LAPARASKOPİK OLARAK TEDAVİ EDİLEN BİR ADNEKSİYEL TORSİYONUN, 4 AY SONRA DEV BİR MÜSİNÖZ OVARİYAN KİSTADENOM HALİNİ ALMASI: OLGU SUNUMU

Giriş: Bu olgu sunumunda ovariyan torsiyon nedeni ile laparos-kopik olarak tedavi edilen bir olguda 4 ay sonra dev bir müsinöz kistadenomun tespit edilmesi ve tedavisi sunulmuştur. Olgu Sunumu: Yirmi bir yaşında, nullipar bir kadın ani ve şiddetli sol kasık ağrısı, ateş, bulantı ve kusma şikâyeti ile kliniğimize başvurdu. Transabdominal ultrasonografi (TA-USG) ile yapılan değerlendirmede sol overin büyüyerek 10x9x9 cm boyutlarına geldiği ve multikistik yapılar içerdiği belirlendi. Tümör belirteçleri normal idi. Renkli Doppler USG incelemesinde adneksiyel kan akımının kaybolduğu tespit edildi. Bunun üzerine adneksiyel torsiyon ön tanısı ile tanısal laparoskopi yapıldı. Laparoskopide sol overin torsiyone ve multikistik yapıda olduğu gözlendi. Torsiyone olan over kendi etrafında detorsiyone edildi. İntraoperatif olarak yapılan renkli Doppler USGnin adneksiyel kanlanmamın iyi olduğunu göstermesi üzerine işlem o safhada sonlandırıldı. Kistlerdeki sıvı aspire edildi. Kist sıvısının intraoperatif olarak yapılan sitolojik incelemesinde tümör hücrelerine rastlanmadığı için kama şeklinde frozen patolojik incelemeye gerek duyulmadı. Önerilerin aksine hasta operasyondan 4 ay sonra kontrole geldi. Yapılan USGde sol overin 17 cm boyutunda olduğu tespit edildi. Laparotomide sol overin bal peteği görünümünde olduğu izlendi. Sol overden yapılan frozen incelemede benign müsinöz kistadenom varlığı tespit edildi. Bu nedenle hastaya sol ooferektomi uygulandı. Sonuç: Bu olguda görüldüğü gibi intraoperatif frozen değerlendirme ve postoperatif yakın takip over kistlerinin tedavisinde çok önemlidir.

Aim: This report describes a patient who rapidly developed a huge mucinous cystadenoma in the left ovary soon after laparoscopic correction of left adnexal torsion Material and method: A 21-year-old nulliparous woman was admitted to our hospital with sudden and severe left-sided lower abdominal pain, fever, nausea and vomiting. Transabdominal ultrasonographic evaluation revealed an enlarged left ovary of 10x9x9 cm in size which included multiple cysts. A serum panel showed normal levels of tumor markers. Color and pulsed Doppler ultrasonography of the ovarian vasculature revealed the presumptive diagnosis of adnexal torsion. To salvage the twisted adnexa, immediate laparoscopy was planned. The left ovary was observed as polycystic and twisted during laparoscopy. It was successfully unwound using grasper. After unwinding of the ovary, intraoperative color Doppler examination confirmed the restoration of blood flow thorough the ovarian pedicle. Four months later, this cyst had enlarged to 17 cm. At this stage, laparotomy was performed. Frozen section of the wedge specimen in left ovary revealed mucinous ovarian cystadenoma. Left oophorectomy had to be performed because cystectomy only was not feasible. Conclusion: This case highlights the importance of intraoperative frozen section examination and postoperative close monitoring of unwound ovaries.