Cilt metastazları akciğer kanserlerinde nadirdir. Bu yazıda akciğer kanserli ve cilt metastazları ile birlikte multinodüler guatr saptanan, biri 30 diğeri 55 yaşında iki kadın hasta sunuldu. Histopatolojik incelemede bir olguda küçük hücreli akciğer kanseri, diğerinde ise adenokarsinom saptandı. Cilt metastazları bir hastada hastalığın ilk şikayetleri olarak belirirken, diğerinde ameliyata hazırlık aşamasında hızla ortaya çıktı. Her iki olguda da multinodüler guatr vardı. İnce iğne aspirasyon incelemelerinde tiroid bezinde malignite gösteren bulguya rastlanmadı. Literatür taramamızda bu birlikteliğin bildirildiği bir olguya rastlamadık.
Cutaneous metastasis from lung cancer is rare. We report two female patients, aged 30 and 55 years, respectively, in whom skin metastasis from lung cancer were accompanied by multinodular goiter. Histopathologic diagnoses were small cell carcinoma and adenocarcinoma, respectively. In one patient, skin lesions were the first manifestations of cancer, while in the other, cutaneous lesions appeared during the preparation period for operation. Both patients had multinodular goiter. Fine-needle aspiration revealed no evidence for malignancy in the thyroid glands. Our literature search showed no report of lung cancer with skin metastases coexisting with multinodular goiter. "> [PDF] Skin metastases of lung cancer accompanied by hyperthyroidism: a report of two cases | [PDF] Akciğer kanserine bağlı cilt metastazlarına eşlik eden hipertiroidizm: İki olgu sunumu Cilt metastazları akciğer kanserlerinde nadirdir. Bu yazıda akciğer kanserli ve cilt metastazları ile birlikte multinodüler guatr saptanan, biri 30 diğeri 55 yaşında iki kadın hasta sunuldu. Histopatolojik incelemede bir olguda küçük hücreli akciğer kanseri, diğerinde ise adenokarsinom saptandı. Cilt metastazları bir hastada hastalığın ilk şikayetleri olarak belirirken, diğerinde ameliyata hazırlık aşamasında hızla ortaya çıktı. Her iki olguda da multinodüler guatr vardı. İnce iğne aspirasyon incelemelerinde tiroid bezinde malignite gösteren bulguya rastlanmadı. Literatür taramamızda bu birlikteliğin bildirildiği bir olguya rastlamadık. "> Cilt metastazları akciğer kanserlerinde nadirdir. Bu yazıda akciğer kanserli ve cilt metastazları ile birlikte multinodüler guatr saptanan, biri 30 diğeri 55 yaşında iki kadın hasta sunuldu. Histopatolojik incelemede bir olguda küçük hücreli akciğer kanseri, diğerinde ise adenokarsinom saptandı. Cilt metastazları bir hastada hastalığın ilk şikayetleri olarak belirirken, diğerinde ameliyata hazırlık aşamasında hızla ortaya çıktı. Her iki olguda da multinodüler guatr vardı. İnce iğne aspirasyon incelemelerinde tiroid bezinde malignite gösteren bulguya rastlanmadı. Literatür taramamızda bu birlikteliğin bildirildiği bir olguya rastlamadık.
Cutaneous metastasis from lung cancer is rare. We report two female patients, aged 30 and 55 years, respectively, in whom skin metastasis from lung cancer were accompanied by multinodular goiter. Histopathologic diagnoses were small cell carcinoma and adenocarcinoma, respectively. In one patient, skin lesions were the first manifestations of cancer, while in the other, cutaneous lesions appeared during the preparation period for operation. Both patients had multinodular goiter. Fine-needle aspiration revealed no evidence for malignancy in the thyroid glands. Our literature search showed no report of lung cancer with skin metastases coexisting with multinodular goiter. ">

Skin metastases of lung cancer accompanied by hyperthyroidism: a report of two cases

Cilt metastazları akciğer kanserlerinde nadirdir. Bu yazıda akciğer kanserli ve cilt metastazları ile birlikte multinodüler guatr saptanan, biri 30 diğeri 55 yaşında iki kadın hasta sunuldu. Histopatolojik incelemede bir olguda küçük hücreli akciğer kanseri, diğerinde ise adenokarsinom saptandı. Cilt metastazları bir hastada hastalığın ilk şikayetleri olarak belirirken, diğerinde ameliyata hazırlık aşamasında hızla ortaya çıktı. Her iki olguda da multinodüler guatr vardı. İnce iğne aspirasyon incelemelerinde tiroid bezinde malignite gösteren bulguya rastlanmadı. Literatür taramamızda bu birlikteliğin bildirildiği bir olguya rastlamadık.

