Başkurt Halk inançlarında ve Destanlarında su

Her halk suyu hayat kaynağı olarak kabul eder, ona hürmet eder ve yüceltir, onun için kurban verir, onun sihirli gücüne ve şifa vermesine inanır ve bu halk eserlerinde özel bir şekilde yansıtılır. G.V. Yuldıbayeva’nın “Başkurt Halk İnançlarında ve Destanlarında Su” başlıklı makalesi Başkurt folklorunda su motifini inceleme üzerinedir. Başkurt folklorunda suyun halkın hayatında önemli bir yer tutması tasvir edilmektedir.

Water in the Bashkir Eposes and Popular Beliefs

Any nation considers water as a life source, esteems and glorifies it, brings victims to it, believes in its magic power and medical nature. And this relationship finds original reflection in national creativity. G.V. Juldybaeva's article “Water in the Bashkir Eposes And Popular Beliefs” is devoted to the analysis of motive of water in the Bashkir folklore. Water in the Bashkir folklore has especial and important value in people’s life.

___

  • KOVALEVSKİY A. P., Kniga Ahmeda İbn-Fadlana o puteşestvii na Volgu v 921-922 gg. Har’kov 1956.
  • RUDENKO S. İ., Başkirı. İstoriko-etnografiçeskiye oçerki Moskova, Leningrad 1955. İstoriko- oçerki, slovar’, Mifologiçeskiy slovar’ Leningrad 1959.
  • KUN N. A., Legendı i mifı Drevney Gretsii “İzdatel’skiy dom “Kristal”, S. Petersburg 2000. Gretsii, (letne- prazdniki),
  • Kalendarnıye obıçai i obryadı v stranah Yevropı (letne-osenniye prazdniki) Nauka, Mosko- va 1978. epos,
  • Başkirskiy narodnıy epos Sost. toma A.S. Mirbadaleva, M.M. Sagitov, A.İ. Harisov. “Nauka”, Moskova 1977. ijadı,
  • Başkort halık ijadı 2 tom. Tüz., red., ineş hem anlatmalar bireusehe E.İ. Harisov. “Nauka”, Moskova 1977.
  • HÜSEYİNOVA G. R., Başkort ekietterende hıu simvolikahı, Başkort fol’klorı. Tikçereneuzer materialdar, hem materialdar V sıgarılış. Gilem, Ufa 2004.