Sandıklı ve Yöresi Ağızlarının Özellikleri ve Ağız Bölgeleri

Bu çalışmanın ilk bölümünde Afyon iline bağlı Sandıklı, Hocalar ve Kızılören ilçelerinin ağız özellikleri özet hali ile sınıflandırılarak verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise yörede belirlenen ağız bölgeleri üzerinde durulmuştur. Ağız bölgelerinin belirlenmesinde -(ı)yor şimdiki zaman eki esas alınmıştır. Tespit edilen ağız bölgelerinden -(ı)yo ağzı en yaygın olan ve bölgeyi karakterize eden ağız bölgesidir. Diğer ağız bölgeleri ise, bölgenin genelini temsil etmeyen ve çok dar bir alanda konuşulan ağız bölgeleridir.

Sandıklı ve Yöresi Ağızlarının Özellikleri ve Ağız Bölgeleri

In  the  first  chapter  of  this  study,  accent  characteristics  of  Sandzklz,Hocalar, and Kzzzlcabren, towns of Afyon, has been given in classifications in summary. In the second chapter, the accent areas determined in the towns have been focused. The present continious tense suffix "-(I)yor" has been the criteriato establish the accent areas. 0f the accent areas, "-(I)yo" accent is the commonest area, which also characterizes the area. 0ther accent areas are not very commonand do not represent the overall area.

___

  • Zeynep Korkmaz, "Anadolu Ağızlarının Etnik Yapı ile İlişkisi Sorunu,Belleten 1971, Ankara 1989 (2. baskı), s. 21-32.
  • Muharrem Bayar, "Afyon Karahisar iline Yerleşmiş Türkmen Oymak-Aşiret ve Cemaatleri', IV. Afyonkarahisar Araştırma Sempozyumu Bildirileri, Afyon Belediyesi Yayınları : 7, Afyon 1995, s. 182-189.
  • Faruk Sümer, Oğuzlar, 5. baskı, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, İstanbul 1999.
  • Osman Turan, Selçuklular Tarihi ve Türk İslam Medeniyeti, Boğaziçi Yayınları(5. baskı), İstanbul 1996, s.179.