Ortaöğretimde Matematik Ders Kitabı Yerine Alternatif Kaynakların Tercih Edilme Nedenleri

Tüm dünyada matematik öğretim programına uygun olarak hazırlanan ders kitapları, özellikle son yıllarda yenileşme çalışmalarının benimsenmesiyle birlikte matematik öğretiminde etkili bir güç olarak görülmektedir. Ülkemizde ise ortaöğretim müfredatlarının yenilenmesine paralel olarak hazırlanan ders kitaplarının etkililiği ve kullanımı hakkındaki çalışmaların azlığı ile ders kitaplarının işlevselliği söz konusu iken son yıllarda etkililiğini kaybettiğine dair ortaya çıkan sonuçlar, mevcut araştırmanın yapılma ihtiyacını gündeme getirmiştir. Bu sebeple, matematik ders kitaplarının öğrencilerin ihtiyaçlarını ne düzeyde karşıladığı ve öğrencilerin ders kitabı dışındaki kaynaklara yönelme nedenlerinin araştırılması, önemli bir konu olarak görülmektedir. Bu amaçla Trabzon ilindeki iki liseden rastgele seçilen 9,10,11 ve 12. sınıf öğrencilerinden toplam 170 öğrenciye, araştırmacılar tarafından geliştirilen bir anket formu uygulanmıştır. Araştırmanın sonunda öğrencilerin, mevcut ders kitaplarını kısmen yetersiz bulduklarından, ihtiyaç duydukları bilgiye daha rahat ulaştıklarından, bireysel farklılıkları dikkate almasından, ödevlerine yardımcı olduğundan ve kitaplardaki soru biçimlerinin üniversite sınavında çıkan soru biçimlerine daha uygun olduğunu düşündüklerinden alternatif kaynaklara yöneldikleri açığa çıkmıştır.Anahtar Kelimeler: Matematik ders kitabı, alternatif kaynaklar, lise öğrencileri

Reasons for Choosing Alternative Sources Instead of Textbook at Secondary Education

Along with the adoption of the reform movements, textbooks prepared properly to the mathematics curriculum at all over the world has seen as an effective force in mathematics teaching. Limitation of the studies about the effectiveness and usage of textbooks prepared parallel to the renewal of secondary school curriculum in our country and the results on loosing textbooks’ effectiveness in the last few years has revived the need for conducting the current study. For this reason, it’s seemed an important issue to examine if current mathematics textbooks satisfied to high school students' needs and to investigate the students' reasons for choosing alternative sources. In the research, The Likert type scale developed by the researchers was applied to 170 students randomly selected from two different high schools in Trabzon city. Results revealed that students use alternative sources since they found textbooks somewhat inadequate, they reached easily to the necessary information, these sources consider the individual differences and helping their homeworks. Also students found question types in these sources are more proper to university entrance exams than textbooks.Key words: Mathematics textbook, alternative sources, high school students

___

  • Altun, M., Arslan, Ç., Yazgan, Y. (2004). Lise matematik ders kitaplarının kullanım şekli ve sıklığı üzerine bir çalışma. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, XVII (2), 131- 147.
  • Arslan, S., ve Özpınar, İ. (2009). İlköğretim 6. sınıf matematik ders kitaplarının öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 12, 97-113.
  • Dane, A., Doğar, Ç., Balkı, N. (2004). İlköğretim 7. sınıf matematik ders kitaplarının değerlendirmesi. Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 6 (2), 1-18.
  • Demir, C., Maskan, A., Çevik, Ş., ve Baran, M. (2009). Ortaöğretim 9. sınıf fizik ders kitabının ders kitabı değerlendirme ölçütlerine göre incelenmesi. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 13, 125-140.
  • Duman, T., Karakaya, N., Çakmak, M., Eray, M. ve Özkan, M. (2001). Konu Alanı Ders Kitabı İncelemesi. Editör: Küçükahmet, L. Nobel Yayın Dağıtım. Ankara. s. 10-40.
  • Erbaş, A. K., Alacacı, C. ve Bulut, M. (2012). Türk, Singapur ve Amerikan matematik ders kitaplarının bir karşılaştırması. Educational Sciences: Theory & Practice, 12 (3), 231123
  • Işık, C. (2008). İlköğretim ikinci kademesinde matematik öğretmenlerinin matematik ders kitabı kullanımını etkileyen etmenler ve beklentileri. Kastamonu Eğitim Dergisi, 16 (1), 163-1
  • Korkmaz, İ. (2006). Yeni ilköğretim birinci sınıf programının öğretmenler tarafından değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16, 419-431. Pepin, B. ve Haggarty, L. (2001). Mathematics textbooks and their use in English, French and German classrooms. Zentrablatt fur Didaktik der Mathematik, 33, 158–175.
  • Seven, S. (2001). İlköğretim Sosyal Bilgiler Ders Kitapları Hakkında Öğretmen Ve Öğrenci Görüşleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manisa.
  • Şahin, S. ve Turanlı, N. (2005). Liselerde okutulmakta olan lise ı. sınıf matematik kitaplarının değerlendirilmesi. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 25(2), 327-341.
  • Toprak, T. (1993). İlkokul Ders Kitaplarının Öğretim Programlarına Uygunluğunun Değerlendirilmesi (Adana ilinde bir araştırma), Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Ünsal, Y. ve Güneş, B. (2004). Bir kitap inceleme çalışması örneği olarak MEB Lise I. sınıf fizik ders kitabının eleştirel olarak incelenmesi. Gazi Eğitim Bilimleri Dergisi, 2 (3), 1 Online: http://www.tebd.gazi.edu.tr/arsiv/2004_cilt2/sayi_3/305-321.pdf