Koroner kameral fistül, koroner arter ve kalp boşluğu arasındaki anormal bağlantılar ile karakterize, nadir bir durumdur. Hastaların büyük bir çoğunluğunda doğumsal ve asemptomatiktir. Yirmi dokuz yaşında erkek hasta, sekiz aydır devam eden ateş ve nefes darlığı ile başvurdu. Bilgisayarlı tomografi anjiyografide sağ atriyuma doğru, sağ koroner arterden köken alan ve aort kapak endokarditi ile seyreden bir koroner kameral fistül izlendi. Bu durumun nadir görülmesi ve incelikli komplikasyonu, hasta için ideal olan, son derece kişiselleştirilmiş bir tedavi sürecine yol açtı.
Coronary cameral fistula is a rare entity characterized by an abnormal communication between coronary artery and a cardiac chamber. It is congenital and asymptomatic in the majority of patients. A 29-year-old male patient presented with fever and dyspnea for eight months. A coronary cameral fistula arising from the right coronary artery to the right atrium complicating with aortic valve endocarditis was detected on computed tomography angiography. The rarity of the condition and the nuanced complication led to very individualized course of treatment which was optimal for this patient. "> [PDF] Enfektif endokardit ile seyreden ilginç bir koroner kameral fistül olgusu: Sık görülen klinik bir durumun habercisi | [PDF] The curious case of coronary cameral fistula with infective endocarditis: A rare harbinger of a common clinical entity Koroner kameral fistül, koroner arter ve kalp boşluğu arasındaki anormal bağlantılar ile karakterize, nadir bir durumdur. Hastaların büyük bir çoğunluğunda doğumsal ve asemptomatiktir. Yirmi dokuz yaşında erkek hasta, sekiz aydır devam eden ateş ve nefes darlığı ile başvurdu. Bilgisayarlı tomografi anjiyografide sağ atriyuma doğru, sağ koroner arterden köken alan ve aort kapak endokarditi ile seyreden bir koroner kameral fistül izlendi. Bu durumun nadir görülmesi ve incelikli komplikasyonu, hasta için ideal olan, son derece kişiselleştirilmiş bir tedavi sürecine yol açtı. "> Koroner kameral fistül, koroner arter ve kalp boşluğu arasındaki anormal bağlantılar ile karakterize, nadir bir durumdur. Hastaların büyük bir çoğunluğunda doğumsal ve asemptomatiktir. Yirmi dokuz yaşında erkek hasta, sekiz aydır devam eden ateş ve nefes darlığı ile başvurdu. Bilgisayarlı tomografi anjiyografide sağ atriyuma doğru, sağ koroner arterden köken alan ve aort kapak endokarditi ile seyreden bir koroner kameral fistül izlendi. Bu durumun nadir görülmesi ve incelikli komplikasyonu, hasta için ideal olan, son derece kişiselleştirilmiş bir tedavi sürecine yol açtı.
Coronary cameral fistula is a rare entity characterized by an abnormal communication between coronary artery and a cardiac chamber. It is congenital and asymptomatic in the majority of patients. A 29-year-old male patient presented with fever and dyspnea for eight months. A coronary cameral fistula arising from the right coronary artery to the right atrium complicating with aortic valve endocarditis was detected on computed tomography angiography. The rarity of the condition and the nuanced complication led to very individualized course of treatment which was optimal for this patient. ">

Enfektif endokardit ile seyreden ilginç bir koroner kameral fistül olgusu: Sık görülen klinik bir durumun habercisi

Koroner kameral fistül, koroner arter ve kalp boşluğu arasındaki anormal bağlantılar ile karakterize, nadir bir durumdur. Hastaların büyük bir çoğunluğunda doğumsal ve asemptomatiktir. Yirmi dokuz yaşında erkek hasta, sekiz aydır devam eden ateş ve nefes darlığı ile başvurdu. Bilgisayarlı tomografi anjiyografide sağ atriyuma doğru, sağ koroner arterden köken alan ve aort kapak endokarditi ile seyreden bir koroner kameral fistül izlendi. Bu durumun nadir görülmesi ve incelikli komplikasyonu, hasta için ideal olan, son derece kişiselleştirilmiş bir tedavi sürecine yol açtı.

The curious case of coronary cameral fistula with infective endocarditis: A rare harbinger of a common clinical entity

Coronary cameral fistula is a rare entity characterized by an abnormal communication between coronary artery and a cardiac chamber. It is congenital and asymptomatic in the majority of patients. A 29-year-old male patient presented with fever and dyspnea for eight months. A coronary cameral fistula arising from the right coronary artery to the right atrium complicating with aortic valve endocarditis was detected on computed tomography angiography. The rarity of the condition and the nuanced complication led to very individualized course of treatment which was optimal for this patient.

