Kalsifiye amorf tümör, kalpte nadir olarak görülen bir nonneoplastik tümör veya intrakaviter kardiyak kitledir. Sıklıkla sol ventrikül ve mitral kapak ile ilişkilidir. Klinik semptomlar asemptomatik durumdan ciddi nörolojik ve kardiyopulmoner semptomlara kadar çeşitlilik gösterir. Kitle ameliyat öncesinde ekokardiyografi, bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntüleme gibi görüntüleme çalışmaları ile gösterilebilse de, kesin tanı numunenin patolojik olarak incelenmesi ile konur. Tekrarlama olasılığı nedeniyle cerrahi tedavi sonrasında ekokardiyografi ile takip önerilmektedir. Bu yazıda mitral kapağın arka yaprakçığı ile ilişkili olan, eforla birlikte dispne ve yorgunluk gibi nispeten sessiz semptomlara neden olan bir kitle sunuldu.
Calcified amorphous tumor is a non-neoplastic tumor orintracavitary cardiac mass which is rarely seen in heart. Itis frequently associated with left ventricle and mitral valve.Clinical symptoms varies from asymptomatic status to seriousneurological and cardiopulmonary symptoms. Imaging studiessuch as echocardiography, computed tomography, or magneticresonance imaging can reveal the mass preoperatively, althoughthe exact diagnosis is done by pathological inspection of thespecimen. Follow-up is recommended by echocardiographyafter surgical treatment due to its recurrence potential. Herein,we present a mass attached to the mitral valve posterior leafletcausing rather silent symptoms such as dyspnea and fatigue onexertion. "> [PDF] Sol atriyum kaynaklı kalsifiye amorf tümörün cerrahi tedavisi | [PDF] Surgical treatment of a calcified amorphous tumor originating from left atrium Kalsifiye amorf tümör, kalpte nadir olarak görülen bir nonneoplastik tümör veya intrakaviter kardiyak kitledir. Sıklıkla sol ventrikül ve mitral kapak ile ilişkilidir. Klinik semptomlar asemptomatik durumdan ciddi nörolojik ve kardiyopulmoner semptomlara kadar çeşitlilik gösterir. Kitle ameliyat öncesinde ekokardiyografi, bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntüleme gibi görüntüleme çalışmaları ile gösterilebilse de, kesin tanı numunenin patolojik olarak incelenmesi ile konur. Tekrarlama olasılığı nedeniyle cerrahi tedavi sonrasında ekokardiyografi ile takip önerilmektedir. Bu yazıda mitral kapağın arka yaprakçığı ile ilişkili olan, eforla birlikte dispne ve yorgunluk gibi nispeten sessiz semptomlara neden olan bir kitle sunuldu. "> Kalsifiye amorf tümör, kalpte nadir olarak görülen bir nonneoplastik tümör veya intrakaviter kardiyak kitledir. Sıklıkla sol ventrikül ve mitral kapak ile ilişkilidir. Klinik semptomlar asemptomatik durumdan ciddi nörolojik ve kardiyopulmoner semptomlara kadar çeşitlilik gösterir. Kitle ameliyat öncesinde ekokardiyografi, bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntüleme gibi görüntüleme çalışmaları ile gösterilebilse de, kesin tanı numunenin patolojik olarak incelenmesi ile konur. Tekrarlama olasılığı nedeniyle cerrahi tedavi sonrasında ekokardiyografi ile takip önerilmektedir. Bu yazıda mitral kapağın arka yaprakçığı ile ilişkili olan, eforla birlikte dispne ve yorgunluk gibi nispeten sessiz semptomlara neden olan bir kitle sunuldu.
Calcified amorphous tumor is a non-neoplastic tumor orintracavitary cardiac mass which is rarely seen in heart. Itis frequently associated with left ventricle and mitral valve.Clinical symptoms varies from asymptomatic status to seriousneurological and cardiopulmonary symptoms. Imaging studiessuch as echocardiography, computed tomography, or magneticresonance imaging can reveal the mass preoperatively, althoughthe exact diagnosis is done by pathological inspection of thespecimen. Follow-up is recommended by echocardiographyafter surgical treatment due to its recurrence potential. Herein,we present a mass attached to the mitral valve posterior leafletcausing rather silent symptoms such as dyspnea and fatigue onexertion. ">

Sol atriyum kaynaklı kalsifiye amorf tümörün cerrahi tedavisi

Kalsifiye amorf tümör, kalpte nadir olarak görülen bir nonneoplastik tümör veya intrakaviter kardiyak kitledir. Sıklıkla sol ventrikül ve mitral kapak ile ilişkilidir. Klinik semptomlar asemptomatik durumdan ciddi nörolojik ve kardiyopulmoner semptomlara kadar çeşitlilik gösterir. Kitle ameliyat öncesinde ekokardiyografi, bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntüleme gibi görüntüleme çalışmaları ile gösterilebilse de, kesin tanı numunenin patolojik olarak incelenmesi ile konur. Tekrarlama olasılığı nedeniyle cerrahi tedavi sonrasında ekokardiyografi ile takip önerilmektedir. Bu yazıda mitral kapağın arka yaprakçığı ile ilişkili olan, eforla birlikte dispne ve yorgunluk gibi nispeten sessiz semptomlara neden olan bir kitle sunuldu.

