Türkiye'de Kariyer Uzmanlık Sisteminin Tarihsel Gelişimi ve Bilgi ve Belge Yönetimi Açısından Durum Değerlendirmesi

Dünya’nın hızlı değişimine paralel kendini her geçen gün yineleyen iş yaşamında; bireylerin kariyer yollarını doğru belirlemeleri, örgütlerin ise stratejik hedeflerine ulaşmada ve rekabette kendilerini üstün kılacak, en fazla katma değeri sağlayacak çalışanları yapılarına dâhil etmeleri ve sürekli gelişim göstermeleri gerekmektedir. Türkiye’deki kariyer sisteminin tarihsel geçmişi, Bilgi ve Belge Yönetimi mezunlarının kariyer sisteminde ilerleyebilmesi için yapılması gerekenlere değindiğimiz bu çalışma, kariyer yolunda ilerlemek isteyenlere yönelik bir değerlendirme amacı taşımaktadır.

Historical Development of the Career Specialization System in Turkey and Evaluation in Terms of Information and Record Management

In business life where it is essential to adapt day byday to therapidchangesin theworld,itis necessary for individuals todeterminetheir careerpathscorrectlyandfor organizationstoshow continuous improvement andhave employees who willprovide thehighestadded value totheirorganizations and makethe organization superiortoreach its strategicgoals. Thisstudywhichis about historicaldevelopmentofthe career system inTurkey aims to providean evaluationtothe peoplewhowanttohaveprogress intheircareersby guidingabout career systemfor graduatesof InformationandRecordManagement

___

  • Albayrak,S. O. (2015). Türkiye'de kamu personel rejiminde kopuş ve kariyer uzmanlık sistemi. YayımlanmamışDoktora Tezi. Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Çalık T. ve Ereş F. (2006). Kariyer yönetimi tanımlar, kavramlar, ilkeler. Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Foster, P. (1987). The contribution of education to development: economics of education, research and studies. England: Oxford Pergamon Press.
  • Kamu yönetiminin iyileştirilmesi yeniden yapılandırılması özel ihtisas komisyonu raporu. (2000). Sekizinci beş yıllık kalkınma planı. Ankara: Devlet Planlama Teşkilatı.
  • Karadeniz, Şenol (2013). Halk kütüphanelerinde kariyer. Türk Kütüphaneciliği, 27 (4) 654-666.
  • Schonberger, R.J. (1982). Japanese manifacturing techniques. New York: The Free Press.