___

  • 1. Kardos A, Babai L, Rudas L, Gaál T, Horváth T, Tálosi L, et al. Epidemiology of congenital coronary artery anomalies: A coronary arteriography study on a central European population. Cathet Cardiovasc Diagn 1997;42:270-5.
  • 2. Krauss W. Ueber den Ursprung einer accessorischen a. coronaria cordis aus der a. pulmonalis. Z Ratl Med 1865;24:225-9.
  • 3. Qureshi SA. Coronary arterial fistulas. Orphanet J Rare Dis 2006;1:51.
  • 4. Biorck G, Crafoord C. Arteriovenous aneurysm on the pulmonary artery simulating patent ductus arteriosus botalli. Thorax 1947;2:65-74.
  • 5. Said SM, Burkhart HM, Schaff HV, Connolly HM, Phillips SD, Suri RM, et al. Late outcome of repair of congenital coronary artery fistulas--a word of caution. J Thorac Cardiovasc Surg 2013;145:455-60.
  • 6. Said SA. Characteristics of congenital coronary artery fistulas complicated with infective endocarditis: Analysis of 25 reported cases. Congenit Heart Dis 2016;11:756-65.
  • 7. Qiu XB, Shi HY, Liu L, Chen H, Wu WH, Qiu ZK, et al. Multiple aortico-cameral tunnels associated with bicuspid aortic valve in aged: A case report. Chin Med J (Engl) 2009;122:2184-5.
  • 8. Nkya DA, Sinyangwe G, Takawira FF. Transcatheter occlusion of giant congenital coronary cameral fistulae: A case series. J Med Case Rep 2019;13:307.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Beklenmedik bir sonuç: Perkütan nefrostomi sırasında gelişen iyatrojenik abdominal aort yaralanmasında açık cerrahi yaklaşım

Kamil Gökhan ŞEKER, Ali Ertan ULUCAN, Ertürk KARAAĞAÇ, Adem REYHANCAN, Ramazan AZAR

COVID-19 enfeksiyonuna bağlı komplike şiddetli akut respiratuvar distres sendromunda uzun dönem venovenöz ekstrakorporeal membran oksijenasyon desteği ile takip stratejisi ve akciğerlerin iyileşme süreci

Kaan KIRALİ, Atakan ERKILINÇ, Mustafa Mert ÖZGÜR, Ece ALTINAY, Halide OĞUŞ, Ahmet Erdal TAŞCI, Mustafa VAYVADA, Gonca GEÇMEN

TJTCVS 2021; wind of change

Şahin ŞENAY

Akciğer naklinde anestezi yönetimi: Tek merkez deneyimimiz

Atakan ERKILINÇ, Mustafa Emre GÜRCÜ, Pınar KARACA BAYSAL

Pektus deformitelerine ilişkin en çok atıf alan 100 makale: Bibliyometrik bir analiz

Hüseyin YILDIRAN, Güven Sadi SUNAM

Management of a primary cardiac leiomyosarcoma in a young woman

Mehmet Akif ÖNALAN, Ahmet DEMİRKAYA, Kemal BEHZATOĞLU, ERSİN EREK

Transcatheter tricuspid valve-in-valve implantation in a dysfunctional bioprosthetic valve

Alper GÜZELTAŞ, İbrahim Cansaran TANIDIR, Bekir YÜKÇÜ, Erman CİLSAL, Murat ŞAHİN

A perfect storm: Open surgical approach to iatrogenic abdominal aortic injury developed during percutaneous nephrostomy

Ertürk KARAAĞAÇ, Kamil Gökhan ŞEKER, Adem REYHANCAN, Ramazan AZAR, Ali Ertan ULUCAN

Göğüs grafisinde aort kalsifikasyonu ve koroner arter baypas greftleme sonrası nörokognitif bozulma arasındaki ilişkisi

Murat BAŞTOPCU, Mehmet Erdem MEMETOĞLU, Abdülkerim ÖZHAN, Bülend KETENCİ, Sinan ŞAHİN, Canan KARAKAYA, Erhan GÜLER, Mahmut Murat DEMİRTAŞ

Management of Takotsubo cardiomyopathy before non-cardiac surgery: A case report

Tayfun GÜROL

Academic Researches Index - FooterLogo