Surgical treatment of a calcified amorphous tumor originating from left atrium

Calcified amorphous tumor is a non-neoplastic tumor orintracavitary cardiac mass which is rarely seen in heart. Itis frequently associated with left ventricle and mitral valve.Clinical symptoms varies from asymptomatic status to seriousneurological and cardiopulmonary symptoms. Imaging studiessuch as echocardiography, computed tomography, or magneticresonance imaging can reveal the mass preoperatively, althoughthe exact diagnosis is done by pathological inspection of thespecimen. Follow-up is recommended by echocardiographyafter surgical treatment due to its recurrence potential. Herein,we present a mass attached to the mitral valve posterior leafletcausing rather silent symptoms such as dyspnea and fatigue onexertion.

___

  • 1. Reynolds C, Tazelaar HD, Edwards WD. Calcified amorphous tumor of the heart (cardiac CAT). Hum Pathol 1997;28:601-6.
  • 2. Markel ML, Waller BF, Armstrong WF. Cardiac myxoma. A review. Medicine (Baltimore) 1987;66:114-25.
  • 3. Pietro DA, Parisi AF. Intracardiac masses. Tumors, vegetations, thrombi, and foreign bodies. Med Clin North Am 1980;64:239-51.
  • 4. Kubota H, Fujioka Y, Yoshino H, Koji H, Yoshihara K, Tonari K, et al. Cardiac swinging calcified amorphous tumors in end-stage renal failure patients. Ann Thorac Surg 2010;90:1692-4.
  • 5. Aksut M, Onk OA, Sayar İ, Degirmenci H, Onk D, Erentug V. A left atrial calcified amorphous. Turk Gogus Kalp Dama 2015;23:346-8.
  • 6. Choi EK, Ro JY, Ayala AG. Calcified amorphous tumor of the heart: case report and review of the literature. Methodist Debakey Cardiovasc J 2014;10:38-40.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kardiyopulmoner baypas sonrasında inotropik destek tedavisi ve santral parsiyel venö-arteriyel karbondioksit basıncı arasındaki ilişki

Nazan ATALAN, Türkan KUDSİOĞLU, Nihan YAPICI, Gökçen ORHAN, Zuhal AYKAÇ, Ferhat ERENLER, Murat ACAREL, Ali Sait KAVAKLI

Multiple intercostal nerve sheath cysts located at costovertebral angle in bilateral hemithorax

Tevfik İlker AKÇAM, Ayşe Gül ERGÖNÜL, Kutsal TURHAN, Önder KAVURMACI

Cerrahi aort kapak replasmanı ve transkateter aort kapak implantasyonu sonrası hasta-protez uyumsuzluğunun karşılaştırılması

Bilge ECEMİŞ YILMAZ, Burak ERSOY, Mehmet KARACALILAR, Burak ONAN

Osthol sıçanları miyokardiyal iskemi/reperfüzyona karşı korumak için miR-30a’yı azaltarak düzenler ve otofajiyi destekler

Ying HE, Shengzhong LIU, Weifeng LU, Keli HUANG, Tao YU

Pektus ekskavatum için Nuss işleminden sonra brakial pleksus palsisi

Min Wook KIM, Soo Seog PARK, Jin Yong JEONG

Progesteron reseptörünün fibromusküler displazide ekspresyonu: Nadir iki olgu sunumu

Gökçen ORHAN, Elif SAYMAN, Mine ÖNENERK, Şule CANBERK, Murat ERKAN, Pembegül GÜNEŞ

Akut aortik sendromlu bir olgunun atipik klinik tablosu

Seçkin PEHLİVANOĞLU, İclal IŞIKLAR, Bülent SARITAŞ, Hakan ALTAY, Umut KOCABAŞ

Mediastinal hibernoma: Nadir bir tümör

Gülay ÖZBİLİM, Salih ÖZÇOBANOĞLU, Hakan KESKİN

Sol ventriküler destek cihazı implantasyonu sonrası driveline içerisinde sıvı birikimi: Nadir bir olgu

Mustafa Mert ÖZGÜR, Özge ALTAŞ, Kaan KIRALİ, Sabit SARIKAKAYA, Davut ÇEKMECELİOĞLU, Tanıl ÖZER

Mitral darlığı taklit eden kor triatriatum sinister

Muhammet AKYÜZ, Ali Rahmi BAKİLER, Onur IŞIK

Academic Researches Index - FooterLogo