Multipl primer kanserler aynı hastada farklı organ ve dokularda nadiren saptanır. Tüm kanser hastalarında tedavi sırasında veya sonrasında yeni bir primer neoplazm gelişme olasılığı bulunmaktadır. İkiden fazla primer kanser görülme sıklığı ise daha düşüktür. Primer akciğer kanseri ikinci primer kanserler içinde daha sık görülür. Bu yazıda her ikisi de metakron veya senkron olarak saptanan üçlü ve dörtlü primer kanser olan iki olgu sunuldu. Birinci olguda renal adenokarsinom ve medüller tiroid kanseri, ikinci olguda prostat adenokarsinomu, ciltte bazal hücreli karsinom, mediastinal soliter fibröz tümöre ek olarak her ikisine de akciğer kanseri eşlik etmekte idi.
Multiple primary malignancies in different organs andtissues in the same patient are rarely encountered. Among ofall the patients with a malignancy, a new primary neoplasmmay develop during and/or after treatment. The incidenceof more than two primary malignancies is much lower.Primary lung carcinoma was common for either case. Inthis article, we present two cases with triple and quadrupleprimary malignancies detected both metachronously orsynchronously. The first case had renal adenocarcinomaand medullary thyroid carcinoma, and the second case hadprostate adenocarcinoma, basal cell carcinoma of the skin,malignant solitary fibrous tumor of the mediastinum, bothaccompanied lung carcinoma. "> [PDF] Multipl primer kanserler | [PDF] Multiple primary malignancies Multipl primer kanserler aynı hastada farklı organ ve dokularda nadiren saptanır. Tüm kanser hastalarında tedavi sırasında veya sonrasında yeni bir primer neoplazm gelişme olasılığı bulunmaktadır. İkiden fazla primer kanser görülme sıklığı ise daha düşüktür. Primer akciğer kanseri ikinci primer kanserler içinde daha sık görülür. Bu yazıda her ikisi de metakron veya senkron olarak saptanan üçlü ve dörtlü primer kanser olan iki olgu sunuldu. Birinci olguda renal adenokarsinom ve medüller tiroid kanseri, ikinci olguda prostat adenokarsinomu, ciltte bazal hücreli karsinom, mediastinal soliter fibröz tümöre ek olarak her ikisine de akciğer kanseri eşlik etmekte idi. "> Multipl primer kanserler aynı hastada farklı organ ve dokularda nadiren saptanır. Tüm kanser hastalarında tedavi sırasında veya sonrasında yeni bir primer neoplazm gelişme olasılığı bulunmaktadır. İkiden fazla primer kanser görülme sıklığı ise daha düşüktür. Primer akciğer kanseri ikinci primer kanserler içinde daha sık görülür. Bu yazıda her ikisi de metakron veya senkron olarak saptanan üçlü ve dörtlü primer kanser olan iki olgu sunuldu. Birinci olguda renal adenokarsinom ve medüller tiroid kanseri, ikinci olguda prostat adenokarsinomu, ciltte bazal hücreli karsinom, mediastinal soliter fibröz tümöre ek olarak her ikisine de akciğer kanseri eşlik etmekte idi.
Multiple primary malignancies in different organs andtissues in the same patient are rarely encountered. Among ofall the patients with a malignancy, a new primary neoplasmmay develop during and/or after treatment. The incidenceof more than two primary malignancies is much lower.Primary lung carcinoma was common for either case. Inthis article, we present two cases with triple and quadrupleprimary malignancies detected both metachronously orsynchronously. The first case had renal adenocarcinomaand medullary thyroid carcinoma, and the second case hadprostate adenocarcinoma, basal cell carcinoma of the skin,malignant solitary fibrous tumor of the mediastinum, bothaccompanied lung carcinoma. ">

Multipl primer kanserler

Multipl primer kanserler aynı hastada farklı organ ve dokularda nadiren saptanır. Tüm kanser hastalarında tedavi sırasında veya sonrasında yeni bir primer neoplazm gelişme olasılığı bulunmaktadır. İkiden fazla primer kanser görülme sıklığı ise daha düşüktür. Primer akciğer kanseri ikinci primer kanserler içinde daha sık görülür. Bu yazıda her ikisi de metakron veya senkron olarak saptanan üçlü ve dörtlü primer kanser olan iki olgu sunuldu. Birinci olguda renal adenokarsinom ve medüller tiroid kanseri, ikinci olguda prostat adenokarsinomu, ciltte bazal hücreli karsinom, mediastinal soliter fibröz tümöre ek olarak her ikisine de akciğer kanseri eşlik etmekte idi.

