ESKİŞEHİR HALK EVİ DERGİSİ’NDE YEREL YAZARLARIN GÖZÜYLE CUMHURİYETİN 10.YILI DEĞERLENDİRMELERİ

Lozan antlaşmasından sonra süratle inkılap hareketlerine girişen yeni Türkiye öncelikle rejimsorununu halletmiş ve 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet rejimini benimsemişti. Oldukça sancılı geçencumhuriyetin ilanı sürecinin sonunda modern ve batılı anlamda bir düzen kurmaya çalışan gençTürkiye’nin idarecileri içte ve dışta birçok engelle karşılaşmalarına rağmen çok önemli işlerbaşarmışlar, siyasal, sosyal, toplumsal ekonomik bir değişim ve dönüşümün mimarı olmuşlardır. Yenibir düzen ve yeni bir insan tipi yaratmanın gayreti içinde olan idareciler bu erken cumhuriyet dönemiuygulamalarının sonuçlarını ve halkın desteğini görmek, öte yandan geleceğe dönük daha sistemliplanlar yapmak amacıyla 1933 yılında kutlama törenleri düzenlediler. Bu törenlerin en önemlimerkezleri hiç şüphesiz Halkevleri oldu. Yeni teşekkül etmiş olan bu kurumlar Cumhuriyetin veinkılapların yerleşmesi ve benimsenmesi konusunda büyük gayret gösterdiler. Bu makalede EskişehirHalkevi Dergisindeki yazıları ile birer devrim gönüllüsü görevi icra eden yerel yazarlarınCumhuriyetin 10.yılında sahip oldukları fikir ve görüşler değerlendirilmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Cumhuriyet, Yerel, Halkevi

10th ANNIVERSARY OF THE LOCAL WRITERS IN THE ESKİŞEHİR HALKEVİ (ESKİŞEHİR PEOPLE'S HOME) JOURNAL

After the Lausanne Treaty, the new Turkish government, which had started its reform movementsquickly, first took care of the regime problem and adopted the Republican regime on 29 October 1923.The administrators of the young Turkey, who is trying to establish a modern and western sense oforder at the end of the province of the last republic, encountered many obstacles both inside andoutside. Nevertheless, they have accomplished very important works, and political, social, socialeconomic change and they have become architects of all. The administrators, who were striving tocreate a new order and a new type of people, organized celebration ceremonies in 1933 to see theresults of these early republican practices and the support of the people, but also to make moresystematic plans for the future. The most important centers of these ceremonies were no doubt Halkevi(People's Houses). These newly formed institutions made great efforts in the settlement and adoptionof the Republic and reforms. In this article, the writings of Eskişehir Halkevi magazine and theopinions and opinions of the local authors who were performing revolution volunteer activities in the10th year of the Republic were evaluated.
Keywords:

Republic, Local, Halkevi,

___

  • Atatürk ve Halkevleri, Atatürkçü düşünce Üzerine Makaleler, Halkevleri Atatürk Enstitüsü, Ankara, 1974.
  • Eskişehir, 15 yılın Kitabı, (çıkaran:CHP Eskişehir il Yönetim Kurulu) İstanbul Tarihsiz.
  • Halk Evi, Cumhuriyetin Onuncu Yıl Dönümü Fevkalâde Nüshası, 29 Teşrin-i evvel (1)933, No 13-15. http://wapedia.mobi/tr/Cafer_Sayılır
  • Okyay, İsmail, Elli Yıllık Eskişehir Basını, Eskişehir 1958.
  • Şimşek, Sefa, Bir ideolojik Seferberlik Deneyimi, Halkevleri, 1932-1951,İstanbul 2002.
  • TBMM Kanunlar Dergisi, TBMM Basımevi, Ankara, 1951, Dönem.9, Cilt.33.
  • T.C. Eskişehir Ticaret ve Sanayi Odası Bülteni, Eskişehir 1933.
  • T.C. Resmi Gazete 26 Haziran 1933, Sayı 2437, s. 1(Kanun no:2305)
  • T.C. Resmi Gazete 15 Temmuz 1933, Sayı 2452, s.(Kararname no:14441)
  • T.C. Resmi Gazete, Sayı: 7882, 11.08.1951 (Kanun No: 5830).
  • Yalçın, E. Semih, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi I,Kaynaklar, Ankara 2004.
  • Yeşilkaya, Neşe G., “Halkevleri” Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce,Kemalizm, c.2, İstanbul 2002.