Kalsiyum kanal blokerleri kardiyovasküler tıpta en çok kullanılan ilaçlar arasındadır. Hem düşük maliyetli, hem de günde bir kez kullanılan amlodipin, en sık reçete edilen ilaçlardan biridir. Periferik ödem amlodipinin iyi bilinen bir yan etkisi ise de amlodipin ile ilişkili kardiyojenik olmayan pulmoner ödem çok nadirdir. Bu yazıda, intihar amacıyla 300 mg amlodipini oral yoldan alan, kardiyojenik olmayan pulmoner ödemli 24 yaşında bir kadın olgu sunuldu. Hasta sıvı replasmanı, inotropik ajanlar ve mekanik ventilasyon ile başarı ile tedavi edildi. Bildiğimiz kadarı ile bu Türkiye’de sunulan ilk olgudur.
Calcium channel blockers are among the most widely used drugs in cardiovascular medicine. Amlodipine, which is both cost-effective and taken once daily, is one of the most commonly prescribed agents. Although peripheral edema is a well-known side effect of amlodipine, non-cardiogenic pulmonary edema associated with amlodipine is very rare. Herein, we describe a 24-year-old female case of non-cardiogenic pulmonary edema after ingestion of 300 milligram of amlodipine orally for a suicide attempt. The patient was successfully treated with fluid replacement, inotropic drugs, and mechanically ventilation. To the best of our knowledge, this is the first case reported in Turkey. "> [PDF] Amlodipinin çok nadir bir yan etkisi: Kardiyojenik olmayan pulmoner ödem | [PDF] A very rare side effect of amlodipine: non-cardiogenic pulmonary edema Kalsiyum kanal blokerleri kardiyovasküler tıpta en çok kullanılan ilaçlar arasındadır. Hem düşük maliyetli, hem de günde bir kez kullanılan amlodipin, en sık reçete edilen ilaçlardan biridir. Periferik ödem amlodipinin iyi bilinen bir yan etkisi ise de amlodipin ile ilişkili kardiyojenik olmayan pulmoner ödem çok nadirdir. Bu yazıda, intihar amacıyla 300 mg amlodipini oral yoldan alan, kardiyojenik olmayan pulmoner ödemli 24 yaşında bir kadın olgu sunuldu. Hasta sıvı replasmanı, inotropik ajanlar ve mekanik ventilasyon ile başarı ile tedavi edildi. Bildiğimiz kadarı ile bu Türkiye’de sunulan ilk olgudur. "> Kalsiyum kanal blokerleri kardiyovasküler tıpta en çok kullanılan ilaçlar arasındadır. Hem düşük maliyetli, hem de günde bir kez kullanılan amlodipin, en sık reçete edilen ilaçlardan biridir. Periferik ödem amlodipinin iyi bilinen bir yan etkisi ise de amlodipin ile ilişkili kardiyojenik olmayan pulmoner ödem çok nadirdir. Bu yazıda, intihar amacıyla 300 mg amlodipini oral yoldan alan, kardiyojenik olmayan pulmoner ödemli 24 yaşında bir kadın olgu sunuldu. Hasta sıvı replasmanı, inotropik ajanlar ve mekanik ventilasyon ile başarı ile tedavi edildi. Bildiğimiz kadarı ile bu Türkiye’de sunulan ilk olgudur.
Calcium channel blockers are among the most widely used drugs in cardiovascular medicine. Amlodipine, which is both cost-effective and taken once daily, is one of the most commonly prescribed agents. Although peripheral edema is a well-known side effect of amlodipine, non-cardiogenic pulmonary edema associated with amlodipine is very rare. Herein, we describe a 24-year-old female case of non-cardiogenic pulmonary edema after ingestion of 300 milligram of amlodipine orally for a suicide attempt. The patient was successfully treated with fluid replacement, inotropic drugs, and mechanically ventilation. To the best of our knowledge, this is the first case reported in Turkey. ">

Amlodipinin çok nadir bir yan etkisi: Kardiyojenik olmayan pulmoner ödem

Kalsiyum kanal blokerleri kardiyovasküler tıpta en çok kullanılan ilaçlar arasındadır. Hem düşük maliyetli, hem de günde bir kez kullanılan amlodipin, en sık reçete edilen ilaçlardan biridir. Periferik ödem amlodipinin iyi bilinen bir yan etkisi ise de amlodipin ile ilişkili kardiyojenik olmayan pulmoner ödem çok nadirdir. Bu yazıda, intihar amacıyla 300 mg amlodipini oral yoldan alan, kardiyojenik olmayan pulmoner ödemli 24 yaşında bir kadın olgu sunuldu. Hasta sıvı replasmanı, inotropik ajanlar ve mekanik ventilasyon ile başarı ile tedavi edildi. Bildiğimiz kadarı ile bu Türkiye’de sunulan ilk olgudur.

A very rare side effect of amlodipine: non-cardiogenic pulmonary edema

Calcium channel blockers are among the most widely used drugs in cardiovascular medicine. Amlodipine, which is both cost-effective and taken once daily, is one of the most commonly prescribed agents. Although peripheral edema is a well-known side effect of amlodipine, non-cardiogenic pulmonary edema associated with amlodipine is very rare. Herein, we describe a 24-year-old female case of non-cardiogenic pulmonary edema after ingestion of 300 milligram of amlodipine orally for a suicide attempt. The patient was successfully treated with fluid replacement, inotropic drugs, and mechanically ventilation. To the best of our knowledge, this is the first case reported in Turkey.