Multiple primary malignancies

Multiple primary malignancies in different organs andtissues in the same patient are rarely encountered. Among ofall the patients with a malignancy, a new primary neoplasmmay develop during and/or after treatment. The incidenceof more than two primary malignancies is much lower.Primary lung carcinoma was common for either case. Inthis article, we present two cases with triple and quadrupleprimary malignancies detected both metachronously orsynchronously. The first case had renal adenocarcinomaand medullary thyroid carcinoma, and the second case hadprostate adenocarcinoma, basal cell carcinoma of the skin,malignant solitary fibrous tumor of the mediastinum, bothaccompanied lung carcinoma.

___

  • 1. Kılcıksız SC, Kaynak C, Eski E, Yersal O, Unlu I, Callı A, et al. Evaluation of multiple primary tumors and single tumors characteristics: a study from hospital-based cancer registry in Izmir. TJ Oncol 2007;22:55-62.
  • 2. Demandante CG, Troyer DA, Miles TP. Multiple primary malignant neoplasms: case report and a comprehensive review of the literature. Am J Clin Oncol 2003;26:79-83.
  • 3. Balducci L, Beghe’ C. Cancer and age in the USA. Crit Rev Oncol Hematol 2001;37:137-45.
  • 4. Keller U, Grabenbauer G, Kuechler A, Sprung CN, Müller E, Sauer R, et al. Cytogenetic instability in young patients with multiple primary cancers. Cancer Genet Cytogenet 2005;157:25-32.
  • 5. Crocetti E, Buiatti E, Falini P; Italian Multiple Primary Cancer Working Group. Multiple primary cancer incidence in Italy. Eur J Cancer 2001;37:2449-56.
  • 6. Koutsopoulos AV, Dambaki KI, Datseris G, Giannikaki E, Froudarakis M, Stathopoulos E. A novel combination of multiple primary carcinomas: urinary bladder transitional cell carcinoma, prostate adenocarcinoma and small cell lung carcinoma--report of a case and review of the literature. World J Surg Oncol 2005;3:51.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Miks tip pektus karinatuma yeni bir cerrahi yaklaşım: Onen yöntemi

Hasan ERSÖZ, Volkan KARAÇAM, Nezih ÖZDEMİR, İsmail AĞABABAOĞLU, Ahmet ÖNEN, Aydın ŞANLI

Akciğer kanserinde robotik lobektomi: Erken dönem sonuçlar

Serhan TANJU, Mustafa Şükrü DİLEGE, Ertan ÖZTÜRK, Yusuf BAYRAK

Aort koarktasyonlu 1050 gram prematüre bebekte başarılı balon anjiyoplasti işlemi

Işın GÜNEŞ, Özge PAMUKÇU, Kazım ÜZÜM, Osman BAŞTUĞ, Mustafa ARGUN, Abdullah ÖZYURT

Akut aort diseksiyonunu taklit eden peripartum kardiyomiyopatisi: ekstrakorporeal membran oksijen desteği ile başarılı kurtarma

Alper KEPEZ, Sinan ARSAN, Selim İSBİR, İsmail CİNEL, Mustafa ASLANTAŞ, Koray AK

Göğüs kalp ve damar cerrahisinde adli raporlama ve hukuki sorumluluk

Ahmet AKGÜL, Oğuzhan EKİZOĞLU, Vedat BAKUY, Şenel ALTUN

Penetran kardiyak yaralanma sonrası gelişen pulmoner çivi embolisi

Mehmet YILDIRIM, Fikri YAPICI, Recep USTAALİOĞLU, Ilgaz DOĞUSOY, Hatice DEMİRBAĞ

Senning ameliyatı uygulanmış büyük arterlerin transpozisyonu olan hastaların orta dönem izlem sonuçları

Hazım Alper GÜRSU, Birgül VARAN, İlkay ERDOĞAN, Kürşat TOKEL, Murat ÖZKAN

Noonan sendromlu bir hastada mitral yetmezlik: mini-torakotomi ile mitral kapağın yeniden tamiri

Pil Je KANG, Hyung Gon JE, Sang Kwon LEE

Mekanik dolaşım desteği uygulamalarında ameliyat sırası transözofageal ekokardiyografinin önemi

Nazan ATALAN, Türkan KUDSİOĞLU, Nihan YAPICI, Zuhal AYKAÇ, Murat SARGIN, Serap Aykut AKA, Müge Taşdemir METE, Gökçen ORHAN

Pektus ekskavatum: 110 olguluk Nuss deneyimi

Ahmet ORAL, Mithat FAZLIOĞLU, Mehmet BİLGİN

Academic Researches Index - FooterLogo