Bilgi Teknolojisinin Üniversite Kütüphanelerindeki Planlama ve Örgütleme İşlevleri Üzerine Etkileri ve Türkiye'deki Uygulamaya İlişkin Bir Araştırma

Bilgi teknolojisinde (BT) meydana gelen hızlı değişimler ve bilgisayar donanım maliyetlerinin giderek azalma eğilimi göstermesi, BT'nin üniversite kütüphanelerinde yoğun bir biçimde kullanılmasına yol açmaktadır. Üniversite kütüphaneleri, teknolojiyi etkin bir şekilde kullanabilmek için örgütsel süreç ve yapılarında birtakım değişikliklere gitmek zorundadır. Bu bağlamda, çalışma, Türkiye'deki üniversite kütüphane yöneticilerinin, BT'nin, temel yönetim işlevlerinden planlama ve örgütleme üzerine etkilerine ilişkin görüşlerini saptamayı ve bu etkilerin kişisel ve örgütsel değişkenlere göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Alanında yapılan ilk araştırma olması açısından, bu çalışma, yapılacak diğer araştırmalara ışık tutmayı hedeflemektedir.

The Effects of Information Technology Functions of Planning and Organizing in the University Libraries and a Study on the Turkish Case

Rapid changes in information technology (IT) and a growing downward tendency in the cost of computer hardware, involve the use of IT in the university libraries excessively. University libraries have to make some changes in their organisational processes and bodies in order to be able to use the technology effectively. In this sense, the aim of this study is to determine the university library managers' opinions in Turkey on the effects of lT's on planning and organisation which are the basic managing functions and is to determine if these effects have meaningful differences according to personal and organisational variables. This study aims to light the way for other studies in the field since it is the first example in this field.

___

  • Barca, Mehmet. (2002). "Yeni ekonomide bilgi yönetiminin stratejik önemi", I. Ulusal bilgi, ekonomi ve yönetim kongresi (10-11 Mayıs 2002): bildiriler kitabı içinde (525). Hereke-İzmit: Kocaeli Üniversitesi.
  • Bayrak, Sabahat. (2003). "Bilişim teknolojilerinin yarattığı devrim: toplumsal ve örgütsel etkileri", Bilgi teknolojileri kongresi (01-04 Mayıs 2003) içinde (171). Denizli: Pamukkale Üniversitesi.
  • Bedük, Aykut. (2002). "Bilgi çağı, örgütlerde bilginin önemi ve bilgi teknolojilerinin örgütlere sundukları değişim ve olanaklar", I. Ulusal bilgi, ekonomi ve yönetim kongresi (10-11 Mayıs 2002): bildiriler kitabı içinde (703). Hereke-İzmit: Kocaeli Üniversitesi.
  • Kaleli, Nilay ve Ahmet Şen. (2002). "Bilgi toplumunda yönetim ve organizasyon", I. Ulusal bilgi, ekonomi ve yönetim kongresi (10-11 Mayıs 2002): bildiriler kitabı içinde (745). Hereke-İzmit: Kocaeli Üniversitesi.
  • Kurulgan, Mesut. (2004). Bilgi teknolojisinin üniversite kütüphanelerinde yönetim işlevleri üzerine etkileri ve Türkiye'deki uygulamaya ilişkin bir araştırma. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Eskişehir, Anadolu Üniversitesi.
  • Marchant, Maurice P. ve Marc M. England. (1989). "Changing management techniques as libraries automate", Library Trends 37(4):469-483.
  • Pasquinelli, Art. (2003). "Information technology advances in libraries" [Çevrimiçi] Elektronik adres: http://www.sun.com/products-n-solutions/edu/whitepapers/pdf/it_advances.pdf [18.06.2004].
  • Pattison, Liz ve Vicki Williamson. (1992). "Organizational culture, structures and styles: impact of new technologies" [Çevrimiçi] Elektronik adres: http://web.simmons.edu/~chen/nit/NIT'92/295-pat.htm [06.09.2002].
  • Stueart, Robert D. ve Barbara M. Moran. (1998). Library and information center management. Englewood, Colorado: Libraries Unlimited, Inc.
  • Ülgen, Hayri. (1990). İşletme yönetiminde bilgisayarlar: bilgisayarların işletmenin yönetim ve organizasyonu üzerindeki etkisi ve Türk işletmelerinde bilgisayar kullanımı. 2. bs. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.
  • Wheleen, Thomas L. ve J. David Hunger. (2004). Strategic management and business policy. New Jersey: Pearson Education, Inc.
  • Yontar, Aysel. (1995). Kütüphane ve belge-bilgi merkezlerinde bilimsel yönetimin önemi. İstanbul: Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi Yayınları.