TÜRKİYE TÜRKÇESİ NEREYE GİDİYOR?

Kökleri milat öncesi asırlara dayanan Türk dilinin, bengü taşlarla birlikte M.S. 8. yüzyılda edebî bir dil olarak kullanıldığı görülmektedir. Bu dönemden itibaren yazı dili olarak farklı coğrafyalarda çeşitlenerek gelişen Türk dili, 13 asırdır hem canlılığını korumakta hem de kitlesel kullanım alanını genişleterek devam etmektedir. Türk dilinin Anadolu sahasında filizlenen ve yayılma alanı dikkate alındığında günümüze dek en geniş sahada varlık gösteren kolu Türkiye Türkçesidir. Türkiye Türkçesi, 21. yüzyıl dünyasında Türkiye başta olmak üzere Avrupa, Asya, Afrika, Amerika ve Avustralya kıtalarında kullanım alanına sahiptir. Bu kullanım alanından hareketle Türkiye Türkçesi, Türkiye dışında ve Türkiye’de olmak üzere iki grupta ele alabilmekteyiz. Bu çalışmada, Türkiye Türkçesinin güncel durumu, göç hareketliliği temelinde değerlendirilecektir

TÜRKİYE TÜRKÇESİ NEREYE GİDİYOR?

___

  • Bekar, B. (2013), “Almanya’da Türkler ve Türkçe”, Turkish Studies-International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, S. 8/9, s. 771-787.
  • Bekar, B.; Öztürk, A. (2018), “Avrupa’da Türkçe Derslerinin Dil Edinimine Katkısı (Almanya’da Üçüncü Kuşaklar Üzerine Bir İnceleme)”, Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 8 (1), s. 17-27.
  • Özkan, N. (2019), Dünden Bugüne Türkiye Türkçesi, Bilge Kültür Sanat Yay., İstanbul.
  • Resmi Gazete (2013), Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu (YUKK), Sayı: 28615.
  • https://multeciler.org.tr/turkiyedeki-suriyeli-sayisi/ (Erişim Tarihi: 16.03.2020).
  • https://www.goc.gov.tr/gecici-koruma5638 (Erişim Tarihi: 16.03.2020).