Dört yıl önce başka bir merkezde sağ akciğerde kist hidatik nedeniyle kistotomi ve kapitonaj ameliyatı yapılan hasta, tekrarlayan hemoptizi yakınması ile kliniğimize başvurdu. Göğüs bilgisayarlı tomografide sağ alt lob posterior segmentte yerleşik kaviter lezyon tespit edildi. Hastaya, hemoptizi ve kaviter lezyon nedeniyle, tekrar torakotomi ve sağ alt lobektomi yapıldı. Patolojik inceleme bronşektazi, parenkim içi hemoraji ve intrakaviter aspergilloma olduğunu ortaya çıkardı. Kist hidatik ameliyatları sonrası kalan rezidüel boşlukların içinde de aspergilloma gelişebilir. Bu yazıda cerrahi teknik, takip ve tedavide bu patolojinin dikkate alınması gerektiğini vurgulamak amacıyla, çok nadir rastlanan bir olgu sunuldu.
The patient who underwent cystotomy and capitonnage surgery of right lung due to a hydatid cyst four years ago in another centre was admitted to our clinic with the complaint of recurrent hemoptysis. Chest computed tomography revealed a cavitary lesion located in the posterior segment of the right lower lobe. Rethoracotomy and right lower lobectomy were performed in the patient for hemoptysis and cavitary lesion. Pathological examination showed bronchiectasis, intraparenchymal hemorrhage and intracavitary aspergilloma. Aspergilloma may develop within residual cavities after pulmonary surgery for hydatid cyst. In this article, a very rare case was presented to emphasize the significance of this pathology for surgical technique, follow-up and treatment. "> [PDF] Intracavitary aspergilloma after hydatid cyst surgery: A case report | [PDF] Akciğer kist hidatik cerrahisi sonrasında intrakaviter aspergilloma: Olgu sunumu Dört yıl önce başka bir merkezde sağ akciğerde kist hidatik nedeniyle kistotomi ve kapitonaj ameliyatı yapılan hasta, tekrarlayan hemoptizi yakınması ile kliniğimize başvurdu. Göğüs bilgisayarlı tomografide sağ alt lob posterior segmentte yerleşik kaviter lezyon tespit edildi. Hastaya, hemoptizi ve kaviter lezyon nedeniyle, tekrar torakotomi ve sağ alt lobektomi yapıldı. Patolojik inceleme bronşektazi, parenkim içi hemoraji ve intrakaviter aspergilloma olduğunu ortaya çıkardı. Kist hidatik ameliyatları sonrası kalan rezidüel boşlukların içinde de aspergilloma gelişebilir. Bu yazıda cerrahi teknik, takip ve tedavide bu patolojinin dikkate alınması gerektiğini vurgulamak amacıyla, çok nadir rastlanan bir olgu sunuldu. "> Dört yıl önce başka bir merkezde sağ akciğerde kist hidatik nedeniyle kistotomi ve kapitonaj ameliyatı yapılan hasta, tekrarlayan hemoptizi yakınması ile kliniğimize başvurdu. Göğüs bilgisayarlı tomografide sağ alt lob posterior segmentte yerleşik kaviter lezyon tespit edildi. Hastaya, hemoptizi ve kaviter lezyon nedeniyle, tekrar torakotomi ve sağ alt lobektomi yapıldı. Patolojik inceleme bronşektazi, parenkim içi hemoraji ve intrakaviter aspergilloma olduğunu ortaya çıkardı. Kist hidatik ameliyatları sonrası kalan rezidüel boşlukların içinde de aspergilloma gelişebilir. Bu yazıda cerrahi teknik, takip ve tedavide bu patolojinin dikkate alınması gerektiğini vurgulamak amacıyla, çok nadir rastlanan bir olgu sunuldu.
The patient who underwent cystotomy and capitonnage surgery of right lung due to a hydatid cyst four years ago in another centre was admitted to our clinic with the complaint of recurrent hemoptysis. Chest computed tomography revealed a cavitary lesion located in the posterior segment of the right lower lobe. Rethoracotomy and right lower lobectomy were performed in the patient for hemoptysis and cavitary lesion. Pathological examination showed bronchiectasis, intraparenchymal hemorrhage and intracavitary aspergilloma. Aspergilloma may develop within residual cavities after pulmonary surgery for hydatid cyst. In this article, a very rare case was presented to emphasize the significance of this pathology for surgical technique, follow-up and treatment. ">

Intracavitary aspergilloma after hydatid cyst surgery: A case report

Dört yıl önce başka bir merkezde sağ akciğerde kist hidatik nedeniyle kistotomi ve kapitonaj ameliyatı yapılan hasta, tekrarlayan hemoptizi yakınması ile kliniğimize başvurdu. Göğüs bilgisayarlı tomografide sağ alt lob posterior segmentte yerleşik kaviter lezyon tespit edildi. Hastaya, hemoptizi ve kaviter lezyon nedeniyle, tekrar torakotomi ve sağ alt lobektomi yapıldı. Patolojik inceleme bronşektazi, parenkim içi hemoraji ve intrakaviter aspergilloma olduğunu ortaya çıkardı. Kist hidatik ameliyatları sonrası kalan rezidüel boşlukların içinde de aspergilloma gelişebilir. Bu yazıda cerrahi teknik, takip ve tedavide bu patolojinin dikkate alınması gerektiğini vurgulamak amacıyla, çok nadir rastlanan bir olgu sunuldu.

