HEMİFASİYAL ŞİŞLİK ŞİKAYETİ İLE GELEN HASTADA AYIRICI TANI: OLGU SUNUMU

Giriş: Hemifasiyal şişlik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi kliniğinde nadir de olsa karşılaşılan bir durumdur. Ayırıcı tanının yapılması, tedavi yöntem ve prensiplerini belirleyen en önemli faktördür. Bu çalışmada; hemifasiyal ödem bulgusuna yol açan ve ayırıcı tanıda düşünülmesi gereken patolojilerin hatırlatılması amaçlanmıştır. Olgu sunumu: 23 yaşında erkek hasta polikliniğimize 2 yıl önce başlayan ve son 6 aydır belirgin hale gelen, yüzün sol tarafını tutan şişlik şikayeti ile başvurdu. Hasta 6 yıl boyunca boks sporu ile uğraşmakta ve yüzünün sol tarafına darbe almaktaydı. Son 6 aydır sadece antrenman yapıyordu. Fizik muayenede sol hemifasiyal gode bırakmayan ödem mevcut olup, fasiyal sinir frontal ve bukkal dallarında hafif tembellik izlenmekteydi. Diğer fizik muayene bulguları tamamen normaldi. Rutin laboratuvar ve serolojik tetkikleri normal olan hastanın, yüzeyel ultrason incelemesinde; solda subkutan ödem, paranazal tomografi incelemesinde; bilateral sinüzit dışında bulgu yoktu. Tüm yüz manyetik rezonans incelemesinde; maksiller osteomiyelit belirlenirken bu tanı pozitron emisyon tomografisi ile ekarte edildi. Punch biyopsi örneklemesinde subkutan bağdoku gevşekliği ve ödem dışında patolojik bulgu saptanmadı. Mevcut bulgular ışığında hastanın şikayetinin kronik travmaya bağlı olarak geliştiği düşünüldü ve subkutan fibrozis oluşturmak amacıyla hastaya sol hemifasiyal liposakşın (suction lipektomi) uygulandı. Hastanın takiplerinde şikayetlerinin azaldığı görüldü. Sonuç: Hemifasiyal şişlik bir çok patolojiye bağlı olarak gelişebilir. Melkersson-Rosenthal Sendromu, herediter anjiyoödem, maksiller osteomiyelit, rinomaksiller mukormukozis, miyofasiyal ağrı sendromu, erizipel, sarkoidoz ve dental problemler ayırıcı tanıda düşünülmesi gereken patolojilerdir.

DIFFERANTIAL DIAGNOSIS OF HEMIFACIAL PANICULA: CASE REPORT

Introduction: Hemifacial panicula is an uncommon situation in daily plastic surgery practice. Making the differential diagnosis is the most important factor for determining the treatment ways and principals. The aim of this study is to remind the possible pathologies related to hemifacial panicula and discuss the differential diagnosis. Case Report: Twenty-three-years-old male admitted to our clinic with left hemifacial panicula which begun two years ago. He was a professional boxer for six years but left the sport six months ago as his edema became more visible. He pointed out that he took more traumas to the left side of his face due to his boxing style. In physical examination there was an obvious non-pitting edema on his left side of the face with accompanying laziness of buccal-frontal branches of facial nerve. His routine serological and laboratory tests were normal. Subcutaneous thickening was obvious in ultrasonography and there was no abnormality but bilateral sinusitis on computerized tomography. Although MR scans concluded maxillary osteomyelitis, PET-CT scans disproved this diagnosis. Punch biopsies gave nothing but loose subcutaneous tissues with accompanying edema. With present findings, edema is associated with chronic trauma and left unilateral subcutaneous liposuction was made to increase subcutaneous fibrosis. His complaints gradually recovered after the surgery. Result: Hemifacial panicula is idiopathic in most of the cases, it can also be a part of a specific pathology. Melkersson-Rosenthal Syndrome, hereditary angioedema,maxillary osteomyelitis, rhinomaxillary mucormycosis, myofacial pain syndrome, erysipelothrix, sarcoidosis and dental problems are important in differential diagnosis.
Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6878
  • Başlangıç: 1978
  • Yayıncı: Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

KAPİLLER MALFORMASYONDAN KAYNAKLANAN RETİFORM HEMANJİYO-ENDOTELYOMA: NADİR BİR OLGU

Kemal Fındıkçıoğlu, Fulya Fındıkçıoğlu, Caner Kutlugün, Pınar Karabağlı

CERRAHİ GİRİŞİM SONRASI ANJİOÖDEM: BİR OLGU SUNUMU

Elif SARI, Hülda Rıfat ÖZAKPINAR, Tolga ERYILMAZ, Mustafa DURGUN, Hüseyin Fatih ÖKTEM, Ali Teoman TELLİOĞLU

OLGU SUNUMU: MAKÜLER AMİLOİDOZ VE MARJOLİN ÜLSERİNİN İLGİNÇ BİRLİKTELİĞİ

Utku Can Dölen, Yüksel Kankaya, Mustafa Gürhan Ulusoy, Nezih Sungur, Uğur Koçer, Yıldız Albayrak

EL CERRAHİSİ ÖNCESİ RAYNAUD HASTALIĞINI İKİ KEZ SORGULAYINIZ

Kemal FINDIKÇIOĞLU, Fulya FINDIKÇIOĞLU

HEMİFASİYAL ŞİŞLİK ŞİKAYETİ İLE GELEN HASTADA AYIRICI TANI: OLGU SUNUMU

Tamer ŞAKRAK, İsmail KÜÇÜKER, Ercan DEMİRBAĞ

BASİLLER ANGİOMATOSİS: NADİR GÖRÜLEN BİR CİLT LEZYONU

Aydan Ayşe Köse, Yakup Karabağlı, A. Esra Koku, Özgül Paşaoğlu, Cengiz Çetin

İHMAL EDİLMİŞ KUTANÖZ LEİOMYOSARKOM: OLGU SUNUMU

Burak ÖZKAN, Harun ÇÖLOĞLU, Nebil Bal, Hüseyin Borman

EL VE ÖNKOLDAKİ KOMPLEKS YUMUŞAK DOKU DEFEKTLERİNİN REKONSTRÜKSİYONUNDA PARAUMBİLİKAL PERFORATÖR TABANLI PEDİKÜLLÜ ABDOMİNAL FLEP UYGULAMALARIMIZ

Mustafa Erol DEMİRSEREN, Cemil Özerk DEMİRALP, Yakup DUMAN, Ersin AKŞAM, Kasım KILIÇARSLAN

VULVADA İKİ TEPECİK: OLGU SUNUMU

Özlem Çolak, Yüksel Kankaya, Uğur Koçer

MEME REKONSTRÜKSİYONUNDAKİ 10 YILLIK DENEYİMİMİZ

Doğan Alhan, İsmail Şahin, Fırat Özer, Fatih Zor, Mustafa Nişancı, Serdar Öztürk, Muhitdin Eski, Selçuk Işık