Bronkosentrik granülomatozis, klinik bulgular ile radyolojik görünüm arasında ilişkinin olmadığı nadir bir hastalıktır. Daha çok erişkinlerde görülür ve genellikle tesadüfen tanınır, ancak kesin tanı akciğer biyopsisi ile konur. Bronş ve bronşiyollerinde nekrotizan granülomatöz reaksiyon izlenir. Bu yazıda tesadüfen çekilen akciğer grafisindeki şüpheli görünüm üzerine ileri incelemeler yapılan 37 yaşında bir erkek hasta sunuldu. Bilgisayarlı akciğer tomografisinde (BT) çok sayıda periferal nodül izlendi. Solunum fonksiyon testlerinde orta derecede obstrüksiyon var idi ve fiberoptik bronkoskopide lezyon izlenmedi. Açık akciğer biyopsisinde orta lobdan nodül eksizyonu yapıldı ve sonuç bronkosentrik granülomatozis ile uyumlu bulundu. Bu olgu, nadiren görülmesi ve akciğerde multipl nodüllerin etyolojisinde araştırılması gereken bir durum olduğuna inanmamız nedeni ile sunuldu.
Bronchocentric granulomatosis is a rare disease which shows no correlation between the clinical findings and radiological imaging. It is seen often in adults and is generally diagnosed by accident; however, a definitive diagnosis can be made with a lung biopsy. A necrotizing granulomatous reaction of the bronchi and bronchioles is generally observed. In this article, we present a 37-year-old male who was admitted for a detailed examination after a suspicious image was discovered on the chest X-ray. Many peripheral nodules were observed on computed tomography (CT) of the lung. Respiratory function tests revealed a mild obstruction, and a fiberoptic bronchoscopy showed no lesion. A nodule excision from the middle lobe in open lung biopsy was performed, and the result was found to be consistent with bronchocentric granulomatosis. We present this case due to its rare nature and believe it is a condition which should be investigated in terms of the etiology of multiple nodules. "> [PDF] Multifokal akciğer tutulumu ile bronkosentrik granülomatozis: Olgu sunumu | [PDF] Bronchocentric granulomatosis with multifocal lung involvement: A case report Bronkosentrik granülomatozis, klinik bulgular ile radyolojik görünüm arasında ilişkinin olmadığı nadir bir hastalıktır. Daha çok erişkinlerde görülür ve genellikle tesadüfen tanınır, ancak kesin tanı akciğer biyopsisi ile konur. Bronş ve bronşiyollerinde nekrotizan granülomatöz reaksiyon izlenir. Bu yazıda tesadüfen çekilen akciğer grafisindeki şüpheli görünüm üzerine ileri incelemeler yapılan 37 yaşında bir erkek hasta sunuldu. Bilgisayarlı akciğer tomografisinde (BT) çok sayıda periferal nodül izlendi. Solunum fonksiyon testlerinde orta derecede obstrüksiyon var idi ve fiberoptik bronkoskopide lezyon izlenmedi. Açık akciğer biyopsisinde orta lobdan nodül eksizyonu yapıldı ve sonuç bronkosentrik granülomatozis ile uyumlu bulundu. Bu olgu, nadiren görülmesi ve akciğerde multipl nodüllerin etyolojisinde araştırılması gereken bir durum olduğuna inanmamız nedeni ile sunuldu. "> Bronkosentrik granülomatozis, klinik bulgular ile radyolojik görünüm arasında ilişkinin olmadığı nadir bir hastalıktır. Daha çok erişkinlerde görülür ve genellikle tesadüfen tanınır, ancak kesin tanı akciğer biyopsisi ile konur. Bronş ve bronşiyollerinde nekrotizan granülomatöz reaksiyon izlenir. Bu yazıda tesadüfen çekilen akciğer grafisindeki şüpheli görünüm üzerine ileri incelemeler yapılan 37 yaşında bir erkek hasta sunuldu. Bilgisayarlı akciğer tomografisinde (BT) çok sayıda periferal nodül izlendi. Solunum fonksiyon testlerinde orta derecede obstrüksiyon var idi ve fiberoptik bronkoskopide lezyon izlenmedi. Açık akciğer biyopsisinde orta lobdan nodül eksizyonu yapıldı ve sonuç bronkosentrik granülomatozis ile uyumlu bulundu. Bu olgu, nadiren görülmesi ve akciğerde multipl nodüllerin etyolojisinde araştırılması gereken bir durum olduğuna inanmamız nedeni ile sunuldu.
Bronchocentric granulomatosis is a rare disease which shows no correlation between the clinical findings and radiological imaging. It is seen often in adults and is generally diagnosed by accident; however, a definitive diagnosis can be made with a lung biopsy. A necrotizing granulomatous reaction of the bronchi and bronchioles is generally observed. In this article, we present a 37-year-old male who was admitted for a detailed examination after a suspicious image was discovered on the chest X-ray. Many peripheral nodules were observed on computed tomography (CT) of the lung. Respiratory function tests revealed a mild obstruction, and a fiberoptic bronchoscopy showed no lesion. A nodule excision from the middle lobe in open lung biopsy was performed, and the result was found to be consistent with bronchocentric granulomatosis. We present this case due to its rare nature and believe it is a condition which should be investigated in terms of the etiology of multiple nodules. ">

