TÜRKLERDE AİLE ANLAYIŞI VE ÇOCUK

Aile tipolojilerinin nelere göre ve nasıl oluştuğu etnolog ve sosyologların üzerinde en çok kafa yordukları hususların başında gelir. Böyle bir değerlendirme hiç kuşku yok ki, kültürel veriler ışığında yapılabilir. Kültürlerin köken mitleri, efsaneleri, destanları, masalları, tarihi kaynaklar, modern araştırmalar ışığında elde edilen antropolojik, etnolojik bulgular bu değerlendirmeyi yapabilmenin en temel verileridir. Aileyi kuran iki temel unsurun bu en küçük sosyal müessese üzerindeki etkinliği o kültürü yaratanların aile tipolojisini belirler. Ailede erkeğin sultası esas ise “pederşahi”, kadının sultası esas ise “maderşahi” aile tipolojisinden söz edilebilir. Kültürlerdeki bu anlayış (erkeğin veya kadının ailedeki sultası) siyah-beyaz nispetinde de değildir. Kültürel veriler ışığında Türklerde aile anlayışı ve aile fertlerinin sosyal yapının bu en küçük yapı taşındaki konumları üzerine yapılan değerlendirme bu çalışmanın özünü oluşturacaktır.

___

  • AÇA, Mehmet: “Köken Mitleri Evlilik Kurumunun Ortaya Çıkışını Nasıl Açıklıyordu?”, Motif Akademi Halkbilim Dergisi, Cilt: 11, Sayı: 21, İstanbul 2018.
  • ASLAN, Namık: “Türk Halk Anlatılarında Toleranslı Tipler ve Kıyafet Değiştirme Motifi Üzerine”, Muzaffer Akkuş Armağanı, Kömen Yayınları, Konya 2013.