Nörofibromatozis

Nörofibromatozis (NF), deri, sinir sistemi ve gözde belirtiler oluşturan ve otozomal dominant geçiş gösteren bir hastalıktır. Hastalığın tip 1 (NF1) ve tip 2 (NF2) olmak üzere iki alt tipi tanımlanmıştır. NF1, 17. kromozomdaki, NF2 ise 22. kromozomdaki gen defekti sonucunda gelişir. NF1, 3000 doğumda bir görülürken, NF2 sıklığının yaklaşık olarak 1/50000 olduğu tahmin edilmektedir. Polikliniğimize vücudunda benler ve deriden kabarık lezyonlar şikayeti ile başvuran hastanın, çocuklarının ikisinde de benzer benlerin bulunduğunu ifade etmesi üzerine aile bireylerinin hepsi muayene edildi. Anne ve iki çocuğunda da Crowe belirtisi mevcuttu, ayrıca annede toplam 10 adet değişik bölgelere yerleşmiş nörofibromların bulunduğu görüldü. Yapılan tam kan sayımı, açlık kan şekeri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, idrar ve gaita incelemeleri, akciğer ve uzun kemik grafileri normal olarak değerlendirildi. Olguların üçünün de göz muayenesinde bilateral Lish nodülü izlendi. Kranial magnetik rezonans incelemesi ve nörolojik muayeneleri normaldi. Annenin nörofibromları eksize edildi. Histopatolojik inceleme sonucunda pleksiform nörofibrom oldukları belirlendi. Bu bulgular sonucunda olgulara NF1 tanısı konuldu. Anneye ketotifen 2 mg/gün başlanıldı. Burada NF1'li anne ve iki çocuğu sunulacak ve hastalıkta görülen bulgular gözden geçirilecektir. Anahtar kelimeler: Nörofibromatozis (NF)
Anahtar Kelimeler:

Nörofibromatozis (NF)

Neurofibromatosis

Neurofibromatosis (NF) is an autosomal dominantly inherited disease, commonly manifested in the skin, nervous system and eyes. The disease can be divided into subtypes according to clinical findings as NF type 1 (NF1) and type 2 (NF2). The responsible gene was determined on 17th chromosome for NF1 and on 22nd chromosome for NF2. The prevalence has been estimated at 1/3000 for NF1 and at 1/50000 for NF2 in new borns. A 36 year-old woman was admitted to our department with the complains of pigmented macules and soft, elevated lesions. Her two children bore pigmented lesions on the skin like the mother. All of the three patients had Crowe's sign and the mother had ten neurofibromas in different parts of the body. Routine blood analyses, roentgenograms, cranial magnetic resonance imaging results and the neurologic examination were withın normal limits. In the ophtalmological examination bilateral Lish nodules were determined. In the histopathologic examination, the soft elevated lesions of mother were diagnosed as plexiform neurofibromas. According to these findings all three patients were diagnosed as NF1. The mother was administered ketotifene 2 mg/day. In this paper a mother and her two children with NF1 were presented and the clinical findings of the disease were discussed. Key words: Neurofibromatosis (NF)
Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1744
  • Başlangıç: 1994
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Konjenital VSD’li Çocuklarda QT ve QTc Dispersiyon Değerleri

Meltem KORKUT, Ayşenur PAÇ, Feridun KOŞAR, Alpay SEZGİN

Forestier Hastalığı, Diffuse Idiopathic Skeletal Hyperosteosis; Olgu Sunumu

Ayhan Kamanlı, Süleyman Tatlı, Cengiz Hacıevliyagil

Kan Dışındaki Normalde Steril Vücut Sıvılarının Kültürü İçin Klasik Yöntemler İle BacT/Alert Kan Kültür Sisteminin Karşılaştırılması

Çiğdem KUZUCU, Melek AYAN, Bengül DURMAZ

Olgu Sunumu: Selofanlı Lam Yöntemi İle Alınan Örnekte Saptanan Akar+

M. Özlem Aycan, Metin Atambay, Orkun Şahsıvar, Ülkü Karaman, Nilgün Daldal

Hailey-Hailey Hastalığı: Bir Olgu Sunumu

Başak Kandi, Yelda Karıncaoğlu, Neşe Karadağ, Gürsoy Doğan, Muammer Eşrefoğlu

Nörofibromatozis

Hamdi Özcan, Başak Kandı, Gürsoy Doğan, Ersoy Hazneci

Adrenal Yetmezlik Ve Hipotiroidi Tanısıyla Hormon Replasman Tedavisi Alan Olguda Anestezi Uygulaması

Nurçin Gülhaş, Türkan Toğal, Hüseyin İlksen Toprak, Ebru Sızanlı, Özlem Sağır, M. Özcan Ersoy

Üst Seviye Lomber Disk Hernileri

Özkan ATEŞ, Özcan TARIM, Ayhan KOÇAK, S. Çağatay ÖNAL, Süleyman R. Çaylı, Baran ŞAHİNBEYOĞLU, Şevket Tektaş

Olgu Sunumu: Toraks Duvarına Metastaz Gösteren Malign Yumuşak Doku Hemanjioperisitioması

M. Tayfun Altınok, Tamer Baysal, Ramazan Kutlu, Ahmet Sığırcı, Alpay Alkan, Ömer Soysal, Bülent Mızrak

Yenidoğan Döneminde Görülen Bir Uzun QT Sendromu Vakası

Meltem Korkut, Gülendam Koçak, Yasin Dağ, Ayşehan Akıncı