Multifokal akciğer tutulumu ile bronkosentrik granülomatozis: Olgu sunumu

Bronkosentrik granülomatozis, klinik bulgular ile radyolojik görünüm arasında ilişkinin olmadığı nadir bir hastalıktır. Daha çok erişkinlerde görülür ve genellikle tesadüfen tanınır, ancak kesin tanı akciğer biyopsisi ile konur. Bronş ve bronşiyollerinde nekrotizan granülomatöz reaksiyon izlenir. Bu yazıda tesadüfen çekilen akciğer grafisindeki şüpheli görünüm üzerine ileri incelemeler yapılan 37 yaşında bir erkek hasta sunuldu. Bilgisayarlı akciğer tomografisinde (BT) çok sayıda periferal nodül izlendi. Solunum fonksiyon testlerinde orta derecede obstrüksiyon var idi ve fiberoptik bronkoskopide lezyon izlenmedi. Açık akciğer biyopsisinde orta lobdan nodül eksizyonu yapıldı ve sonuç bronkosentrik granülomatozis ile uyumlu bulundu. Bu olgu, nadiren görülmesi ve akciğerde multipl nodüllerin etyolojisinde araştırılması gereken bir durum olduğuna inanmamız nedeni ile sunuldu.

Bronchocentric granulomatosis with multifocal lung involvement: A case report

Bronchocentric granulomatosis is a rare disease which shows no correlation between the clinical findings and radiological imaging. It is seen often in adults and is generally diagnosed by accident; however, a definitive diagnosis can be made with a lung biopsy. A necrotizing granulomatous reaction of the bronchi and bronchioles is generally observed. In this article, we present a 37-year-old male who was admitted for a detailed examination after a suspicious image was discovered on the chest X-ray. Many peripheral nodules were observed on computed tomography (CT) of the lung. Respiratory function tests revealed a mild obstruction, and a fiberoptic bronchoscopy showed no lesion. A nodule excision from the middle lobe in open lung biopsy was performed, and the result was found to be consistent with bronchocentric granulomatosis. We present this case due to its rare nature and believe it is a condition which should be investigated in terms of the etiology of multiple nodules.

___

  • 1. Liebow AA. The J. Burns Amberson lecture-pulmonary angiitis and granulomatosis. Am Rev Respir Dis 1973;108:1-18.
  • 2. Myers JL. Bronchocentric granulomatosis. Disease or diagnosis? Chest 1989;96:3-4.
  • 3. Kradin RL, Mark EJ. The pathology of pulmonary disorders due to Aspergillus spp. Arch Pathol Lab Med 2008;132:606-14.
  • 4. Jeong YJ, Kim KI, Seo IJ, Lee CH, Lee KN, Kim KN, et al. Eosinophilic lung diseases: a clinical, radiologic, and pathologic overview. Radiographics 2007;27:617-37.
  • 5. Katzenstein A L, L iebow A A, F riedman P J. Bronchocentric granulomatosis, mucoid impaction, and hypersensitivity reactions to fungi. Am Rev Respir Dis 1975;111:497-537.
  • 6. Ward S, Heyneman LE, Flint JD, Leung AN, Kazerooni EA, Müller NL. Bronchocentric granulomatosis: computed tomographic findings in five patients. Clin Radiol 2000;55:296-300.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Protective effects of cilostazol and levosimendan on lung injury induced by lower limb ischemia-reperfusion

Fahri ADALI, Hülya AYBEK, Erdoğan KOCAMAZ, Kadir Gökhan SAÇKAN, Ahmet BALTALARLI, Gökhan ÖNEM, Mustafa SAÇAR

The management of fast-track cardiac anesthesia in a patient with right atrial myxoma

Cevahir HABERAL, Gülnaz ARSLAN, Biricik Melis ÇAKMAK GÖKÇE

Özofagusun multipl dev leiomyomları

Mustafa KÜPELİ, İrfan YALÇINKAYA, Hakan KIRAL

Travmatik vasküler yaralanmalarda amputasyonsuzluk

Orhan GÖKALP, Pınar KESTELLİ, Mert KESTELİ

Argon plazma koagülasyonu sonrası üç boyutlu endobronşiyal brakiterapi

Merdan FAYDA, Ahmet ILGAZLI, Görkem AKSU, Zeliha ARSLAN, Ayşegül YILDIRIM

Histopatolojik inceleme gereksinimi duyulan yayma ve kültür negatif akciğer tüberkülozlu hastalarda klinik ve radyolojik özellikler

Oğuzhan OKUTAN, Dilaver TAŞ, Zafer KARTALOĞLU, Faruk ÇİFTÇİ, Ersin DEMİRER

The chordal detachment method in a ventricular septal defect repair operation

Faruk CİNGÖZ, Celalettin GÜNAY, Mehmet Ali ŞAHİN, Adem GÜLER, Mehmet YOKUŞOĞLU

Obstrüktif hipertrofik kardiyomiyopatide cerrahi tedavinin erken ve orta dönem sonuçları

Cemal Levent BİRİNCİOĞLU, Anıl ÖZEN, Ertekin Utku ÜNAL, Hakkı Zafer İŞCAN

Abdominal aort anevrizması tamirinde açık konvansiyonel ve endovasküler cerrahi tedavinin karşılaştırılması

Serkan YAZMAN, Tevfik GÜNEŞ, Barçın ÖZCEM, Levent YILIK, Orhan GÖKALP, Ali GÜRBÜZ, Ufuk YETKİN, İsmail YÜREKLİ

Is the venoarterial carbondioxide gradient and lactate predictor of inadequate tissue perfusion during cardiopulmonary bypass?

Ümit GÜLLÜ, Cem ALHAN, Zehra Serpil ÖZGEN USTALAR, Fevzi TORAMAN, Şahin ŞENAY, Hasan KARABULUT

Academic Researches Index - FooterLogo