Psikolojik Danışman Eğitimi ve Mesleğin Profesyonel Kimlik Gelişimi için Gereksinim Duyulan Yasa ve Yönetmelik Düzenlemeleri

Bu makalede Türkiye’deki psikolojik danışman eğitimi (PDE) ve mesleğin profesyonel kimlik gelişimi için gereksinim duyulan yasa ve yönetmelik düzenlemelerinin neler olabileceği üzerinde durulmuştur. Bunlar 11 başlıkta ele alınmıştır: Mesleki Yeterlilik Kurumu’nda PD, KPD ve OPD standartlarının tanımlanması, PD unvanı ile PDR mezunlarının devlet kuruluşlarında istihdamı, PDR anabilim dallarının eğitim fakültelerinde bölüm olmaları, Psikolojik Danışmanlar Odaları ile Psikolojik Danışmanlar Birliği yasasının çıkması, MEB PDR Hizmetleri Yönetmeliğinin kapsamlı gelişimsel modele göre yeniden düzenlenmesi, Okul ve RAM’larda rehberlik öğretmenliği kadrosu yerine okul psikolojik danışmanlarının istihdam edilmesi, OPD uygulamalarıyla ilgili derslerde, uygulama öğrencilerine yardım eden “rehberlik öğretmenlerine, müdür yardımcılarına ve müdürlere” ders ücreti ödenememesi, rehberlik öğretmenlerinin birden fazla okulda görevlendirilmesi, PDE veren programların akreditasyonu, ruh sağlığı yasasında psikolojik danışmanların sağlayacağı ruh sağlığı hizmetlerinin kapsanması, ve anaokullarındaki “rehberlik öğretmenliği” kadrosunun yeniden verilmesi şeklindedir. Her bir başlık “gereksinimler”, “Ne aşamada?” ve “Nelerin yapılması / başlatılması gerekiyor?” alt başlıklarına göre açıklanmıştır. Sonuç bölümünde kısaca önerilere yer verilmiştir.

___

  • Aslan, A. E. (2015). Psikolojik Danışman Eğitimine Farklı Bir Bakış. R. Özyürek (Ed.), Psikolojik danışman eğitiminde uygulamalı derslerin yürütülmesi sempozyumu, (s. 46- 60). İstanbul: Yazar.
  • Gladding, S. T. (2013). Psikolojik danışma. Kapsamlı bir meslek. (Altıncı basımdan çeviri.). (N. Voltan Acar, Çev. Ed.) Ankara: Nobel.
  • Dağ, H., Türel Kırdök, A., Koçak Delen, Ü., Özyürek, R., Göksu, İ., Taycı, Ü., ve ark. (2009). İki okulda birden görevlendirilen rehber öğretmenlerin görev performansları hakkındaki görüş ve önerileri: Adana ili örneği. Adana: Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Adana Şubesi.
  • Özyürek, R. (2015). Psikolojik danışman eğitiminde uygulamalı derslerin yürütülmesi sempozyumu. (Ed.). e-Kitap. İstanbul: Yazar.
  • Şen, H. (2006). Psikolojik danışmanların özlük sorunları I: Unvan sorunu. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bülteni, 2, 13, 37- 40.
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-1370
  • Başlangıç: 1990
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Aile İşlevselliği ile İntihar Eğilimi Arasındaki İlişkide Sosyalizasyonun Aracılık Rolü

Turgut TÜRKDOĞAN

Ergenlerde Sosyal Bağlılık İçin Bir Hipotetik Model Önerisi*

Ferda Aysan, Mustafa Savcı

Psikolojik Danışman Eğitimi ve Mesleğin Profesyonel Kimlik Gelişimi için Gereksinim Duyulan Yasa ve Yönetmelik Düzenlemeleri

Ragıp ÖZYÜREK

A Hypothetical Model Proposal for Social Connectedness in Adolescents

Mustafa SAVCI, Ferda AYSAN

Belirti Tarama Listesi’nin (SCL-90) Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması: Mokken Ölçekleme Analizleri

Hakan KOĞAR

Güvenli Bağlanma ve Mental İyi Oluş: Şükran Duyma, Umut ve Psikolojik Sağlamlığın Aracılığı

Ayşe Sibel Demirtaş

Üniversite Öğrencilerinde Karanlık Üçlü Kişilik Özellikleri ile Dürtüsellik ve Heyecan Arama Davranışları Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi

Seydi Ahmet SATICI, Ahmet Rıfat KAYİŞ, Muhammet Fatih YILMAZ, Bahtiyar ERASLAN-ÇAPAN

Bilişsel Davranışcı Terapi Kullanılarak Yapılan Araştırma Makalelerinin İçerik Analizi 1997-2018

Ayşe BENGİSOY, Melih Burak ÖZDEMİR, Fatma ERKIVANÇ, Sacide ŞAHİN, Tubanur ÇELİK İSKİFOĞLU

Üniversite Öğrencilerinde Algılanan Sosyal Destek, Benlik Saygısı ve Sabır Arasındaki İlişkiler

Hayri KOÇ, Coşkun ARSLAN

Bir Duygusal Zeka Programının İlkokul Öğrencilerinin Duygusal Zeka, Atılgan, Saldırgan ve Çekingen Davranışlarına Etkisinin İncelenmesi

Tuğçe ALTUNBAŞ, Nilüfer ÖZABACI