Koroner subklavyan çalma sendromu oldukça nadir görülen klinik bir tablodur. Koroner subklavyan çalma sendromu ve ciddi karotid darlığı olan 65 yaşındaki erkek hastada eş zamanlı olarak sol karotid sol subklavyan safen ven bypass ve aynı taraf karotid endarterektomi uygulandı. Serebral ve miyokardiyal revaskülarizasyon sonrası hastanın genel durumunda belirgin bir düzelme saptandı.
Coronary subclavian steal syndrome is a extremely rare clinical picture. Concomittantly left carotid-left subclavian saphenous vein bypass and ipsilateral carotid endarterectomy was performed to a 65-year-old male patient with coronary subclavian steal syndrome and severe carotid artery stenosis. General condition of patient is remarkably recovered after both cerebral and myocardial revascularization. "> [PDF] Sol karotid-subklavyan bypass ve eş zamanlı aynı taraf karotid endarterektomi uygulaması | [PDF] Left carotid-subclavian bypass and concomittantly ipsilateral carotid endarterectomy Koroner subklavyan çalma sendromu oldukça nadir görülen klinik bir tablodur. Koroner subklavyan çalma sendromu ve ciddi karotid darlığı olan 65 yaşındaki erkek hastada eş zamanlı olarak sol karotid sol subklavyan safen ven bypass ve aynı taraf karotid endarterektomi uygulandı. Serebral ve miyokardiyal revaskülarizasyon sonrası hastanın genel durumunda belirgin bir düzelme saptandı. "> Koroner subklavyan çalma sendromu oldukça nadir görülen klinik bir tablodur. Koroner subklavyan çalma sendromu ve ciddi karotid darlığı olan 65 yaşındaki erkek hastada eş zamanlı olarak sol karotid sol subklavyan safen ven bypass ve aynı taraf karotid endarterektomi uygulandı. Serebral ve miyokardiyal revaskülarizasyon sonrası hastanın genel durumunda belirgin bir düzelme saptandı.
Coronary subclavian steal syndrome is a extremely rare clinical picture. Concomittantly left carotid-left subclavian saphenous vein bypass and ipsilateral carotid endarterectomy was performed to a 65-year-old male patient with coronary subclavian steal syndrome and severe carotid artery stenosis. General condition of patient is remarkably recovered after both cerebral and myocardial revascularization. ">

Sol karotid-subklavyan bypass ve eş zamanlı aynı taraf karotid endarterektomi uygulaması

Koroner subklavyan çalma sendromu oldukça nadir görülen klinik bir tablodur. Koroner subklavyan çalma sendromu ve ciddi karotid darlığı olan 65 yaşındaki erkek hastada eş zamanlı olarak sol karotid sol subklavyan safen ven bypass ve aynı taraf karotid endarterektomi uygulandı. Serebral ve miyokardiyal revaskülarizasyon sonrası hastanın genel durumunda belirgin bir düzelme saptandı.

Left carotid-subclavian bypass and concomittantly ipsilateral carotid endarterectomy

Coronary subclavian steal syndrome is a extremely rare clinical picture. Concomittantly left carotid-left subclavian saphenous vein bypass and ipsilateral carotid endarterectomy was performed to a 65-year-old male patient with coronary subclavian steal syndrome and severe carotid artery stenosis. General condition of patient is remarkably recovered after both cerebral and myocardial revascularization.

___

  • 1) Harjola PT, Valle M. The importance of aortic arch or subclavian angiography before coronary reconstruction. Chest 1974;66:436-8.
  • 2) Brown AH. Coronary steal by internal mammary graft with subclavian stenosis. J Thorac Cardiovasc Surg 1977;73:690-3.
  • 3) Tyras DH, Barner HB. Coronary-subclavian steal. Arch Surg 1977;112:1125-7.
  • 4) FitzGibbon GM, Keon WJ. Coronary subclavian steal: a recurrent case with notes on detecting the threat potential. Ann Thorac Surg 1995;60:1810-2.
  • 5) Blemker DL, Trippi JA. Coronary-subclavian steal as a cause of dyspnea. Indiana Med 1992;85:136-8.
  • 6) Bryan FC, Allen RC, Lumsden AB. Coronary-subclavian steal syndrome: report of five cases. Ann Vasc Surg 1995;9:115-22.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Amfizem tedavisinde endoskopik akciğer hacim küçültme işleminin rolü

Korkut BOSTANCI, Ralf EBERHARDT, Felix J. F. HERTH

Çocuk yaş grubunda nadir bir kardiyak tümör: Sağ atriyal miksoma

İhsan İŞKESEN, Adnan Taner KURDAL, Bekir Hayrettin ŞİRİN, Mazhar ESERDAĞ

The effects of chlorhexidine gluconate and silver nitrate on rabbit lung: An experimental study

Burçin ÇELİK, Ekber ŞAHİN, Aydın NADİR, Şahande ELAGÖZ, Şinasi MANDUZ, Şule KARADAYI, Yücel AKTAŞ, Melih KAPTANOĞLU

"Right atrial-jugular vein graft bypass" for treatment of superior vena cava syndrome caused by protein S deficiency

Hülya SUNGURTEKİN, Ali Vefa ÖZCAN, Ahmet BALTALARLI, Gökhan ÖNEM, İbrahim GÖKŞİN, Mustafa SAÇAR

Sağ pnömonektomi sonrası sol akciğere kama rezeksiyonu: Olgu sunumu

Aydın TAŞDÖĞEN, Volkan KARAÇAM, Nezih ÖZDEMİR, Hasan HEPAĞUŞLAR, Kadriye Banu GÖKÇEN, Ahmet ÖNEM, Gün Murat EYÜPOĞLU, Aydın ŞANLI

Acute aortic dissection due to long-term steroid therapy for Addison's disease

Bilgin EMRECAN, Fahri ADALI, Ahmet BALTALARLI, Gökhan ÖNEM, Mustafa SAÇAR

Mitral kapak değişimi sonrası oluşan sol ventrikül yırtığının dikişsiz tamiri

Noyan Temuçin OĞUŞ, Murat BAŞARAN, Özer SELİMOĞLU

The control of a reconstructed pulmonary valve with a pericardial patch using multislice computed tomography

Emir CANTÜRK, Cengiz EROL, Caner ARSLAN, Bekir KAYHAN

Right-sided Bochdalek hernia in an adult: A case report

Alper AVCI, Serdar ONAT, Refik ÜLKÜ, Cemal ÖZÇELİK

Ascending aortic aneurysm and supravalvular aortic membrane in a case with Marfan's syndrome and Hodgkin lymphoma diagnosed in the postoperative period

Bilgehan ERKUT, Azman ATEŞ, İbrahim YEKELER, Yekta GÜRLERTOP

Academic Researches Index - FooterLogo