___

  • 14. Rothschild L, Bern S, Oswald S, Weinberg G. Intravenous lipid emulsion in clinical toxicology. Scand J Trauma Resusc Emerg Med 2010;18:51.
  • 13. Ezidiegwu C, Spektor Z, Nasr MR, Kelly KC, Rosales LG. A case report on the role of plasma exchange in the management of a massive amlodipine besylate intoxication. Ther Apher Dial 2008;12:180-4.
  • 12. Jang DH, Nelson LS, Hoffman RS. Methylene blue in the treatment of refractory shock from an amlodipine overdose. Ann Emerg Med 2011;58:565-7.
  • 11. Azendour H, Belyamani L, Atmani M, Balkhi H, Haimeur C. Severe amlodipine intoxication treated by hyperinsulinemia euglycemia therapy. J Emerg Med 2010;38:33-5.
  • 10. Patel NP, Pugh ME, Goldberg S, Eiger G. Hyperinsulinemic euglycemia therapy for verapamil poisoning: a review. Am J Crit Care 2007;16:498-503.
  • 9. Newton CR, Delgado JH, Gomez HF. Calcium and beta receptor antagonist overdose: a review and update of pharmacological principles and management. Semin Respir Crit Care Med 2002;23:19-25.
  • 8. DeWitt CR, Waksman JC. Pharmacology, pathophysiology and management of calcium channel blocker and beta-blocker toxicity. Toxicol Rev 2004;23:223-38.
  • 7. Saravu K, Balasubramanian R. Near-fatal amlodipine poisoning. J Assoc Physicians India 2004;52:156-7.
  • 6. Ghosh S, Sircar M. Calcium channel blocker overdose: experience with amlodipine. Indian J Crit Care Med 2008;12:190-3.
  • 5. Upreti V, Ratheesh VR, Dhull P, Handa A. Shock due to amlodipine overdose. Indian J Crit Care Med 2013;17:375 -7.
  • 4. Naha K, Suryanarayana J, Aziz RA, Shastry BA. Amlodipine poisoning revisited: Acidosis, acute kidney injury and acute respiratory distress syndrome. Indian J Crit Care Med 2014;18:467-9.
  • 3. Hasson R, Mulcahy V, Tahir H. Amlodipine poisioning complicated with acute non-cardiogenic pulmonary oedema. BMJ Case Rep 2011 Sep 4;2011.
  • 2. Selej M, Farber M. Noncardiogenic Pulmonary Edema in Amlodipine Overdose. Presented at the CHEST 2011 Annual congress; October 22-26, 2011 in Honolulu, Hawaii. Chest 2011;140:130A.
  • 1. Kute VB, Shah PR, Goplani KR, Gumber MR, Vanikar AV, Trivedi HL. Successful treatment of refractory hypotension, noncardiogenic pulmonary edema and acute kidney injury after an overdose of amlodipine. Indian J Crit Care Med 2011;15:182-4.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Koroner arter anomalisi olan hastaların değerlendirilmesi

Mustafa PAÇ, Serhat KOCA, Ahmet Vedat KAVURT, Ajda Mutlu MIHÇIOĞLU, Feyza Ayşenur PAÇ

Kalp cerrahisi yoğun bakımdan kim sorumlu olmalı? Kardiyak anestezist/yoğun bakım uzmanı bakış açısından

Nihan YAPICI

Kraniyal metastaz radyoterapisi sonrasında kaybolan primer akciğer karsinomu: “Abskopal etki”

Akif TURNA, Ahmet DEMİRKAYA, Elvin HEKİMOGLU, Hasan Volkan KARA

Amlodipinin çok nadir bir yan etkisi: Kardiyojenik olmayan pulmoner ödem

Kemal KİRAZ, Selahattin AKYOL, Mustafa ÇÖRTÜK, Alaa QUİSİ, Ömer POYRAZ

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı eşliğinde nadir bir Hafnia alvei pnömonisi olgusu

Harun KARAMANLI, Türkan TOKA ÖZER

Periferik arteriyel lezyonların tedavisinde biyoeriyebilen stentlerin restenoz üzerine etkisinin değerlendirilmesi

Ahmet Fatih ÖZYAZICIOĞLU, Burak ERDOLU, Ahmet Hakan VURAL, Gündüz YÜMÜN, Engin AKGÜL

Dört farklı endovenöz ablasyon tekniğinin karşılaştırılması

Ali Baran BUDAK, Kemal KORKMAZ, Hikmet Selçuk GEDİK, Ali Ümit YENER, Serhat Bahadır GENÇ, Kerim ÇAĞLI

Pediyatrik kalp cerrahisi sonrası ekstrakorporeal membran oksijenasyon desteği: Tek merkez deneyimimiz

Fahrettin UYSAL, Işık Şenkaya SIĞNAK, Ahmet YÜKSEL, İrem İris KAN, Atıf YOLGÖSTEREN, Mustafa GÜNEŞ, Mehmet Hadi ÇAĞLAYAN

Distal perfüzyon nasıl yapılmalı?

Gökhan İPEK, Deniz GÖKSEDEF, Suat Nail OMEROĞLU, Ozan Onur BAKANAY

Abdominal aort anevrizmalarının endovasküler tamirinde orta dönem sonuçlar

Cem ALHAN

Academic Researches Index - FooterLogo