Akciğer kanserine bağlı cilt metastazlarına eşlik eden hipertiroidizm: İki olgu sunumu

Cutaneous metastasis from lung cancer is rare. We report two female patients, aged 30 and 55 years, respectively, in whom skin metastasis from lung cancer were accompanied by multinodular goiter. Histopathologic diagnoses were small cell carcinoma and adenocarcinoma, respectively. In one patient, skin lesions were the first manifestations of cancer, while in the other, cutaneous lesions appeared during the preparation period for operation. Both patients had multinodular goiter. Fine-needle aspiration revealed no evidence for malignancy in the thyroid glands. Our literature search showed no report of lung cancer with skin metastases coexisting with multinodular goiter.

___

  • 1. Terashima T, Kanazawa M. Lung cancer with skin metastasis. Chest 1994;106:1448-50.
  • 2. Coslett LM, Katlic MR. Lung cancer with skin metastasis. Chest 1990;97:757-9.
  • 3. D'Aniello C, Brandi C, Grimaldi L. Cutaneous metastasis from small cell lung carcinoma. Case report. Scand J Plast Reconstr Surg Hand Surg 2001 ;35:103-5.
  • 4. De Argila D, Bureo JC, Marquez FL, Pimentel JJ. Small-cell carcinoma of the lung presenting as a cutaneous metastasis of the lip mimicking a Merkel cell carcinoma. Clin Exp Dermatol 1999;24:170-2.
  • 5. Suzuki S, Nishimaki T, Suzuki T, Kanda T, Nakagawa J Hatakeyama K. Outcomes of simultaneous resection of synchronous esophageal and extraesophageal carcinomas. J Am Coll Surg 2002; 195:23-9.
  • 6. Burton DJ, Sharpe DA, Saunders NR. Metachronous pulmonary and oesophageal neoplasia. Eur J Cardiothorac Surg 1999; 15:726-8.
  • 7. Davydov MI, Akchurin RS, Gerasimov SS, Polotsky BE, Stilidi IS, Machaladze ZA, et al. Simultaneous operations in thoraco-abdominal clinical oncology. Eur J Cardiothorac Surg 2001;20:1020-4.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Skin metastases of lung cancer accompanied by hyperthyroidism: a report of two cases

Ahmet Feridun IŞIK, İrfan BAYRAM

Trakeal adenoid kistik karsinomlu olgularda cerrahi tedavi

Muharrem ÖZKAYA, Fahri OĞUZKAYA, Yiğit AKCALI, Mehmet BİLGİN

Koroner arter bypass cerrahisinde birden fazla arteryel greft kullanılan hastalarda uzun dönem anjiyografik sonuçların değerlendirilmesi

Mehmet BALKANAY, Denyan MANSUROĞLU, Erhan KAYA, Kaan KIRALİ, Mehmet Erdem TOKER, Deniz GÖKSEDEF, Cevat YAKUT, Gökhan İPEK, Suat Nail ÖMEROĞLU

Five-year follow-up of a papillary fibroelastoma involving the mitral valve in a young patient

Eralp ULUSOY, Savaş ÖZ, Harun TATAR, Erkan KURALAY, Nezihi KÜÇÜKARSLAN

Sleeve rezeksiyonları: 77 olgunun değerlendirilmesi

Sedat ZİYADE, Dilek YILMAZBAYHAN, Şükrü DİLEGE, Göksel KALAYCI, Serhan TANJU, Alper TOKER, Yusuf BAYRAK

Akut periferik arteryel tıkanıklıklarda tromboembolektomi sonuçlarını etkileyen faktörler

İlker AKAR, Oktay BURMA, Ayhan UYSAL, Ali RAHMAN, Eflatun YÜCEDAĞ

Reoperations after total correction of tetralogy of fallot

Nilgün BOZBUĞA, Kaan KIRALİ, Vedat ERENTUĞ, Esat AKINCI, Cevat YAKUT, Gökhan İPEK, Hasan Basri ERDOĞAN, Nihan KAYALAR

Vitamin C iloprost attenuate skeletal muscle injury caused by ischemia-reperfusion of the lower extremities

Süleyman DEMİR, Hülya AYBEK, Vefa ÖZCAN, Derviş VERDİ, Ahmet BALTALARLI, Gökhan ÖNEM, İbrahim GÖKŞİN, Mustafa SAÇAR

Videotorakoskopi: Günümüzdeki durumu

İlker ÖKTEN

Atriyal septal defekt onarımında torakotomi ile sternotominin karşılaştırılması

Adil POLAT, Kaan KIRALİ, Altuğ TUNCER, Başar SAREYYÜPOĞLU, Vedat ERENTUĞ, Esat AKINCI, Cevat YAKUT, Gökhan İPEK, Hasan Basri ERDOĞAN

Academic Researches Index - FooterLogo