışmada, Osmanlı ordusunun modernleştirilmesi adına yürütülen faaliyetlerin henüz olgunlaşmadığı bir dönemde meydana gelen 1828-29 Osmanlı-Rus Savaşı’nda, aylıklı Arnavut askerlerin Osmanlı ordusuna dâhil edilmeleri konu alınmıştır. Çalışmada ağırlıklı olarak Arnavut savaşçıların Osmanlı ordusunda istihdamları, sevk ve idareleri hususunda yaşanan sorunlar üzerinde durulmuştur. Yaşanan sorunlara, Osmanlı yönetimi tarafından ne gibi tepkiler verildiğinin yanı sıra bu sorunların, savaşın seyrine olan etkileri de açıklanmaya çalışılmıştır. Osmanlı Devleti’nin klasik dönemlerinden itibaren seferlere aylıklı asker olarak katılan Arnavutların, önceki savaşlara nazaran orduda duyulan asker ihtiyacına paralel olarak bu savaştaki istihdamları daha fazla olmuştur. Silahaltına alınan asker sayısına paralel olarak yaşanan sorunların sayısı ve çeşitliliği de aynı ölçüde fazla olmuştur. Yoğun olarak istihdam edilen bu savaşçı grup ile Osmanlı idarecileri, bu çalışmada da üzerinde durulan çeşitli sorunlardan dolayı birbirlerinden pek memnun kalmamışlardır. Arnavutlar, genelde alacaklarının ödenmemesinden yakınmaktayken, askerî yetkililer ise daha çok itaatsizlikten, disiplinden uzak tavırlardan ve firarlardan şikâyetçi olmuşlardır. Yaşanan tüm sorunlara rağmen öncesinde ve bu savaşta olduğu gibi hem Arnavut askerler hem de Osmanlı Devleti birbirlerinden istifade etmeye devam edeceklerdi. Arnavutlar paralı askerlik mesleğini icra ederek maişetlerini kazanırken, Osmanlı Devleti ise eksik olan asker kadrolarını bu savaşçı grup ile kapatacaktı.

Ancient Warriors of the Modern Army: Recruitment of Albanian Warriors in the Ottoman-Russian War of 1828-29

In this study it was described that the recruitment of mercenary Albanian soldiers into the Ottoman army during the Ottoman-Russian war of 1828-29. This study focused mainly on the problems experienced during the recruitment, dispatch and administration of Albanian warriors. In addition to what reactions were given to the problems experienced by the Ottoman administrations and the effects of these problems on the course of the war were also discussed. From the classical periods of the Ottoman State, Albanian warriors participated in the wars as mercenaries and a large number of Albanian soldiers were recruited into the army in this war. In parallel with the number of soldiers taken under arms, the number and variety of problems experienced has been much the same. The mercenary Albanian soldiers of the Ottoman army and the Ottoman State administrators were dissatisfied with each other due to the problems. Albanian warriors often complained of lack of payment, while Ottoman military officials complained more of disobedience, indiscipline and desertions. Despite all the problems, both the mercenary Albanian soldiers and the Ottoman State continued to benefit from each other, as they had before and in this war.

___

  • Referans1: Bozbora, Nuray. Osmanlı Yönetiminde Arnavutluk ve Arnavut Ulusçuluğu’nun Gelişimi. İstanbul: Boyut Kitapları, 1997. Referans2: Clayer, Nathalie. Arnavut Milliyetçiliğinin Kökenleri: Avrupa’da Çoğunluğu Müslüman Bir Ulusun Doğuşu. Çev. Ali Berktay. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2013.