Akciğer kist hidatik cerrahisi sonrasında intrakaviter aspergilloma: Olgu sunumu

The patient who underwent cystotomy and capitonnage surgery of right lung due to a hydatid cyst four years ago in another centre was admitted to our clinic with the complaint of recurrent hemoptysis. Chest computed tomography revealed a cavitary lesion located in the posterior segment of the right lower lobe. Rethoracotomy and right lower lobectomy were performed in the patient for hemoptysis and cavitary lesion. Pathological examination showed bronchiectasis, intraparenchymal hemorrhage and intracavitary aspergilloma. Aspergilloma may develop within residual cavities after pulmonary surgery for hydatid cyst. In this article, a very rare case was presented to emphasize the significance of this pathology for surgical technique, follow-up and treatment.

___

  • 1. Koçer NE, Kibar Y, Güldür ME, Deniz H, Bakir K. A retrospective study on the coexistence of hydatid cyst and aspergillosis. Int J Infect Dis 2008;12:248-51.
  • 2. Zmeili OS, Soubani AO. Pulmonary aspergillosis: a clinical update. QJM 2007;100:317-34.
  • 3. John BV, Jacob M, Abraham OC, Thomas S, Thankachan R, Shukla V. Aspergilloma in a hydatid cavity. Trop Doct 2007;37:112-4.
  • 4. Vasquez JC, Montesinos E, Rojas L, Peralta J, Delarosa J, Leon JJ. Surgical management of Aspergillus colonization associated with lung hydatid disease. Ann Thorac Cardiovasc Surg 2008;14:116-8.
  • 5. Ulaşan NG, Dural K, Yildirim E, Ozisik K, Sakinci U. An intracavitary aspergilloma after echinococcal cystectomy. J Cardiovasc Surg (Torino) 2003;44:289-90.
  • 6. Aydemir B, Aydemir C, Okay T, Celik M, Dogusoy I. An aspergilloma in an echinococcal cyst cavity. Thorac Cardiovasc Surg 2006;54:353-5.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Mucous gland adenoma of the bronchus: A case report

Rıza DOĞAN, Gökhan GEDİKOĞLU, Pınar YARAN

Pneumothorax in the cases with silicosis due to denim sandblasting

Atila EROĞLU, Metin AKGÜN, Yener AYDIN, Atila TÜRKYILMAZ, Hasan KAYNAR

An enhanced method of rapid cartilage healing after costal cartilage resection

Arif Osman TOKAT, Mehmet GAMSIZKAN, Sezgin KARASU, Eren TAŞTAN, Oğuz KILIÇKAYA, Onur GENÇ, Orhan YÜCEL, Sıddık ARSLAN

Üst mediastende nervus vagus kökenli schwanom: Olgu sunumu

Ali ÇELİK, Cemil Deniz YORGANCILAR, Sedat DEMİRCAN

Hibrid ameliyathanelerde skopi altında port kateter implantasyonu

Serkan YAZMAN, Tevfik GÜNEŞ, Serdar BAYRAK, Barçın ÖZCEM, Orhan GÖKALP, Ali GÜRBÜZ, İsmail YÜREKLİ

The effects of pulsatile flow characteristics on hemolysis, transfusion requirement, and hemostasis in open heart surgeries

Tuğra GENÇPINAR, Erdem SİLİSTRELİ, Eyüp HAZAN, Hüdai ÇATALYÜREK, Baran UĞURLU, Nejat SARIOSMANOĞLU, Ünal AÇIKEL, Yusuf KUSERLİ

Acute peripheral arterial occlusion: A review of 137 cases

Yüksel DERELİ, Ramis ÖZDEMİR, Kemalettin HOŞGÖR, Musa AĞRIŞ, Ali Suat ÖZDİŞ, Nihan KAYALAR

Emergency reconstruction of superior vena cava vein following biopsy of mediastinal lymphoma

Suat ERUS, Serhan TANJU, Alper TOKER

Intracavitary aspergilloma after hydatid cyst surgery: A case report

Mustafa KÜPELİ, Recep DEMİRHAN, İrfan YALÇINKAYA, Hakan KIRAL

The prevalence of upper extremity deep venous thrombosis

Asiye KANBAY, Metin ÖZKAN, Yiğit AKÇALI, Hakan BÜYÜKOĞLAN, Fatma Sema OYMAK, Ökkeş İbrahim KARAHAN, İnci GÜLMEZ, Ramazan DEMİR

Academic Researches Index - FooterLogo